Metsäreitille ilmestyi luvaton temppurata – Mankkaan lisäksi hyppyreitä rakennettu ainakin Karakallioon, Matinkylään ja Leppävaaraan

Lukukallion metsikköön on raivattu baanaa ja isoja monttuja. Lukijan kuva

Anneli Tuominen-Halomo

Lukukalliolle on tehty luvattomia, pyörällä temppuiluun tarkoitettuja rakennelmia.

– Uudenkylänmäen kohdalla vähän ennen tuloa metsästä pois, metsätien loppumäessä tulee eteen itse tehdyn näköisiä rakennelmia, metsässä krossailuun sopivia kaivantoja ja hyppyreitä. Ne haittaavat lenkkeilyä, Länsiväylälle kuvia lähettänyt lukija kertoo.

Radan vieressä on ollut kyltti, jossa kehotetaan kävelijöitä varomaan kuoppia ja hyppyreitä.

Se muistuttaa myös kypäräpakosta ja siitä, että alueella ajetaan omalla vastuulla.

Kyltin pystyttäjä toivoo myös, että ulkoilijat kunnioittavat hyppyreitä, koska ne ovat vaivalla tehtyjä.

Maanomistaja alueella on Espoon kaupunki.

– Se on ihan omin luvin tehty rata. Tällaisia on ollut aika monessa paikassa, muun muassa Karakalliossa, Matinkylässä ja Leppävaarassa, kertoo ulkoliikuntapäällikkö Tapio Taskinen Espoon kaupungilta.

Lukukallion rata on ongelmallinen, koska Lukupurossa on ympäristöarvoja ja luonnonsuojelualueita lähellä.

Radoilla ei ole kyse maastopyöräilystä, vaan ne on tehty extreme-harrastusta ja temppuilua varten.

– Kun radoista on alkanut olla haittaa tai vaaraa muille ulkoilijoille, ne on poistettu, mutta aika pian ilmaantuu rata jonnekin muualle.

Pyörällä saa liikkua maastossa, jos kyseessä ei ole luonnonsuojelualue. Maata ei kuitenkaan saa muokata ainakaan ilman maanomistajan lupaa.

Luontopolut on tarkoitettu vain kävelyyn.

Maastossa liikkuminen liittyy moneen toimialaan, muun muassa Espoon liikuntapalveluihin, kaupunkitekniikan keskukseen ja ympäristökeskukseen.

– Meillä on ollut puhetta kaupunkitasoisten ohjeiden laatimisesta siitä, mitä puistossa saa tehdä ja mitä ei saa tehdä, Taskinen sanoo.

Espoo on rakentanut Espoon keskuspuistoon noin neljä kilometriä pitkän maastopyöräreitin, joka onkin ahkerassa käytössä. Reitti alkaa Puolarmaarista Espoon Akilles -urheiluseuran majan lähettyviltä.

Taskisen mukaan Oittaalle kuntoradan yhteyteen on keväällä valmistunut 1,3 kilometrin mittainen maastopyöräilijöille tarkoitettu reitti.

Myös Leppävaaraan voidaan rakentaa maastopyöräilyreitti, jos sopiva paikka löytyy.

Maastopyöräilyyn sopivia reittejä on myös Nuuksion kansallispuistosta. Siellä maastopyöräily on kansallispuiston järjestyssäännön mukaan sallittu vain osalla reiteistä – esimerkiksi Haukkalammelta Siikaniemeen johtavalla ulkoilureitillä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut