Kirkkonummella lisää säästölistoja: Kotihoidon kuntalisä pois ja viimeinen kyläkoulu kiinni

Lasten kotihoidon kuntalisää ehdotetaan lopetettavaksi Kirkkonummella. Arkisto/Tanja Rihu

Paavo Rantalainen

Lasten kotihoidon kuntalisää ehdotetaan lakkautettavaksi kokonaan osana Kirkkonummen säästötoimia. Myös Karubyn ruotsinkielinen kyläkoulu esitetään suljettavaksi.

Kirkkonummi-lisän poisto ja kyläkoulun lakkautus ovat osa kunnan varhaiskasvatus- ja opetustoimen säästölistoja.

Kirkkonummi-lisää saa tällä hetkellä noin 250 lasta. Tukea maksetaan alle kaksivuotiaiden kotihoidosta 150 euroa kuussa.

Kunnan oma kotihoidonlisä ehdotetaan lopetettavaksi jo ensi elokuun alusta lähtien.

Säästöä lasketaan syntyvän tänä vuonna noin 130 000 euroa ja ensi vuonna runsaat 250 000.

Ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen ja opetustoimen puolella suurin ehdotettu säästökohde olisi Långvikissa toimivan Karubyn alakoulun sulkeminen ensi syksystä alkaen.

Vuonna 1932 rakennettu kyläkoulu on kaksiopettajainen, ja koulussa toimivat luokat 1-4 kahdessa opetusryhmässä.

Koulun sulkemisella on laskettu säästettävän tänä ja ensi vuonna yhteensä noin 180 000 euroa.

Karubyn koulu on Kirkkonummella viimeinen vanhoista toimivista kyläkouluista. Friggesbyn koulu lopettiin vuonna 2016.

Oitbackan koulussa oli oppilaita jouluun 2017 saakka, mutta toiminta oli osa uutta Sjökullan oppimiskeskusta.

Kirkkonummen suomenkielinen ja ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta käsittelevät molemmat säästöehdotuksia ensi viikolla.

Kaikki kunnan toimialat joutuvat tekemään säästöesityksensä kunnanhallitukselle, joka käsittelee niitä 15. kesäkuuta ja valtuusto kaksi viikkoa myöhemmin.

Isoille toimitilahankkeille ei Kirkkonummen kunnan pikaisissa säästöohjelmissa ei ole suunnitelmissa paljoakaan punakynää.

Kunnalla on meneillään ja vielä tulossa erittäin suuria investointeja erityisesti kouluihin.

Kirkkonummen palvelutuotannon lautakunta käsittelee 10. kesäkuuta oman alansa säästökohteita. Tarkastelussa ovat muun muassa niin omat kuin vuokratutkin toimitilat.

Lautakunnalle on viranhaltijavalmistelussa tehty esityksiä erilaista säästökohteista kunnan ruokapalveluista lämmön ja sähkön säästöön.

Investoinneissa on esitetty muun muassa Veikkolan kirjaston remontin ruksaamista yli. Selvittelyyn on tulossa omatoimikirjaston perustaminen johonkin muuhun kunnan omistamaan tilaan.

Helsingin kaupungilta ostetun Killinmäen kunnostukseen ehdotetaan vain välttämättömiä remontteja, jotka mahdollistavat Toimarin ja kierrätyskeskuksen muuton tiloihin.

Siten Volsin hoivakodin siirto ei olisi näköpiirissä ainakaan lähivuosina Killinmäkeen, mikä on ollut aikaisemmin ajatuksena.

Hommaksen kuplahallin tulevaisuus on otettu esille. Tälle vuodelle hallin uusimiseen on varattu määräraha. Koko hallihanke maksaisi 600 000 euroa.

Mahdollista on, ettei hallia uusita ollenkaan, ja nykyinen käyttökustannuksiltaan kallis halli puretaan pois.

Sen sijaan kaikkein suurimmat talonrakennushankkeet eli Gesterbyn koulukeskushanke (GWPD), lukiokampus ja uusi Nissnikun koulu ovat ehdotuksessa lähes ennallaan, mutta aikatauluja on tarkennettu.

Nissnikun koulu pitäisi olla valmis 5–6 vuoden kuluttua sekä Gesterby ja lukiot vuonna 2024.

Kantvikin koulun remonttiin ei ole ehdotettu määrärahoja seuraavan viiden vuoden aikana eikä keskustan väestönsuojan peruskorjaukseen.

Kunnan kunnallisteknisistä investoinneista ja niihin mahdollisesti tehtävistä muutoksista tulee ehdotukset ensi viikolla. Niitä käsittelee 16. kesäkuuta yhdyskuntatekniikan lautakunta.

Kirkkonummen säästöt

Kaikki kunnan toimialat joutuvat kunnanhallituksen päätöksellä tässä kuussa laatimaan säästölistoja jo tälle ja seuraavalle kahdelle vuodelle.

Koko kunnan sopeutustarve on tälle vuodelle runsaat viisi miljoonaa euroa.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut