Teemu Pukin sankaritarina innostavana ja kannustavana kirjana

Hauskat kuvat Teemu Pukin uran vaiheista täydentävät tekstiä. Kirja sopii junioripelaajien lisäksi luettavaksi kaikille jalkapalloilusta kiinnostuneille. Arto Nyyssönen

Anneli Tuominen-Halomo

Sarjakuva-albumien julkaisijana tunnetuksi tullut Arktinen Banaani profiloituu nyt yleiskustantamona. Kustantamon osoite on vuoden päivät ollut Olarissa.

Juuri julkaistu Teemu Pukki Baby -kirja yhdistää kiinnostavalla tavalla lastenkirjan ja tietokirjan akvarellimaisella kuvituksella höystettynä.

– Teemu Pukki Baby on ensimmäinen sankaritarinoita pojille -toteutus, kustantaja Harto Pasonen sanoo.

– Yhtenä ajatuksena on ollut tukea ja aktivoida lasten lukutaitoa ja innostaa lapsia jalkapalloharrastuksessa.

Jalkapalloilija Teemu Pukin tarinan Kotkasta maailmalle kertova kirja ilmestyy juuri, kun juniorit pääsevät taas aloittamaan harjoituksiaan ja pelejään. Jos maailmanjärjestys olisi normaali, jalkapalloilun EM-kisat olisivat kohta alkamassa.

– Nyt on ajateltava positiivisesti ja nähtävä tilanne niin, että meillä on enemmän aikaa pohjustaa tulevia EM-kisoja ja tavoittaa juniorijalkapalloilijoita, Pasonen sanoo.

Pienen kustantajan näkökulmasta kirja-ala ei ole helppo ja koronaepidemia on kiristänyt tilannetta entisestään.

Tänä vuonna 25 vuotta täyttävä Arktinen Banaani tuli tunnetuksi sarjakuvilla. Albumien kysyntä on kuitenkin supistunut rajusti. Se johtuu Harto Pasosen mukaan siitä, että strippisarjakuvien levitys on vähentynyt ja siitä, että sähköinen media on vienyt elintilaa sarjakuvilta.

– Sarjakuvan aiheen pitää nyt olla sellainen, että se liittyy tiiviisti tähän hetkeen. Viimeisin, joka herätti suurta mielenkiintoa, oli Sisaret 1918.

Se sisältää kymmenen Suomen sisällissotaan liittyvää kertomusta, jotka perustuvat sodan kokeneiden ihmisten arkistoihin tallennettuihin muistelmiin. Kaikki kirjan tekijät ovat naisia.

Teos sai Tampere Kuplii ry:n perustaman sarjakuva-Finlandian.

– Nyt on hankala sauma ennustaa, mitä alalla tulevaisuudessa tapahtuu.

– Tähän asti olemme myyneet hyvin kirjastoille. Pyrimme jatkossakin pääsemään niihin kanaviin, joissa ihmiset liikkuvat eli esimerkiksi marketteihin.

Harto Pasonen näkee, että lukijat ja kuluttajat ovat entistä genre-tietoisempia.

Loppuvuoden julkaisuohjelman osalta Arktisessa Banaanissa mietitään tarkoin, mitä julkaistaan. Ainakin julkaisuohjelman kaunokirjallisuus toteutuu.

– Kotimaisen kaunokirjallisuuden haaste on, että tarjontaa on runsaasti, mutta harva nousee hittituotteeksi.

Arktinen Banaani

Kustantamo muutti Helsingistä Olariin, Alaportti 4:ään noin vuosi sitten.

Yritys täyttää tänä keväänä 25 vuotta.

Kustantamon sarjakuvajulkaisuja on myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta.

Uusin julkaisu on Teemu Pukki Baby, jonka on käsikirjoittanut urheilu- ja lastenkirjoista tunnettu Mika Wickström ja kuvittanut Arto Nyyssönen.

Noin 80-sivuinen kirja kertoo jalkapalloilija Teemu Pukin uran etenemisestä, pettymyksistä ja huippuhetkistä.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut