Koronakesänä mielitään vesille – kiinnostus yhteiskäyttöveneitä kohtaan kasvoi

Sampsa Rinne ja Fiona lähtivät nauttimaan kesäisestä illasta kaupunkimoottoriveneellä Haukilahden satamasta. Katja Riihola
Katja Riihola

Katja Riihola

Yhä useampi veneetön näyttää mielivän tänä kesänä vesille. Ainakin koronakevät on lisännyt kiinnostusta veneiden yhteiskäyttöpalveluun, jota pilotoitiin viime kaudella pääkaupunkiseudulla.

Moottorivenejäsenyyden on hankkinut pääkaupunkiseudulla ja Turussa jo niin moni, ettei uusia jäseniä voida enää ottaa, kertoo toimitusjohtaja Kristian Raij Skipperistä.

Moottoriveneet saatiin vesille toukokuussa ja aktiivisimmat veneilijät ovat ehtineet vesille jo viitisentoista kertaa, Raij kertoo.

– Kun korona lähti etenemään, kysyntä hyytyi kaksi viikkoa. Sitten tilanne lähti toiseen suuntaan. Veneily kiinnostaa, kun vapaa-ajan vietto menee uusiksi.

Yksi jäsenyyden hankkineista on helsinkiläinen Sampsa Rinne, joka oli viikko sitten tiistaina lähdössä vesille kaupunkiveneellä Haukilahden satamasta perheporukalla.

Veneilyn makuun jo pienenä Päijänteellä päässyt Rinne kertoo hommanneensa jäsenyyden täksi kaudeksi ystävänsä suosituksesta.

Polte vesille on valtavan suuri.

Hän on käynyt rannikkolaivurikurssin.

– Kyllä venekuume nousee. Tässä koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto. Tämä on kiva, helppo systeemi, ja kun he kehittävät tätä, niin turha sitä on omaa venettä hommatakaan, Rinne puhelee. 

Rinnettä kiinnostaisivat day cruiserit, joissa on mahdollista yöpyä. Osa Skipperin asiakkaista pilotoikin venetyyppiä tänä kesänä.

Skipperi rajoittaa kaupunkivenepalveluun otettavien veneilijöiden määrää, jotta veneitä riittäisi jäsenyyden hankkineille.

– Viime kaudella aktiivisimmat veneilivät nelisenkymmentä kertaa kaudessa, Raij kertoo.

Moottorivenejäsenyydestä kiinnostuneita on pääkaupunkiseudulla jonossa.

Lisää jäseniä otetaan, jos lisäveneiden saanti onnistuu. Uutena satamana saattaisi Espoossa tällöin aloittaa Nokkala.

Skipperi pyrkii yhteiskäyttöpalvelulla muuttamaan perinteistä veneilyn mallia, joka on pitkälti perustunut oman veneen omistamiseen.

– Vesillä yhteiskäyttöpalvelua ei juuri ole, vaikka maan päällä yhteiskäyttöön saa potkulautoja, fillareita ja autoja, Raij muistuttaa.

– Meillä naisten osuus veneilijöistä on isompi kuin veneilyssä yleensä. Ehkä miehillä on vielä enemmän tarve omistaa vene itse.

Myös soutuveneiden yhteiskäyttö kiinnostaa pääkaupunkiseudulla. Skipperi onkin lisännyt yhteiskäytössä olevien soutuveneiden määrää täksi kaudeksi.

Skipperin kautta on myös mahdollista vuokrata vene vertaisvuokrauspalveluna yksityiseltä veneenomistajalta. Palvelussa on tällä hetkellä noin 750 venettä.

Raijn mukaan koronaepidemian alku sai ihmiset varovaisiksi rahankäytössään ja kalliimpien veneiden kysyntä hiljeni. Tällä hetkellä kysyntä on jälleen alkanut kuitenkin kasvaa.

– Polte vesille on valtavan suuri, Raij sanoo.

Helsingin ja Espoon saaristoon saattaa kesällä päästä myös ”veneiden uber” -palvelulla. Venekyytisovelluksen kehittäneestä Bout Oy Ab:stä kerrotaan, että tarkoituksena on avata palvelu poikkeustilanteen tuomista haasteista huolimatta.

– Olemme tietoisesti ottaneet vastuullisen linjan emmekä ole vielä julkaisseet palvelua välttääksemme tartuntoja henkilökuljetuksissa, kertoo Teemu Terttunen Boutista.

– Tahtotilamme on kuitenkin aloittaa toiminta pienemmille ihmisryhmille Helsingin ja Espoon saaristossa.

Kevään aikana yhtiö on kehittänyt ruoankuljetuksiin liittyvää liiketoimintamallia.

– Tarkoitus on tarjota entisaikojen tapaan ruoankuljetusta vesiteitse esimerkiksi kesämökkiläisille.

Kaupunkiveneet

Skipperin kaupunkivenepalvelu mahdollistaa veneilyn kuukausimaksulla ilman omistamiseen liittyviä velvollisuuksia.

Veneiden varaukset, käyttöönotto ja palautus tapahtuvat digitaalisesti Skipperin sovelluksella.

Skipperillä on tällä kaudella yhteensä yli sata Yamarin Cross-moottorivenettä Helsingissä, Espoossa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Lappeenrannassa, Lohjalla, Hangossa ja Tukholmassa.

Veneistä vajaat 20 on Espoossa Keilaniemessä, Haukilahdessa ja Kivenlahdessa.

Soutuveneitä on Espoossa Nokkalassa, Haukilahdessa, Otsolahdella ja Kauniaisten Gallträskillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 2. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 3. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 4. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 5. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 12. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 13. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 14. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 15. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.