Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Säästölistoja odotettavissa Espoossa kesälomien jälkeen – kaupungille laaditaan sopeutusohjelma

Espoon kaupunki varautuu talouden oikaisuun heti, kun koronakriisin seurauksista on nykyistä tarkempaa tietoa. Säästölistoja on odotettavissa kesälomien jälkeen elokuussa.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina, että kaupunki laatii tuottavuus- ja sopeutusohjelman.

Päätöksiä pitäisi tehdä ensi syksynä, ja tähtäin on viiden vuoden päässä.

Ohjelman tavoitteena on parantaa suunnitelmallisesti Espoon tuottavuutta ja talouden tasapainoa seuraavan valtuustokauden loppuun asti. Uusi valtuusto aloittaa vuoden kuluttua nelivuotisen kautensa.

Espoon kaupungin taloutta käsitellään kahdesta suunnasta: menoja karsimalla ja tuloja lisäämällä. Syksyllä on varmasti luvassa kiivas keskustelu myös veronkorotuksista.

Espoon taloustilanne oli ongelmallinen jo ennen koronavirusta ja viruksen aiheuttamien kulujen ja tulonmenetysten vuoksi tilanne on edelleen heikentynyt, todetaan kaupunginhallitukselle tehdyssä raportissa.

Huhtikuun ennusteen mukaan verotulot tulevat alittamaan talousarviossa oletetun lähes 100 miljoonalla eurolla ja nettomenot kasvavat 8 prosenttia ja ylittävät talousarvion 50 miljoonalla eurolla.

Koronapandemian kokonaisvaikutukset Espoon talouteen ovat vielä suuremmat kuin kaupungin menojen 50 miljoonan euron lisäys, raportissa arvioidaan.

Valtio on päättänyt kompensoida koronapandemian kunnille aiheuttamaa tulojen laskua ja menojen kasvua. Yksityiskohtia valtion vastaantulosta ei ole vielä tiedossa.