Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aurinkovoimala lämmittää espoolaisperheen käyttöveden ja lataa auton – "Tästä kertoo muille mieluummin kuin siitä, että olisi hankkinut öljykattilan pörisemään"

Energia: Petri Aho hankki kotitalonsa katolle aurinkopaneelit.

Suomen kesä on tunnetusti lyhyt, mutta vähäluminen. Tämä voi saada monet epäilemään, että aurinkosähkö ei soveltuisi Suomen olosuhteisiin.

Espoolainen Petri Aho ei tällaisista epäilyistä piitannut, vaan hankki keväällä kotitalonsa katolle aurinkovoimalan.

Nyt voimalan avulla tuotetulla sähköllä latautuu esimerkiksi talon pihassa seisova sähköauto. Lisäksi sillä lämpeää ja puhdistuu pihalla olevan uima-altaan vesi sekä omakotitalon käyttövesi.

– Halusin saada autosta ja uima-altaasta irti lisää taloudellisuutta ja ympäristöystävällisyyttä aurinkosähköä hyödyntämällä, Aho kertoo aurinkovoimalan hankkimisen taustoista.

Maaliskuusta lähtien toiminnassa ollut aurinkovoimala ei Ahon mukaan ole toistaiseksi pienentänyt nelihenkisen perheen sähkölaskua. Toisaalta voimalan ansiosta sähkölasku ei myöskään ole paisunut, vaikka perheen sähkönkulutus on hiljattain kasvanut sähköauton hankkimisen ja uima-altaan lämmityksen aloittamisen myötä.

– Se kertoo siitä, että säästöä on tullut, Aho sanoo.

Se kertoo siitä, että säästöä on tullut.

Ahon kotitalon katolla oleva aurinkovoimala koostuu 22 aurinkopaneelista. Paneelit on sijoitettu katolle etelän ja lounaan väliin, jotta ne tuottaisivat mahdollisimman paljon sähköä iltapäivisin.

– Tämä on iltapäiväpainotteinen ratkaisu. Aurinko paistaisi aamupäivälläkin, mutta sähkön tarve painottuu enemmän iltapäivälle, Aho sanoo.

Sijoitusalalla työskentelevä Aho laski ennen aurinkovoimalan hankkimista, millaisen tuoton hän saisi paneeleihin kuluvalle rahalle ja milloin paneelit olisivat maksaneet itsensä takaisin. Laskelmiensa perusteella Aho arvioi tuoton hyväksi ja saavansa aurinkovoimalaan käyttämänsä rahat takaisin noin 12 vuodessa.

– Sähkön hinta on toisinaan tosi matala, ja se pitää arvioida järkevästi. Et saa myydystä aurinkosähköstä takaisin samaa hintaa, jolla ostat sitä sähköverkosta, Aho kertoo laskelmiin sisältyvistä epävarmuuksista.

Kun laskelmat ja päätös aurinkovoimalan hankkimisesta oli tehty, Aho alkoi käydä läpi aurinkovoimaloiden tarjontaa.

– Verkkopalveluiden avulla sai helposti yleiskuvan, millaista järjestelmäkokoa kannattaisi harkita ja pystyi kilpailuttamaan eri tarjoajia, Aho kertoo.

Sen jälkeen aurinkovoimalan hankinta eteni ripeästi.

– Kun saatiin katsottua läpi katon tyyppi, asennustarvikkeet ja mikä laite tulee mihinkin, siitä meni vain 2–3 viikkoa ennen kuin voimala alkoi toimia, Aho sanoo.

Aurinkosähkön tuotto pienenee, jos paneelille osuu varjo. Siksi esimerkiksi paneeleita varjostavien puiden kaataminen voi olla tarpeen.

Myös Ahon talon pihalta on kaadettu puita, mutta ei aurinkovoimalan takia. Hän tunnistaa kuitenkin ilmiön.

– Ei tarvitse olla kummoinenkaan pilvenhattara, niin se vaikuttaa voimalan tehoon, Aho sanoo.

Muutaman kuukauden kokemuksen perusteella Aho on aurinkovoimalaansa tyytyväinen.

– Sellainen hyvän mielen asiahan se vähän on taloudellisen näkökulman lisäksi. Tästä kertoo muille mieluummin kuin siitä, että olisi hankkinut öljykattilan tuohon pörisemään, Aho naurahtaa.

Tulevaisuudessa Aho voisi mahdollisesti käyttää aurinkosähköä myös kotitalon viilentämiseen ilmalämpöpumpulla.

– Se voisi olla yksi järkevä käyttökohde. Ja miksei sitä voisi käyttää osin myös lämmitykseenkin esimerkiksi maalis-huhtikuussa ja syys-lokakuussa, Aho pohtii.