Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähes 400 purkkia spraymaalia ja toiveena puolipilvinen sää – Suomenojan jättimuraalia tehdään jo

Taide: Tekijöiden mukaan työn alla oleva seinämaalaus on Suomen toiseksi korkein.

Yli 100 litraa pohjamaalia ja lähes 400 purkkia spraymaalia.

Tällaisista aineksista on parhaillaan syntymässä iso muraali Suomenojan voimalaitokselle, kertovat seinämaalausta tekevät taiteilijat Anetta Lukjanova ja Taneli Stenberg. Voimalaitoksen yli 40 metriä korkean lämpöakun kylkeen syntyvä lintuaiheinen seinämaalaus on molemmille taiteilijoille kooltaan suurin teos, jota he ovat tehneet.

Lukjanova ja Stenberg kertovat, että tekeillä on Suomen toiseksi korkein muraali heti Hämeenlinnasta löytyvän yli 50 metriä korkean seinämaalauksen jälkeen. Viime perjantaina taiteilijoilla oli takana vasta muutama kunnollinen maalauspäivä, mutta maalauksesta saattoi jo selkeästi erottaa siihen tulevat linnut.

Kahta sorsaa heinikossa kuvaava muraali juhlistaa Suomenojan lintukosteikon lähellä sijaitsevan voimalaitoksen hiiliyksikön sulkemista. Oli täpärällä, että lämpöakun kylkeen ei nyt maalattaisi naurulokkiaiheista seinämaalausta. Naurulokki-idea hävisi sorsa-aiheelle keväällä pidetyssä verkkoäänestyksessä vain hieman yli 40 äänellä. Taiteilijat itse ovat tyytyväisiä voittajaideaan.

– Tykättiin, että tämä oli se kivoin. Tässä oli parhaat värit ja dynaaminen meininki, Stenberg sanoo.

Olosuhteet valtavan seinämaalauksen tekemiseen ovat haastavammat kuin miltä aurinkoisena kesäpäivänä aluksi vaikuttaa.

Tässä oli parhaat värit ja dynaaminen meininki.

Meren äärellä puhaltava puuskittainen tuuli heiluttaa nostinta, josta käsin taiteilijat tekevät maalausta. Lämpöakun pinta taas on kaareva ja tehty aaltoilevasta metallista, mikä lisää maalattavaa pinta-alaa.

– Hahmotus on vaikeaa. Tuo kaartuu niin paljon, että on vaikea hahmottaa diagonaaleja, Anetta Lukjanova sanoo.

Seinämaalauksen on määrä valmistua kesäkuun loppuun mennessä.

Taiteilijat toivovat, että sää jatkuisi sateettomana, sillä sateella muraalia ei voi maalata. Toisaalta aurinkoisella säällä lämpöakun metallipinta heijastaa valoa voimakkaasti.

– Puolipilvinen sää olisi paras, Lukjanova sanoo.

Valmista maalausta voi aikanaan tähyillä voimalaitoksen lähellä kulkevalta Rantaraitilta.