Uimarantojen tupakkapaikat käyttöön ehkä juhannukseksi – hinta-arvio tuplaantunut

Uimarannat: Arvio tupakointipaikkojen hinnasta on tuplaantunut.

Espoossa on tänä kesänä uimavalvontaa seitsemällä rannalla. Arkistokuva. Arkisto/Marika Hiltunen

Sirkku Aalto

Osalle Espoon uimarannoista suunnitellut tupakointipaikat eivät ole käytössä vielä maanantaina, kun uimavalvonta rannoilla alkaa.

Tupakointipaikkoja on tulossa Espoon valvotuille uimarannoille, joita ovat Haukilahden, Westendin, Matinkylän, Kivenlahden, Klobbenin, Hanikan ja Oittaan uimarannat. Tupakointipaikat voidaan saada mahdollisesti käyttöön juhannukseen mennessä, arvioi liikuntapäällikkö Tapio Taskinen Espoon kaupungilta.

Ensimmäisenä ja kenties jo hieman ennen juhannusta tupakkapaikat voisivat Taskisen mukaan tulla käyttöön isommilla uimarannoilla Oittaalla, Matinkylässä ja Haukilahdessa.

Tupakkapaikoille on Taskisen mukaan katsottu uimarannoilta paikkoja, joissa ne eivät olisi liian kaukana rannasta eivätkä toisaalta liian lähellä muita aktiviteetteja, kuten vaikkapa leikkipaikkaa tai rantalentopallokenttää.

Tupakointipaikat on alkuvuoden suunnitelmista poiketen tarkoitus varustaa tuhkakupin ja tupakointipaikan osoittavan merkin lisäksi myös katoksella. Katoksella varustetut tupakointipaikat maksavat Taskisen mukaan arviolta noin 20 000 euroa, mikä on tuplasti enemmän kuin paikkojen hinnaksi aiemmin arvioitiin (LV 8.–9.2.).

– Todettiin, että paikoista kannattaa tehdä kestävät ja hyvät, jos halutaan ihmisten käyttävän niitä, Taskinen sanoo.

Toisaalta mahdollisesta ilkivallasta syntyvät korjauskulut voivat Taskisen mukaan jäädä pienemmiksi, kun paikoilla on järeämmät katokset pelkkien tuhkakuppien sijasta.

– Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon helpommin, Taskinen sanoo.

Uimarannoille tulevien tupakointipaikkojen taustalla on SDP:n kaupunginvaltuutetun Markku Sistosen ja 60 muun valtuutetun kannattama valtuustoaloite siitä, että tupakointi yleisillä uimarannoilla kiellettäisiin. Sitova tupakointikielto uimarannoilla ei kuitenkaan ollut kaupungin viranhaltijoiden mukaan mahdollinen, vaan se törmäsi perustuslakiin.

Aloitetta tammikuussa käsitellyt kaupunginvaltuusto toivoi kuitenkin, että Espoon uimarannoille asetettaisiin suositus tupakoimattomuudesta Oittaan uimarannan tapaan ja että selvitettäisiin mahdollisuus käytettävissä olevan budjetin puitteissa perustaa erityiset tupakointialueet ainakin osalle uimarannoista (LV verkko 28.1.).

Uimarannat

Rantavalvonta alkaa maanantaina

Espoon uimarantojen valvontakausi alkaa maanantaina 1. kesäkuuta.

Valvontaa on Haukilahden, Kivenlahden, Klobbenin, Matinkylän ja Oittaan uimarannoilla kaikkina päivinä kello 8–20.

Hanikan ja Westendin uimarannoilla valvonta-aika on lyhyempi, kello 10–18.

Valvonta uimarannoilla jatkuu sunnuntaihin 16. elokuuta asti.

Laaksolahden uimarannalla valvontaa ei tänä kesänä aiemmista vuosista poiketen järjestetä. Liikuntapäällikkö Tapio Taskisen mukaan syy on se, että rannalla käy jokakesäisen sinileväongelman vuoksi vähän uimareita. Lisäksi valvojia tarvittiin Tapiolan kahluualtaalle. Laaksolahden uimarantaa siivotaan normaalisti, vaikka valvontaa ei olekaan.

Espoossa on lisäksi useita uimarantoja, joilla ei ole valvontaa. Tietoja uimarannoista, niiden palveluista ja sinilevätilanteesta löytyy Espoon kaupungin verkkosivuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 2. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 3. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 4. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 5. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 12. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 13. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 14. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 15. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.