Kuvat: Kyytöt taas kesätöissä Laajalahdella – pitävät rantaniityt avoimina

Vasikalla on ruokailuhetki Laajalahden luonnonsuojelualueen Elfvikin päässä. Otaniemen puolella laiduntaa sonnilauma. Sirpa Repo
Sirpa Repo

Sirpa Repo

Lehmät, vasikat ja sonnit pääsevät yllättämään, kun liikut Laajalahden luonnonsuojelualueen tietämillä. Ne kaikki ovat kesän hoitamassa alueen perinnemaisemaa.

– Eläimet syövät laitumilla heinää ja ruohoa. Se on niiden tärkeä kesätyö. Laidunnuksen avulla rantaniityt pysyvät avoimina. Tämä on eduksi rantaniityllä viihtyville linnuille, esimerkiksi kahlaajille, Metsähallituksen suunnittelija Päivi Leikas selvittää.

Alueella on kaksi laidunta. Otaniemen puolella laiduntaa sonnilauma. Lähempänä Villa Elfvikin luontotaloa on sonni, kuusi lehmää ja viisi vasikkaa. Ne laiduntavat Rantapolun vierellä.

Laiduntavat lehmät ovat rodultaan itäsuomenkarjaa eli kyyttöjä. Ne ovat vähään tyytyväisiä, syövät ruohoa ja juovat merivettä. Lisäksi niille on tarjolla suolatonta vettä juoma-automaatista.

Karja on tuotu maisemanhoitajiksi Raaseporista Bovikin tilalta. Ne laiduntavat alueella niin pitkään kuin niille riittää siellä syötävää ruohoa.

Lehmiä ei pidä ruokkia eikä mennä aitaukseen. Liikkumisessa tulee muistaa olevansa luonnonsuojelualueella. Siellä kuljetaan vain polkuja ja pitkospuita pitkin sekä pidetään koira kytkettynä.

Jos haluaa katsella laiduntajia mahdollisimman läheltä ja yrittää silittää, pitää varoa sähköaitaa.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut