Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tarkastuksia tyrkytetty vilpillisin keinoin ovelta ovelle ja etenkin ikäihmisille – Tukes varoittaa sähköhuijareista

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto varoittaa sähköhuijareista eli henkilöistä, jotka tyrkyttävät sähkötarkastuksia vilpillisin keinoin.

Asiattomia sähkötarkastuksia on markkinoitu etenkin ikäihmisille, tietää Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Tarkastajina esiintyneet ovat muun muassa väittäneet, että he ovat Tukesin työntekijöitä tai toimivat Tukesin määräyksestä. Tällaisia henkilöitä ei pidä uskoa ja tapauksista kannattaa ilmoittaa Tukesiin, muistuttaa Tukes tiedotteessa.

Tukesille on myös aiemmin tullut joitain ilmoituksia, joissa vanhojen talojen kuntotarkastuksia on yritetty päästä tekemään hyvinkin aggressiivisesti. Joissakin tapauksissa on väitetty tarkastusten olevan Tukesin rahoittamia.

Kunto- ja saneeraustarkastuksia on kaupiteltu ovelta ovelle erityisesti pientaloalueilla, joissa on vanhoja rakennuksia.

– Tukesilla ei ole tällaista tarkastustoimintaa, kertoo Tukesin ylitarkastaja Ville Huurinainen tiedotteessa.

Sähkölaitteistojen tarkastuspalveluita voi ostaa valtuutetuilta tarkastajilta tai kuntotarkastuksiin erikoistuneilta sähköurakoitsijoilta. Tukesin rekisteristä löytyy tietoja sähköalan ammattilaisista, joilla on oikeudet näiden töiden tekemiseen.

Sähkösaneerauksia on kaupiteltu myös antamalla virheellistä tietoa säädöksistä.

– Tukesin tietoon tulleissa tapauksissa on markkinoitu sähkösaneerauksia esittämällä virheellistä tietoa vanhojen asennusten laittomuudesta. Sähkötöitä on sitten myyty asiakkaalle näiden "laittomuuksien" korjaamiseen, Huurinainen kertoo.

Kun tarvitsee sähköasennusten korjaustöitä, on tarpeen selvittää, että palvelua tarjoavalla yrityksellä tai aliurakoitsijalla on sähkötöihin tarvittavat oikeudet. Asian voi tarkistaa Tukesin rekisteristä.

Työstä kannattaa sopia kirjallisella sopimuksella, mikä selventää vastuita.

Sähköurakoitsijan on tarkastettava asennukset ennen käyttöönottoa. Urakoitsijan antama tarkastuspöytäkirja on vakuutus siitä, että sähkötyöt on tehty säädösten mukaisesti.

Hyvin pienistä asennustöistä, esimerkiksi pistorasian lisäyksestä, ei tarkastuspöytäkirjaa kuitenkaan tarvita.