Espoon ja THL:n paikallisissa koronaluvuissa iso kuilu – näin Espoon perusturvajohtaja selittää eroa

Espoossa oli torstaihin mennessä todettu yhteensä 886 koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta, ilmenee Espoon kaupungin tuoreimmista koronaluvuista. Arkisto / Johanna Erjonsalo

Sirkku Aalto

Espoossa oleskelevat ulkopaikkakuntalaiset synnyttävät eroja eri tahojen koronatilastointiin.

Länsiväylään yhteyttä ottaneet lukijat ovat kummastelleet eroa Espoon kaupungin sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n paikallisten koronatartuntalukujen välillä.

Esimerkiksi viime viikon torstaina Espoon kaupunki ja sitä myöten myös Länsiväylä kertoi 873 espoolaisen sairastuneen varmistetusti koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. THL puolestaan kertoi tämän viikon keskiviikkona Espoon varmistettujen koronatapausten määräksi 799.

Ero Espoon kaupungin ja THL:n julkaisemissa koronaluvuissa johtuu siitä, että THL julkaisee espoolaisten luvut ja Espoo taas Espoossa todetut, kertoo Espoon perusturvajohtaja Juha Metso.

Suurin ero syntyy Metson mukaan vastaanottokeskuksessa todetusta yli 100 tartunnasta, sillä he eivät ole espoolaisia.

Aikooko Espoo muuttaa viikoittaisten koronatartuntalukujen raportointitapaa verkkosivuillaan, jos kerrotut luvut kuvaavatkin siis Espoossa todettuja varmistettuja tapauksia eivätkä espoolaisilla todettuja tapauksia?

Metso vastaa, että Espoo ei aio muuttaa koronalukujen raportointitapaa.

– Jos sairastavat/sairastuvat ja asuvat Espoossa, on perusteltua näyttää ne luvut, Metso toteaa sähköpostitse.

Mutta olisiko perusteltua kirjoittaa Espoon kaupungin koronatilannekatsauksissa Espoossa todetuista koronatartunnoista tai Espoossa todetuista koronatapauksista espoolaisten sijasta, jos luvut sisältävät myös muita kuin espoolaisia?

– Minusta on perusteltua tietää, kuinka monta tartuntatapausta asuu Espoossa. Se on todellista esimerkiksi VOKin (vastaanottokeskuksen) ja rakentajien osalta, jotka tilapäisesti asuvat Espoossa, Metso sanoo.

Torstaihin mennessä Espoossa oli kaupungin viikoittaisen koronatilannekatsauksen perusteella todettu yhteensä 886 laboratoriovarmistettua koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta. Lisäystä viime viikon torstain lukuun on 13 tapausta.

Luvut ovat kumulatiivisia, eli tartuntojen määrässä näkyvät myös jo taudista parantuneet.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut