Kirjastojen lukusalit ja työasemat avautuvat maanantaina – Omatoimiaikaa ei kuitenkaan oteta käyttöön ja pajat pysyvät kiinni

Kirjastot: Espoon kirjastojen toimintoja avataan kesäkuun alussa.

Kirjastojen lukusalien istumapaikkoja harvennetaan, jotta turvavälit säilyisivät. Kuvituskuva. Arkisto / Anneli Tuominen-Halomo
Katja Riihola

Katja Riihola

Espoon kirjastoihin on maanantaista lähtien mahdollista mennä jälleen vaikkapa lukemaan lehtiä ja työskentelemään työasemalla.

Kirjastojen omatoimiaikoja ei kuitenkaan oteta kesäksi käyttöön. Omatoimiajat ovat mahdollistaneet asiakkaiden asioinnin kirjastoissa myöhälle iltaan, kun henkilökunta ei ole enää paikalla.

– Omatoimikirjastot oli tarkoitus avata. Aluehallintoviraston ohjeissa sanotaan kuitenkin, että kunta on velvollinen valvomaan turvallisuusohjeiden noudattamista. Päädyimme siihen, ettemme voi avata omatoimiaikaa, jos meidän pitää valvoa turvallisuusohjeiden noudattamista, kertoo Espoon kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni.

Myös kirjastojen pajat on päätetty pitää kiinni. Pajoissa kaupunkilaisten käytössä on esimerkiksi tarratulostimia, 3D-printtereitä ja ompelukoneita.

– Pajoissa työskentely on usein pitkäkestoista ja monien laitteiden käyttö vaatii opastusta, Tyrni perustelee.

Espoo avasi kirjastojensa ovet pelkälle kirjojen lainaamiselle ja palauttamiselle 11. toukokuuta. Kirjastoihin ei ole toukokuussa voinut jäädä oleilemaan tai hoitamaan muita asioita.

Rajoitustoimien höllennykset astuvat voimaan kesäkuussa.

Kesäkuu tuo pidennyksiä Espoon aluekirjastojen aukioloaikoihin. Kesällä aluekirjastot ovat jälleen jatkossa avoinna myös viikonloppuisin.

Lähikirjastot ovat auki arkisin samoin kuin toukokuussa. Tosin Karhusuon ja Otaniemen kirjastot suljetaan juhannukselta loppukesäksi.

Nyt käyttöön ollaan avaamassa myös kirjastojen lasten ja nuorten tilat. Tilojen käyttäjämääriä tullaan kuitenkin rajoittamaan ja esimerkiksi lautapelit ja muut hankalasti puhtaina pidettävät tavarat on otettu pois käytöstä.

Nuorten osastolla voi kuitenkin pelata muun muassa biljardia.

– Aikuinen on ovensuussa muistuttamassa, että tilaan tullaan käsienpesun kautta, Tyrni kertoo.

Kirjastoväki järjestää nuorille toimintaa myös pihalla esimerkiksi Entressessä ja Sellossa.

Tyrni kertoo, että työasemat avataan lyhytkestoiselle asioinnille.

– Pasianssia ei pitäisi jäädä pelaamaan.

Myös kirjastojen tulostimia voi jälleen käyttää. Tyrni kertoo, että tulostin onkin ollut viime viikkoina kirjaston kaivatuin asia. Moni on kaivannut tulostinta, hoitaakseen muun muassa sosiaalietuuksien hakemiseen liittyviä asioita.

Työasemien ja lukusalien paikkoja harvennetaan, jotta turvavälit säilyvät riittävinä. Työasemien vieressä on ainetta, jotta jokainen voi putsata välineet käyttöjen välissä.

Kirjastoautot palaavat tutuille reiteilleen kesäkuun alussa. Kirjastoautot kulkevat juhannukseen saakka, kunnes jäävät kesätauolle, niin kuin normaalistikin.

Kirjastojen lainat alkavat erääntyä porrastetusti kesäkuussa. Lainojen erääntyminen jäädytettiin keväällä, kun kirjastot jouduttiin sulkemaan pikavauhtia maaliskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 2. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 3. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 4. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 5. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 12. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 13. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 14. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 15. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.