Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi Espoon pyörävarkauksista: Toiminta ainakin osin ammattimaista – "Varsinkin kalliimmat pyörät saattavat päätyä ulkomaille myyntiin"

Rikos: Tammikuun ja kesäkuun alun välillä Espoossa anastettiin 550 polkupyörää. Varkauksia on niin paljon, että toiminta on osittain ammattimaista, arvioi poliisi.

Pyörävarkauksien määrä on kasvanut Espoossa voimakkaasti alkuvuonna.

Tammikuun ja kesäkuun alun välisenä aikana Espoossa anastettiin poliisin mukaan noin 550 polkupyörää. Edellisvuoden vastaavan aikaan verrattuna anastusten määrä kasvoi 65 prosenttia.

Rikoskomisario Katja Rekola Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta arvioi, että pyöriä viedään niin paljon, että varkaiden toiminta on ainakin osittain ammattimaista.

– Varsinkin kalliimmat pyörät saattavat päätyä ulkomaille myyntiin. Jotkut tekijät hakevat varmasti helppoa rahaakin satunnaisilla teoilla, Rekola kertoo.

Tarkkaa syytä pyörävarkauksien määrän kasvuun ei tiedetä.

– Mutta pyöräily on lisääntynyt voimakkaasti, pyöriä ostetaan enemmän kuin aiemmin. Ja ehkä esimerkiksi Espoossa, josta suurin osa pyöristä viedään, on erityisen paljon pyöriä muun muassa työmatkapyöräilyn vuoksi.

– Pyörät ovat usein myös erittäin kalliita ja heikosti suojattuja esineitä, joita on kannattavaa anastaa ja myydä eteenpäin, Rekola vastaa sähköpostitse.

Poliisi kertoo ottaneensa tekijöitä kiinni, mutta suurin osa pyörävarkauksista jää selvittämättä. Tyypillisellä kiinni jääneellä tekijällä on Rekolan mukaan rikollista taustaa ja hän myy pyöriä edelleen verkossa.

– Poliisi on löytänyt asuntoja, joissa on useita pyöriä palasina ja niistä kootaan ”uusia” pyöriä myyntiin. Tällä tavoin yritetään myös häivyttää pyörän tunnistettavuutta.

P yöräänsä voi yrittää varjella varkailta pääasiassa kahdella tavalla: kantamalla pyörän aina sisälle tai riittävän hyvin lukittuun varastoon taikka kiinnittämällä sen riittävän hyvällä lukolla jonkinlaiseen telineeseen tai kiinteään rakennelmaan.

– Lukon pitäisi olla sellainen, että sen saa vain raskaammilla työkaluilla, kuten kulmahiomakoneella, rikki. Niitä tekijät harvemmin kantavat mukanaan.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos kertoi keskiviikkona Twitterissä, että sen alueella on varastettu kesäkuun aikana jo yli sata polkupyörää. Niiden yhteisarvo on poliisin mukaan 84 000 euroa.

Pyörävarkauksia on tapahtunut koko Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella, mutta eniten niitä on ollut Leppävaarassa, Olarissa ja Espoon keskuksessa.

Polkupyöriä on viety juna- ja metroradan varrelta sekä kauppakeskusten läheltä, mutta myös asuntojen pihoilta ja autokatoksista. Pyörät ovat poliisin mukaan olleet lukittuina, mutta lukot on murrettu.