Seitsemän vuoden urakka: Espoolainen Pekka Tuuri kuvasi Suomen kalat niiden omissa elinympäristöissä

Vedenalaiskuvaa: Pekka Tuuri kuvasi kaloja kirjaansa seitsemän vuotta.

Pekka Tuuri kuvasi merestä pieneen puroon kudulle nousevat meritaimenet Espoossa. Tuuri kuvaa kaloja hyvin läheltä, etäisyys niihin on yleensä 20 senttiä. Pekka Tuuri
Sirpa Repo

Sirpa Repo

Espoolaisella Pekka Tuurilla on aikaa vievä harrastus. Hän on maamme aktiivisin vedenalaiskuvaaja.

– Olen koukuttunut tähän jo yli 30 vuoden ajan. Valokuvaaminen ei ole ammattini, vaan tämä on puhdasverinen aikaa vievä harrastus, josta en saa rahaa. Harrastajana voin kuvata mitä haluan ja miten haluan, Tuuri sanailee.

Elantonsa hän saa lähinnä teknisten dokumenttien kääntämisestä.

Tuurin kirja Vedenalainen Suomi ilmestyi vuonna 2013. Tekijä sanoo, että sen tekeminen oli kova homma. Hän ajatteli, ettei uudestaan tartu vastaavaan urakkaan. Miehen mieli kuitenkin muuttui, jopa aika pian.

– Suomen vesissä elävistä kaloista ei ole tehty kuvateosta, jossa ne olisi kuvattu luonnonvesissä omissa elinympäristöissään. Kuvat on otettu joko veden pinnalta tai akvaarioissa, Tuuri tietää.

Hänen mielestään tässä oli selkeä puute ja samalla myös mahdollisuus. Tuuri tarttui projektiin tietäen, että hänellä oli jo ennestään melko paljon kuvia suomalaisista kaloista.

Kuvien valitseminen kirjaan on kova urakka.

Pekka Tuuri

Kalojen kuvaamiseen meni kuitenkin seitsemän vuotta. Tuuri kuvasi kaikki kalat veden alla. Kuvista tosi harva yltää kirjaan asti.

– Kirjaan mahtuu vain noin 200 kuvaa. Minulla on ainakin 2 000 sellaista kuvaa, jotka siihen kehtaisin laittaa. Kuvien valitseminen on kova urakka. Esimerkiksi rasvakalasta otin neljän päivän aikana 1 000 kuvaa. Ennestäänkin minulla oli kuvia rasvakalasta.

Tuuri huomauttaa, ettei hänen kirjastaan ole tulossa tietokirja vaan kuvateos. Siinä lajista tulee olla sisällöllisesti ja valokuvauksellisesti erilaisia kuvia. Lisäksi eri lajeista ei passaa olla samanlaisia kuvia.

Tämä valokuvaaja ei lähde luontoon ja veden alle vain katselemaan, mitä voisi kuvata. Hänellä on aina mielessä kuvaussuunnitelma.

– Veden alla ei voi vaihtaa objektiivia. Keskimäärin olen sukelluksessa puolitoista tuntia. Sinä aikana ei läheskään aina tule saalista eli valokuvaa. On rankkaa sukeltaa, mutta mieleni on yhä utelias ja olen niin innostunut tästä.

Tuuri ei julista mitään. Hän haluaa näyttää meille muille vedenalaisen maailman, tuoda luontoa näkyville. Sen jälkeen jokainen voi itse tykönään päättää välittääkö sen hyvinvoinnista vai ei.

Valtaosan kaikista kuvistaan Tuuri kuvaa kotimaassa. Sen lisäksi hän kuvaa lähialueilla kuten Virossa ja Ruotsissa.

– Norjasta tykkään, koska siellä on valtamerivesi ja hienoja juttuja.

Tuuri osallistuu suomalaisiin ja kansainvälisiin valokuvauskilpailuihin. Hän sanoo sen olevan hauskaa ja myöntää, että tunnustusta on kiva saada.

– Kun osallistuu, se motivoi käymään läpi kuvamateriaalia. Osallistun myös kehittääkseni kuvaamistani. Kilpailu on arvostelulaji. On kiinnostavaa nähdä, mitä tuomarit milloinkin valitsevat palkittaviksi.

Joskus Tuuri lähtee tavoittelemaan kilpailukuvia. Jotta niillä voisi menestyä, niiden on oltava hätkähdyttäviä, pysäyttäviä. Kuvien pitää pompsahtaa heti tuomareiden silmiin.

Vedenalainen Suomi -kirjan puitteissa Tuurilla oli seitsemällä paikkakunnassa kiertänyt näyttely. Se on ollut hänen ainoa henkilökohtainen näyttelynsä.

Uuden kirjan puitteissa hänen on ajatus toteuttaa vastaava.

Kuka?

Pekka Tuuri

58-vuotias espoolainen kääntäjä.

Intohimoisena harrastuksena valokuvaus.

Kuvannut veden alla reilut 30 vuotta.

Käyttää kuplatonta sukelluslaitetta, jolloin kalat säikkyvät vähemmän. Kuvaa usein myös snorkkeloiden.

Moneen kertaan palkittu valokuvaaja.

Kirja Vedenalainen Suomi vuonna 2013.

Työn alla Kalojen kauneus -kuvateos Suomen kaloista, jonka pitäisi valmistua ensi keväänä.

Kirjaan mahtuu noin 200 valokuvaa, jotka vielä valitsematta.

Kalojen kuvaaminen vei seitsemän vuotta.

Ei kalasta, mutta syö mielellään kalaa.

Facebookissa sivusto Vedenalainen Suomi jo seitsemän vuoden ajan. Päivittää sitä viikoittain.

Koulutukseltaan diplomi-insinööri.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut