Espoolainen Mari Frisk käsittelee esikoiskirjassaan perheen perustamisen kiemuroita

Kirjoittaminen on Lintuvaarassa asuvalle Mari Friskille tapa rentoutua ja pyöräily mieluisa liikkumistapa. Björn Frisk

Anneli Tuominen-Halomo

Perheen perustaminen on yksi ihmisen suurimmista päätöksistä. Vaakakupeissa painavat järki ja tunteet. Oma biologinen kello tikittää, mutta kumppanilla ei ole vauvakuumetta.

Kaikki on nykyään monimutkaista. Uskaltaako lasta hankkia, kun vanhemmuudesta on tullut yli-ihmisyyden rajoja hipovien käytöskoodien miinakenttä?

Espoolaisen Mari Friskin juuri julkaistu romaani Neliöjuuri (Myllylahti 2020) pohdiskelee kaikkea tätä paikoin vakavasti ja paikoin railakkaan humoristisella otteella.

Frisk sai aineksia kirjaan oman elämänsä vuosientakaisista pohdinnoista, mutta hän sanoo, että kirja ei missään tapauksessa ole autofiktiota.

Aineksia on antanut myös kuumana vellova keskustelu syntyvyyden laskusta ja lastenhankinnan lykkäämisestä.

Mari Friskin kirja sai alkunsa, kun hän oli osittaisella perhevapaalla. Perheen perustamisen kanssa kipuilu ja pikkulapsiarjen ristipaineet olivat hänelle tuttu aihe senkin takia, hän kirjoitti juttuja perhelehtiin.

Sain kirjoittaa henkilöistä epäkorrekteja ja ärsyttäviä.

Lapsiperhearjen iloista ja hankaluuksista puhuttiin myös asukaspuistossa ihan tuntemattomienkin ihmisten välillä.

– Muutamankin kerran tuli puolivitsinä mieleen, että olisipa arkea jakamassa neljä tasaveroista vanhempaa, jotta saisin hyvällä omallatunnolla tehdä enemmän omia asioita tai viettää kahdenkeskistä aikaa mieheni kanssa, Mari Frisk kertoo.

–  Ystäväpiiriin i kuuluu niin perinteisiä ydinperheitä, sateenkaariperheitä, yksinhuoltajia ja vuoroviikkovanhempia, mutta ei yhtään kahden heteropariskunnan muodostamaa apilaperhettä, joka olisi perustettu siksi, että vanhemmat haluavat saada lapsen, mutta eivät luopua aiemmasta elämäntyylistään. Herkuttelin ajatuksella, millaisia ihmisiä tällaiset tyypit mahtaisivatkaan olla, Frisk jatkaa.

Neliöjuuren päähenkilöitä ovat identtiset kaksoset Kati ja Sonja. Molemmat elävät parisuhteessa. Kati potee vauvakuumetta, mutta Sonja haluaa luoda uraa. Kun heidän puolisoidensa näkemykset lapsen saamisesta menevät ristiin, draaman ainekset ovat valmiina.

Lisäksi salaperäinen sukulainen Alexander Rotekreutz ilmantuu siskosten elämään ja antaa vauhtia elämänmuutokselle. Hänen kauttaan tarina sijoittuu Ruukinrantaan.

Päähenkilöt ovat fiktiitivisiä, mutta kaikissa neljässä on vähän häntä itseään tai piirteitä hänen tuntemistaan ihmisistä.

– Oli mielenkiintoista luoda hahmoja, jotka ajattelevat asioista aivan eri tavalla kuin itse ajattelen.

Mari Frisk nautti fiktion kirjoittamisesta työprojektien rinnalla, koska silloin oli lupa irrotella.

– Sain kirjoittaa henkilöistä epäkorrekteja ja ärsyttäviä. Toivottavasti he ovat myös samaistuttavia.

Huumori niveltyi tarinaan luontaisesti tilannekomiikan kautta. Lopputuloksena oli chick litiä eli kaunokirjallisuutta, joka käsittelee modernin naisen elämän ongelmia kevyen humoristisesti.

Aineistoa kirjaan kertyi vähitellen, koska Friskillä on tapana kirjata ajatuksia muistilapuille ja puhelimeen.

– En kirjoittanut tarinaa systemaattisesti, vaan omaksi ilokseni.

– Tulosteet olivat aina mukana työ- ja opintomatkoilla. Vetäydyin hotellihuoneeseen kirjoittamaan, kun muut jäivät jatkamaan iltaa.

Toisinaan kului kuukausia niin ettei kirjoittaminen edistynyt lainkaan.

Frisk tarjosi käsikirjoitusta muutamalle kustantamolle ja espoolainen Myllylahti vastasi ensin.

– Ensi alkuun jännitin kustannustoimittajan kanssa keskustelemista, koska olin puurtanut käsikirjoituksen kanssa yksin. Sain Niina Withiltä paljon toimivia ideoita muun muassa turhan tekstin karsimiseen.

Kirjoittaminen on Mari Friskille tapa pitää hauskaa. Joku katsoo tv-sarjoja ja hän kirjoittaa.

Super-lehdessä toimittajana työskentelevän naisen elämä on viime viikkoina pyörinyt etätöiden ja perhearjen ympärillä. Perheeseen kuuluvat myös mies ja koulu- ja päiväkoti-ikäiset lapset. Kirjoittamiselle on ollut entistä vaikeampaa löytää aikaa.

– Luovuus vaatisi syttyäkseen vähän enemmän happea ja ajatusten reflektointia ystävien, työkaverien ja sukulaisten kanssa sekä yleistä tunnelmien haistelua. Kirjoitan mielelläni kahviloissa, ja nyt sitä ei ole päässyt tekemään.

– Neliöjuurta kirjoitin öisin, ja näin jälkikäteen se hirvittää. Suljin koneen monesti puolen yön jälkeen ja aamulla oli herätys kello 7.15.

Mari Frisk odottaa kiinnostuneena, millaista palautetta Neliöjuuresta tulee. Saattaa olla, että apilaperheen tarina saa jatkoa.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut