Leppävaaran vuosia valmistellun kaavan hintalappu arveluttaa Espoon päättäjiä – toistamiseen pöydälle lautakunnassa

Havainnekuvanäkymä pohjoisesta, keskellä uusi jalankulkuyhteys radan yli ja sen päädyssä Sellon laajennus. Vasemmalla alhaalla on jo olemassa oleva torniasuintalo. Arkkitehtitoimisto Sarc

Paavo Rantalainen

Leppävaaran täydennysrakentaminen ja keskuksen toteuttaminen yhdeksi kokonaisuudeksi rantaradan molemmin puolin arveluttaa kaupunkipäättäjiä.

Muun muassa Sellon laajennuksesta ja uudesta ylikulkukäytävästä on laadittu asemakaavaehdotus. Kaavoitusta on valmisteltu noin seitsemän vuotta.

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta on käsitellyt ehdotusta kaksi kertaa, ja tämän viikon kokouksessa ehdotus jätettiin edelleen pöydälle.

Lautakunnan puheenjohtaja Jouni J. Särkijärvi (kok.) kertoo, että suunnitelmissa pohdituttaa erityisesti mitä kaikki tulisi kaupungille maksamaan.

Leppävaara-suunnitelma on myös kaupungille helposti useiden kymmenien miljoonien hanke. Siihen liittyy kalliita ratkaisuja kuten radan ylikulku, pysäköinti ja Turuntien siirto.

Uusi kaava toisi runsaasti lisärakennusoikeutta yksityisille toimijoille, joiden aloitteesta kaavoitus on aloitettu.

Kyse on kaupungin kannalta kaavataloudesta eli kuinka paljon rakennusoikeudesta kertyisi ja mitä infrakustannukset olisivat Espoolle.

– Mitään summia ei ole esitetty. Minä ainakaan en lähtisi viemään kaavaa eteenpäin ennen kuin talouslaskelmia on ja varsinkaan nyt näinä niukkuuden aikoina, Särkijärvi sanoo.

Johtavana ajatuksena kaavasuunnitelmissa on saada Leppävaarasta yhtenäinen kokonaisuus. Kaupunkikuva on nyt ikään kuin eri maata pohjois- ja eteläpuolella.

Asemakaava mahdollistaisi kauppakeskus Sellon laajennuksen rautatien puolella, uuden lämpimän jalankulkuyhteyden radan ja Turuntien yli sekä pohjoispuolella korkeita asuintaloja, hotellin ja toimistotiloja.

Kauppakeskus voi suunnitelmien mukaan laajentua nykyisen bussiterminaalin päälle ja jalankulkuyhteys olisi samalla Leppävaaran matkakeskus myös junaliikenteelle.

Sellon laajennuksen alle muodostuisi myös säältä suojattua odotustilaa joukkoliikennematkustajille.

Läkkitorin yhteyteen on suunniteltu uusi puisto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 2. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 3. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 4. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 5. Tapiolan pihoilta Espoon johtajaksi – 60 vuotta täyttävä Jukka Mäkelä on varttunut yhdessä kasvavan Espoon kanssa
 6. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. Raidejokerin työt aiheuttavat muutoksia kevyen liikenteen reitteihin Linnoitustiellä Leppävaarassa
 11. Hammashoidon arkipäivystys muuttaa Espoon sairaalaan
 12. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 13. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 14. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 15. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.