Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskellä kuumaa varikkokeskustelua valmistui myös suunnitelma lisäraiteista Kauklahden ja Masalan välille

Väylävirasto on julkaissut alustavia suunnitelmia lisäraideparista Kauklahden ja Masalan välille. Kyse on siitä, millaisia aluevarauksia lisäraiteet vaatisivat.

Suunnitelma ei liity suoraan Mankkiin tai Luomaan kaavailtuun lähiliikenteen junavarikkoon, mutta suunnittelussa on otettu huomioon varikkojen esimerkkisuunnitelmat.

Julkaistu uusi aluevaraussuunnitelma on jatkoa jo vuonna 2014 valmistuneelle Espoon kaupunkiradan ratasuunnitelmalle Leppävaara-Kauklahti.

Kaupunkirata on hyvin ajankohtainen, sillä hallitus päätti pari viikkoa sitten kaupunkiradan rahoituksesta. Rakennustöihin on mahdollista päästä ensi vuonna.

Samanlainen aluevaraussuunnitelma on tehty vuosia sitten myös Masalan ja Kirkkonummen keskustan välille.

Kirkkonummen kunta on kaavoituksessa varautunut siihen, että lisäraiteet mahtuisivat Masalasta Kirkkonummen asemalle saakka. Kaavoituksessa on siten varauduttu rantaradan kehittämiseen jopa vuosikymmenien päähän.

Tuoreessa aluevarausselvityksessä todetaan, että Kirkkonummella Luoman ja Masalan alueella lisäraiteet voisivat sijoittua nykyisen radan eteläpuolelle.

Suunnitellun kaksoisraiteen toteuttaminen on selvityksen mukaan yleiskaavojen mukaista. Asemakaava-alueiden kohdalla saatetaan joutua muuttamaan kaavoitusta.

Suunnitellun raideparin aluevarauksen alueelle tai sen välittömään läheisyyteen ei pintavesien lisäksi sijoitu luonnonympäristön kannalta merkittäviä kohteita, selvityksessä todetaan.

Suunnittelualue sisältyy selvityksen mukaan kuitenkin maakunnallisesti arvokkaaseen ylikunnalliseen kulttuuriympäristöön, ja sen varrella on rakennuskohteita, jotka tulee huomioida jatkosuunnittelussa.

Jatkoa ajatellen muistutetaan, että kaksoisraiteen suunnitelmat tulee sovittaa yhteen varikon vaatimien vaihdeyhteyksien kanssa.

Uusi kaksoisraide sijoittuisi likimäärin nykyisen huoltotien päälle.

Uusi kaksoisraide mahtuu Kehä III:n ylittävän sillan eteläisestä aukosta, mutta huoltotien vieminen tien alitse vaatii uuden sillan rakentamista.

Myös varikkosuunnitelmissa on todettu, että Kehä III:n maantiesilta pitäisi rakentaa uudelleen, jos varikko tulee alueelle.

Varikkoasia on viikon verran ollut esillä Uudenmaan maakuntavaltuuston kahden päivän kokouksessa, jossa varikkomerkintä säilyi Mankki-Luoma -alueella.