Vilinä käytävillä lisääntyy – koronan hiljentämien kauppakeskusten kävijämäärät ovat nousseet Espoossa

Tältä näytti kauppakeskus Sellossa Leppävaarassa lauantaina 28. maaliskuuta. Vähiten kävijöitä Sellossa oli huhtikuun alkupuolella. Sirpa Repo

Sirkku Aalto

Espoossa sijaitsevien kauppakeskusten pahin koronakuoppa vaikuttaa toistaiseksi olevan takana päin.

Ihmiset ovat palailleet kauppakeskuksiin koronakevään hiljaisen jakson jälkeen ja etätyösuosituksen päättyminen lisännee vipinää edelleen loppukesästä, kertovat Espoossa sijaitsevien kauppakeskusten edustajat.

– Kun etätyösuosituksesta luovutaan elokuun alussa, palataan kouluun ja opiskelujen pariin sekä harrastukset alkavat, tilanne normalisoituu. Kesäkuun kävijämäärät näyttävät jo tätä suuntaa, sanoo Tapiolassa sijaitsevan kauppakeskus Ainoan kaupallinen johtaja Marja-Liisa Neuvonen.

Samankaltaisista odotuksista kertoo Leppävaarassa toimistojen ja vilkkaiden joukkoliikenneyhteyksien lähellä sijaitsevan Sellon kauppakeskuksen markkinointipäällikkö Sanna Kouvalainen.

Etätyösuositus näkyy vielä työmatkaliikenteessä ja sitä myöten Sellon kävijämäärissä, mutta iltapäivisin ja iltaisin kävijöitä on Kouvalaisen mukaan joinakin päivinä jo tavanomaiseen tapaan.

– Tänä kesänä moni suomalainen pysyy kotimaassa, joten olemme varovaisen optimistisia. Suosituksia puretaan lisää koko ajan, mikä lisää ihmisten rohkeutta liikkua. Elokuussa palataan ehkä hieman toisenlaiseen arkeen etätyösuositusten päätyttyä ja koulujen alettua, Kouvalainen kertoo kesän ja syksyn näkymistä.

Olemme varovaisen optimistisia.

Koronakriisin takia Sellossa ei Kouvalaisen mukaan lopettanut mikään toimija. Myöskään Ainoassa yksikään liike ei Marja-Liisa Neuvosen mukaan lopettanut koronan takia kokonaan, vaikka muutama paikka olikin suljettuna pahimman ajan yli.

Matinkylän Ison Omenan ja Espoonlahden Pikkulaivan omistavan kiinteistösijoitusyhtiö Cityconin kauppakeskustoiminnoista vastaava johtaja Sanna Yliniemi kertoo, että kauppakeskusten asiakasmäärät ovat palautuneet kohti tavanomaista tasoa koronarajoitusten purkamisen myötä.

Pikkulaivaa koronakriisi ei keväällä tosin juurikaan heiluttanut.

– Meillä on siellä päivittäistavarakaupat ja ihmiset ostivat koronan aikana edelleen ruokaa ja päivittäistavaroita. Siellä ei nähty isompaa pudotusta asiakasmäärissä, Yliniemi kertoo.

Joukkoliikenteen solmukohtana toimivassa Isossa Omenassa koronan vaikutukset ovat olleet suurempia, sillä etätyösuosituksen takia metro- ja bussimatkustajia on ollut liikkeellä tavallista vähemmän. Yliniemi uskoo Ison Omenan kävijämäärien nousevan tavanomaisiksi, kun lomakausi loppuu elokuussa.

Koronakriisin aikana Isossa Omenassa lopetti Yliniemen mukaan toimintansa yksi erikoisliike.

Espoon keskuksessa sijaitsevassa kauppakeskus Entressessä kävijämäärältään hiljaisin viikko koettiin maaliskuun lopussa.

Entressen kauppakeskuspäällikkö Elina Kuittinen kertoo, että asiakasmäärät alkoivat nousta selkeästi toukokuun alussa ja määrien odotetaan palautuvan viime vuoden tasolle kesän aikana.

– Myyntien osalta odotukset ovat myös positiiviset – toukokuu oli huhtikuuta parempi, ja tämän odotetaan jatkuvan myös kesän osalta.

Huhtikuussa suurin osa Entressen liikkeistä supisti aukioloaan ja osa piti liikettään väliaikaisesti suljettuna.

– Liikevalikoima Entressessä on pysynyt samana, eli yksikään liike ei lopettanut toimintaansa kriisin vuoksi, Kuittinen kertoo.

Kauppakeskukset

Koronakokemus auttaa, jos toinen aalto tulee

Koronakevään kokemukset auttavat kauppakeskuksia, jos toinen korona-aalto iskee. Esimerkiksi rajoitusten ennakointi on silloin helpompaa, katsoo Ison Omenan ja Pikkulaivan omistavan Cityconin kauppakeskustoiminnoista vastaava johtaja Sanna Yliniemi.

Myös Sellon markkinointipäällikkö Sanna Kouvalainen sanoo, että toimintatavat ovat kaikilla tuoreessa muistissa. Sellossa ja useissa muissa kauppakeskuksissa jatketaan tehostettua siivousta, minkä lisäksi asiakkaille on tarjolla mahdollisuuksia desinfioida kädet.

– Saamme nopeasti rajattua istuinalueita, lastenhoitohuoneet ja -leikkipaikan suljetuksi, kertoo puolestaan Ainoan kaupallinen johtaja Marja-Liisa Neuvonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espoon kaupungintalon purkaminen voi alkaa jo loppukesästä, jos valituskierre päättyy
 2. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 3. Espoolaisen Mika Koivusalon Linnanmäki-innostus jatkuu – nyt syntyi lyhytelokuva 70-vuotiaasta huvipuistosta
 4. Raidejokerin työt seisovat helsinkiläismetsässä Espoon rajan tuntumassa – "Ellei lupaa tule ely-keskukselta loppukesästä, se alkaa jo vaikuttaa kokonaisaikatauluun"
 5. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 6. Torstaina Leppävaarassa vesitöpinää ja vesipelastuksen harjoittelua
 7. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 8. Tarvaspään pihapiirissä pääsee maalaamaan ulkosalla
 9. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 10. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 11. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 12. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 13. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 14. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 15. USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Raidejokerin työt seisovat helsinkiläismetsässä Espoon rajan tuntumassa – "Ellei lupaa tule ely-keskukselta loppukesästä, se alkaa jo vaikuttaa kokonaisaikatauluun"
 2. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 4. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 5. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Espoolaisen Mika Koivusalon Linnanmäki-innostus jatkuu – nyt syntyi lyhytelokuva 70-vuotiaasta huvipuistosta
 8. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 9. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 10. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 11. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 12. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 13. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 14. Hammashoidon arkipäivystys muuttaa Espoon sairaalaan
 15. Tarvaspään pihapiirissä pääsee maalaamaan ulkosalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.