Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa on perinteikäs ravintola, jonne tullaan autolla syömään pihviä – "Täällä ei tarvitse ottaa trendejä huomioon"

Ravintola: Perinteikäs tapiolalaisravintola Grilli Toro täyttää 50 vuotta.

Grilli Toro on yksi Espoon ravintolamaailman legendoista. Sen maine hyvänä pihvipaikkana on vankkumaton.

Veljekset Pekka ja Teemu Hakala ostivat Grilli Toron vuonna 1995, kun Suomi alkoi ponnistella ylös syvästä lamasta. He ovat pyörittäneet Toroa nyt 25 vuotta, ja itse ravintola täyttää 50 vuotta.

Trendit tulevat ja menevät, mutta Grilli Toron ruokalista pysyy. Se on samanlainen kuin se oli jo 1970-luvulla.

Aikamatkalle menneeseen vievät myös ravintolan jykevät, lakatut pöydät ja tuolit, jotka ovat samalta vuosikymmeneltä.

– Täällä ei tarvitse ottaa sesonkeja ja trendejä huomioon, Pekka Hakala naurahtaa.

Hakaloiden aikana vain bratvurstit on poistettu menusta, ja keskiviikkojen lounasannoksen porsaan sisäfilee on vaihtunut porsaan ulkofileestä valmistettavaksi leikkeeksi.

Täällä ei tarvitse ottaa sesonkeja ja trendejä huomioon.

– Yleensä asiakkaat valitsevat sen saman annoksen kuin aina ennenkin. Heidän ei tarvitse edes vilkaista ruokalistaa.

Grilli Toroon tullaan syömään pihviä. Koska ravintola Hakalan sanojen mukaan sijaitsee "keskellä ei mitään", sinne tullaan autolla.

– Sellaiset ihmiset, jotka ovat muuttaneet tältä seudulta muualle tai vaikkapa Amerikkaan asti, tulevat kesälomalla tänne syömään. Joku on tullut tänne jopa suoraan lentokentältä.

Suosituimmat annokset ovat lehtipihvi, grillipihvi ja sisäfileestä valmistettu pippuripihvi. Torossa ylpeillään sillä, että liha on aina suomalaista lihaa.

– Ja ranskalaisten pitää ehdottomasti olla poimuranskalaisia, Hakala huomauttaa.

Grilli Toron listalla on arkisin myös lämpimiä leipiä, kuten oopperaleipä ja oskarinleipä.

– Ne pidetään listalla, vaikka niitä tilataan harvoin, Hakala lupaa.

Ravintola-alan kilpailu on koventunut. Välillä taantuma koettelee.

– Se näkyi meillä lounasruokailijoiden määrässä, kun Nokia vuonna 2012 irtisanoi väkeä ja samalla loppuivat työt monilta pieniltä yrityksiltä, Hakala muistelee.

Ulkona syöminen on lisääntynyt, mutta samaan aikaan on tullut valtava määrä uusia ravintoloita.

Ison Omenan ravintolamaailman avautuminen heijastui Toroonkin asiakasmäärän notkahduksena, mutta Ainoan ravintoloilla ei ollut samaa vaikutusta.

Espoo kasvaa, ja Pekka Hakala on huomannut, että Toro saa uusista asukkaista uusia asiakkaita.

Uudet asiakkaat miettivät hetken hämmentyneinä, miten ravintolassa pitää toimia. Annokset tilataan tiskiltä ja ne tuodaan pöytään.

Korona-aika sulki Grilli Toronkin kahdeksi kuukaudeksi. Sinä aikana ravintolan pöydät ja tuolit hiottiin ja lakattiin.

Lounasasiakkaita alkoi virrata tasaiseen tahtiin heti kun ravintola sai avata ovensa 1. kesäkuuta.

– Suurin asiakasmäärään vaikuttava tekijä on auringonpaiste. Helteellä ei jaksa syödä pihviä. Toivon aina, että helteet alkavat vasta juhannuksen jälkeen, Hakala sanoo.

Myös lumimyrsky pitää asiakkaat poissa.

Toroon tullaan nimen omaan syömään. Alkoholin myynti on vähäistä, sillä vain 1–2 prosenttia myynnistä tulee siitä. Tarjolla on muutama viinivaihtoehto.