Espoon seurakunnat rauhoittavat kymmeniä hehtaareja metsää Velskolassa

Rauhoitettavalla metsäalueella Velskolassa korkeuserot ovat suuria. Maastossa on myös lähes pystysuoria kallioita. Esko Jämsä

Espoon seurakunnat on päättänyt rauhoittaa Pohjois-Espoon Velskolasta 50 hehtaarin metsäalueen seuraavan 20 vuoden ajaksi. Rauhoittamisesta solmitaan sopimus ely-keskuksen kanssa.

Metsäalue on luonnoltaan ja maastonmuodoiltaan hyvin vaihtelevaa. Se sijaitsee Nuuksion kansallispuiston ja seurakuntien Velskolan kurssikeskuksen läheisyydessä.

Alue alkaa Velskolan Pitkäjärven pohjoisrannan tuntumasta, mutta sijoittuu kokonaisuudessaan Velskolantien itäpuolelle.

Suurimmalla osalla rauhoitettavaa aluetta ei ole tehty lainkaan hakkuita 20–30 vuoteen.

Ely-keskuksen tarjouksen mukaan seurakunnat saavat määräaikaisesta rauhoittamisesta noin 100 000 euron korvauksen. Asia käsitellään vielä ympäristöministeriössä.

Määräaikaisen rauhoittamisen vaihtoehtona oli myös pysyvän yksityisen luonnonsuojelualueen perustaminen tai määräalan liittäminen Nuuksion kansallispuistoon.

Espoon seurakunnat omistaa 270 hehtaaria metsää Espoossa ja Kirkkonummella. Nyt rauhoitettu alue on noin viidennes siitä. Lisäksi seurakunnilla on 114 hehtaaria metsää Perniössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 2. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 3. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 4. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 5. Tapiolan pihoilta Espoon johtajaksi – 60 vuotta täyttävä Jukka Mäkelä on varttunut yhdessä kasvavan Espoon kanssa
 6. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. Raidejokerin työt aiheuttavat muutoksia kevyen liikenteen reitteihin Linnoitustiellä Leppävaarassa
 11. Hammashoidon arkipäivystys muuttaa Espoon sairaalaan
 12. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 13. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 14. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 15. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.