Veneetönkin pääsee saaristoon ­– viiteen Espoon saareen kulkee pian reittiliikenne

Espoon saaristoliikenteessä matkataan aikataulun mukaan lauantaista 6. kesäkuuta lähtien. Reittejä ei ajeta maanantaisin. Arkisto/Aava Lines 0y
Sirpa Repo

Sirpa Repo

Espoon saaristoliikenne alkaa suunnitelmien mukaan lauantaina 6. kesäkuuta. Elokuun alkupuolelle saakka veneet kulkevat saman aikataulun mukaan kaikkina päivinä maanantaita lukuun ottamatta.

Saariston reittiliikenteellä, jonka on tulkittu olevan julkista liikennettä, pääsee viiteen Espoon saareen. Tässä liikenteessä ei tarvitse rajoittaa matkustajien määrää 50 henkilöön.

– Saaristoveneisiin mahtuu 100–150 henkilöä. 50 matkustajan rajoitus olisi tuottanut meille hankaluuksia. Nyt tilanne on helpompi, ulkoilupäällikkö Tapani Kortelainen toteaa.

Hän kertoo, että ruuhkaa saattaa silti syntyä kuten ennenkin.

– Kauniilla säällä matkustajia syötetään saariin pitkin päivää. He haluavat tulla sitten pois niin myöhään kuin mahdollista. Kaikki ovat tähän asti mahtuneet mukaan. Ei sinne ole ketään jätetty, Kortelainen jatkaa.

Joskus on kuitenkin käynyt niin, että mantereen pysäkiltä Suinonsalmesta kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet kyytiin. Kortelaisen mukaan näin on käynyt harvoin.

Kaikki ovat mahtuneet saarista kyytiin.

Enimmillään saaristoveneiden kyydissä on tehty yli 51 000 matkaa. Kausi ei tuolloin ollut nykyistä pidempi.

– Tästä on tultu reilusti alaspäin. Sateiset kesät laskivat matkaajien määrää ja lämpiminä kesinä vaikuttaa suuresti sinilevän määrä. Saarille ei lähdetä silloin uimaan.

– Kun Pentalan linja aukesi keskemmällä kautta, päästiin viime kesänä kaikkiaan vähän alle 40 000 matkustajaan. Tällä kaudella pystytään ajamaan 50 000 verran.

Saarista suosituin on ollut Iso Vasikkasaari. Sen sijaan pitkien reittien suosio on vähentynyt koko ajan.

Kortelainen arvelee tämän johtuvan siitä, että espoolaiset kaipaavat palvelua.

– Matkataan saareen, jossa on kahvila, ravintola, tulipaikat, vesivessa ja kuntoilupaikat. Enää ei juurikaan lähdetä telttailemaan.

Kaupunki on tehnyt sopimukset saaristoliikenteestä kahden yrityksen kanssa.

Suomen Saaristokuljetus Oy:n toimitusjohtaja Tomi Ståhlberg toivoo vahvasti, että matkustajat maksavat kyytinsä kortin lähimaksulla.

Myös Aava Lines Oy:n toimitusjohtaja Johannes Rautava toivoo samaa. Yrityksen liikennöimille Kivenlahden ja Pentalan linjoille voi hankkia lipun myös ennakkoon netistä.

Visit Espoon Lennart Pettersson uskoo, että tulevana kesänä espoolaiset havahtuvat lähellä oleviin kohteisiin.

– Tämä kiinnostus on näkynyt Nuuksion suosiossa tänä kevään. Espoossa on paljon asukkaita, jotka eivät ole koskaan käyttäneet saaristoliikennettä. Meille tulee paljon kyselyitä siitä ja tietoa etsitään paljon myös nettisivuiltamme, Pettersson sanoo.

Saariin

Saaristoveneiden liikennöinti kesällä 2020

Ajetaan 6.6.–9.8. tiistaista sunnuntaihin.

Viikonloppuisin 15.–16.8., 22.–23.8. ja 29.–30.8.

Reitit ajetaan aikataulun mukaan.

Mantereella kahdeksan pysähdyspaikkaa: Haukilahden, Kivenlahden, Klobbenin, Nokkalan ja Suomenojan venesatamat, Otasatama, Ristiniemi ja Suinonsalmi.

Ison Vasikkasaaren, Kivenlahden, Otaniemen ja Saaristomuseo Pentalan reitit.

Vievät yhteensä viiteen saareen: Gåsgrund, Iso Vasikkasaari, Pentala, Rövaren ja Stora Herrö.

HSL:n liput eivät käy maksuvälineinä, vaikka aikataulut tulevat reittioppaaseen.

+68-sporttirannekelaiselle ja yhdelle aikuiselle ystävälle maksuton.

Lähimaksu kortilla toivottava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 2. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 3. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 4. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 5. Tapiolan pihoilta Espoon johtajaksi – 60 vuotta täyttävä Jukka Mäkelä on varttunut yhdessä kasvavan Espoon kanssa
 6. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. Raidejokerin työt aiheuttavat muutoksia kevyen liikenteen reitteihin Linnoitustiellä Leppävaarassa
 11. Hammashoidon arkipäivystys muuttaa Espoon sairaalaan
 12. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 13. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 14. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 15. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.