Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OAJ:n kysely: Kunnat varautuneet heikosti subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden paluuseen – Koronatoimetkin vähäisiä joka toisessa päiväkodissa

Moni kunta on laiminlyönyt varautumisen varhaiskasvatuslain elokuussa voimaan tuleviin muutoksiin, sanoo Opetusalan Ammattijärjestö OAJ. Elokuun alusta lähtien jokaisella lapsella on taas subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen. Lisäksi ryhmäkoot pienenevät.

OAJ:n väite huonosta valmistautumisesta perustuu järjestön kesäkuun alussa tekemästä kyselystä. Kyselyn lisäksi OAJ on käynyt läpi kuntien verkkosivuja ja ollut yhteydessä paikallisiin järjestöaktiiveihinsa.

Muutoksiin ei ole varauduttu mitenkään, sanoo kyselyssä joka kolmas niistä päiväkodin johtajista, jotka työskentelevät varhaiskasvatusoikeutta rajanneessa kunnassa. Vastaajina oli lähes 130 johtajaa yli 70 kunnasta. Kaikkiaan kyselyyn vastasi runsaat 600 varhaiskasvatuksen opettajaa, varhaiskasvatuksen erityisopettajaa ja päiväkodin johtajaa.

Varhaiskasvatuslaki velvoittaa kuntia neuvomaan vanhempia varhaiskasvatuksen järjestämiseen liittyvissä asioissa, muistuttaa OAJ:n erityisasiantuntija Kirsi Sutton tiedotteessa.

– Laki selvästi velvoittaa kuntia viestimään tämänkaltaisista muutoksista. On todella erikoista, että monien suurtenkin kuntien verkkosivuilla on edelleen tietoa, joka on jo nyt käytännössä vanhentunutta.

Suttonin mukaan lakimuutokset edellyttävät kunnilta toimia.

– Kuntien pitää nyt ymmärtää, että lakimuutokset ovat tulossa ja että niihin pitää varautua. Lapsia tulee varhaiskasvatukseen todennäköisesti lisää ja ryhmät pienenevät, mikä tarkoittaa sitä, että tarvitaan uusia ryhmiä, lisää henkilökuntaa ja mahdollisesti myös uusia yksiköitä sellaisiin kuntiin, joissa lapsia on paljon, Sutton sanoo tiedotteessa.

OAJ:n mukaan osa kunnista suunnittelee kuitenkin varhaiskasvatuksen opettajien lomautuksia tulevalle syksylle. Sutton vaatii tiedotteessa tällaisten suunnitelmien hautaamista.

OAJ kysyi varhaiskasvatuksen ammattilaisilta paitsi lakimuutoksiin varautumisesta, myös koronavirusjärjestelyistä. Tulos oli pysäyttävä.

– Varhaiskasvatuksessa oltiin koronasta huolimatta lähiopetuksessa läpi kevään. Silti vielä kesäkuun alussa vain joka toisessa päiväkodissa oli erillinen tila oireilevaa tai sairastunutta varten. Samoin lähes puolet opettajista kertoi, että siivousta ja puhtaanapitoa ei ole tehostettu. Jos koronatilanne pakottaa syksylläkin poikkeusjärjestelyihin, pitää näihin ongelmiin aidosti puuttua ja varmistaa, että lasten ja aikuisten terveys ja turvallisuus taataan, Kirsi Sutton sanoo tiedotteessa.