Ryöväreiden laulu kaikuu kesäteatterissa Espoonlahdessa

Pakkasmäen ulkoilmanäyttämöllä Espoonlahdessa nähdään tänä kesänä koko perheen seikkailullinen näytelmä Ronja Ryövärintytär.

– Musiikkinäytelmä Ronja Ryövärintytär valikoitui Hyökyvuoren kesän 2020 teokseksi Astrid Lindgrenin hienon tarinan, Björn Isfältin säveltämän kiehtovan musiikin ja tärkeiden rakkauden, ystävyyden ja luonnonläheisyyden teemojensa kautta, ohjaaja Leena Gardiner kertoo.

– Aloitimme Ronjan harjoitukset alkuvuodesta ja ehdimme hienosti ryhmäytyä ja harjoitella yhdessä muutaman kuukauden ennen poikkeustilan alkamista.

Teatteri Hyökyvuori on kesäteatteriesityksensä harjoittelussa omaksunut uusia työtapoja.

– Kun ensimmäiset koronauutiset tulivat, pienen tuumaustauon jälkeen mietin, miten voisimme jatkaa harjoittelua. En missään nimessä halunnut luopua produktion ohjaamisesta, koska palo tekemiseen oli jo syttynyt koko työryhmässä.

– Kaikki näyttelijät olivat valmiita jatkamaan uusin keinoin ja harjoitteleminen Zoom-palvelun kautta tuntui innostavalta, Leena Gardiner kertoo.

Parhaimmillaan näyttelijät risteilivät kolmen eri Zoom-kanavan treeneissä.

Teatterilaiset olivat kodeissaan, ja kaikki harjoitteet improvisaatiosta kohtausten harjoitteluun hoidettiin Zoomin välityksellä.

– Replikoinnin harjoittelu etänä sujui todella hyvin. Se, joka puhui, näkyi ruudulla isompana ja hän eläytyi kameran välityksellä vastanäyttelijöille, Gardiner selostaa.

Lauluvalmentaja Mari Nieminen ja koreografi Ulpu Puhakka harjoituttivat näyttelijöitä myös omilla Zoom-kanavillaan.

– Parhaimmillaan näyttelijät risteilivät kolmen eri Zoom-kanavan treeneissä yhden harjoitusillan aikana, Gardiner kertoo.

– Kukaan työryhmästä ei ole jäänyt koronan takia pois. Innostus ja kova tekemisen meininki ovat pysyneet yllä poikkeusoloissakin. Uskon, että produktion harjoitteleminen on tuonut meille kaikille iloa arkeen erityisesti näin poikkeusoloissa eläessämme.

Ohjaaja esitteli Teatteri Hyökyvuorelle viisi näytelmävaihtoehtoa, joista Ronja Ryövärintytär oli hänelle ykkösvaihtoehto.

– Ronja Ryövärintytär ei ole minulle liian tuttu tarina lapsuudesta tai elokuvaversiona, Leena Gardiner perustelee.

Gardinerilla on vahva musiikkiteatteritausta ja senkin vuoksi musiikkinäytelmä Ronja Ryövärintytär tuntui hyvältä vaihtoehdolta.

Tarinasta tekee kiehtovan myös kahden vastakkaisen leirin olemassaolo sekä luonnon ja ihmisen välinen suhde.

– Minulle Ronja Ryövärintytär on pohjimmiltaan rakkaustarina, eräänlainen Romeo ja Julia metsämaisemassa.

Ronjan roolissa vuorottelevat Karoliina Pyöriä ja Stella Lappalainen. Näin siksi, että molemmat olivat koe-esiintymisessä hyviä ja tasavahvoja. He jakavat myös pääpahiksen, Emäsyöjättären roolin, joten molemmat ovat näyttämöllä joka esityksessä hyvin erilaisissa rooleissa.

Leena Gardiner on muun muassa ohjannut neljä Vaskivuoren lukion suurmusikaalia Kulttuuritalo Martinukseen Vantaalla.

Toinen Ronja eli Stella Lappalainen ja Birkin roolin esittävä Joona Saturi näyttelivät pääroolit Gardinerin ohjaamassa Crazy for You -musikaalissa keväällä 2019. Toinen Ronja, Karoliina Pyöriä on Teatteri Hyökyvuoren omista riveistä.

Päähenkilöt eli Ronjat ja Birk siirtyivät harjoittelemaan Pakkasmäelle heti kun sää salli.

Ronja Ryövärintyttären harjoitteleminen on iso palapeli, koska näyttelijöitä on 30 ja näytelmässä on useita kohtauksia, joissa kaikki ovat mukana.

Kesäkuussa kaikki pääsivät harjoittelemaan Pakkasmäelle.

– Olemme tutkineet teatteritilaa ja sen ympäristöä yhdessä näyttelijöiden kanssa. Yhdistämme ympäröivää metsää ja luontoa osaksi näyttämökuvaa ja kerrontaa. Tavoitteenamme on luoda ihmisen ympäröivä metsäinen maailma katsojan ympärille, Leena Gardiner kertoo.

Astrid Lindgrenin kirjoittama Ronja Ryövärintytär kertoo kaiken voittavasta ystävyydestä, orastavasta rakkaudesta, ennakkoluulojen murtamisesta, itsenäistymisestä ja vapaudenkaipuusta.

Ronjan syntyessä salama iskeytyy hänen kotilinnoitukseensa ja repii sen kahtia. Väliin syntyy Helvetinkuilu.

Ronjan isän Matiaksen johtama ryövärijoukko asuttaa linnoituksen toista puolta, toiselle puolelle linnoittautuu Matiaksen pitkäaikaisen vihollisen Borkan rosvojoukkio.

Isänsä kielloista huolimatta Ronja leikkii eräänä kuilun reunalla ja hän kohtaa Birkin. Heistä tulee erottamattomat. Kukoistavaa ystävyyttä ja nuorta rakkautta varjostaa kuitenkin se, että Birk on kilpailevan ryöväriheimon päällikön poika.

Kesäteatteri

Ronja Ryövärintytär

Ensi-ilta Pakkasmäen ulkoilmanäyttämöllä (Espoonlahdentie 10) lauantaina 8. elokuuta kello 18.

Ohjaus: Leena Gardiner

Teksti: Astrid Lindgren

Näyttämösovitus: Annina Enckell

Musiikki: Björn Isfält

Laulujen valmennus: Mari Nieminen

Lavastus: Maria Mastola

Koreografia: Ulpu Puhakka

Äänitekniikka: Benjami Fager-Pintilä

Rooleissa: Stella Lappalainen / Karoliina Pyöriä, Joona Saturi, Topi Lindgren, Mari Nieminen, Martti Teikari, Janne Jylhä-Ollila, Terhi Kyyrö, Helmi Nieminen, Suvi Krogerus, Ari Tourunen, Satu Tuomikorpi, Maaria Hakonen, Niko Teperi, Luka Töyrä, Leevi Rapeli, Airi Partanen, Per-Erik Nordberg, Tiina Sillander, Eero Pietikäinen, Siiri Seppelin, Erika Rehmonen, Hilma Koskinen, Elsi Rapeli, Katariina Kuisma, Kaisa Koskinen, Saima Oksanen, Mea Teperi, Emmi Tourunen ja Sauli Norja.

Katsomoon otetaan 200 katsojaa, joten turvavälien säilyttäminen isossa katsomossa onnistuu hyvin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut