Espoon keskuspuiston sadan vinon "salmiakkipöntön" arvoitus ratkesi – ensimmäiset lumosivat pesäpuuhiin vartissa

Espoon keskuspuistoon on ripustettu sata vinoneliön mallista linnunpönttöä osana Espoon Lumoudu kaupunkiluonnosta 2020 -teemavuotta. Hilja Kurkinen
Katja Riihola

Katja Riihola

Ihmetystä Espoon keskuspuistossa herättäneet linnunpöntöt on ripustettu innostamaan kaupunkilaisia luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen ja vaikkapa juuri linnunpönttöjen laittamiseen.

Länsiväylä kertoi salmiakin mallisista pöntöistä viikko sitten.

Espoon ympäristökeskus ja luonnonhoitoyksikkö hankkivat kevään aikana sata vinoneliön muotoista linnunpönttöä keskuspuistoon osana Espoon Lumoudu kaupunkiluonnosta 2020 -teemavuotta. Pöntöt sopivat esimerkiksi tiaisille.

– Vinoneliö sopii lintujen pesintään. Ensimmäiset pöntöt otettiin käyttöön 15 minuutissa niiden ripustamisesta, kertoo projektityöntekijä Hilja Kurkinen Espoon ympäristökeskuksesta.

Keskuspuistoon asennetut pöntöt on rakentanut lammilainen mansikkatilallinen Aki Pelkonen, joka on vuosien mittaan tehnyt vinoneliön muotoisia pönttöjä myös monille muille kaupungeille. Pakettiin kuuluu pönttöjen asennus ja siivous.

Vinoneliön mallisten pönttöjen pitäisi olla helposti siivottavia. Pönttöjen tyhjentämisen helpottamiseksi pöntöt on myös asennettu melko alas.

Pesinnän edistäminen on yksi tapa lisätä kaupunkiluonnon kirjoa.

– Lintujen pesinnän edistäminen on yksi tapa lisätä kaupunkiluonnon kirjoa, Kurkinen muistuttaa.

Pönttöjen ripustamiseen tarvitaan yleisesti maanomistajan lupa. Espoon metsiin luvan voi pyytää Espoon luonnonhoitoyksiköstä, Kurkinen kertoo.

– Luvan kysyminen ei ole kuitenkaan välttämättömyys, mikäli asukas ei vahingoita puuta ja osaa valita sijoituskohteensa oikein. Pöntön sijoituskohdetta miettiessä voi tarkistaa Espoon karttapalvelusta kaupungin omistamat metsät, ja toisaalta varmistaa, ettei alueelle ole tulossa kaavoituksia.

Ripustajan pitäisi huolehtia pöntön siivouksesta.

– Linnunpöntöt on hyvä siivota pesimäkauden jälkeen tai viimeistään talvella ennen seuraavaa pesimäkautta. Asuttua pönttöä ei saa häiritä.

Lumoudu kaupunkiluonnosta -teemavuoden aikana Espoon ympäristökeskus julkaisee viikoittain vinkkejä luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi. Interaktiivinen vinkkikartta löytyy kaupungin verkkosivuilta.

Kaupunkilaisia kannustetaan esimerkiksi perhosbaarin tekoon.

– Perhosbaarin rakentaminen on hauska tapa edistää pölyttäjien tilannetta lisäravintoa tarjoamalla, Kurkinen vinkkaa.

Vuoden aikana avataan myös niitä keinoja, joilla kaupunki pyrkii lisäämään luonnon monimuotoisuutta. Lisäksi teemavuoteen kuuluu juhannuksen jälkeen luontotalo Villa Elfvikissä avautuva näyttely.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.