Tapiolan pihoilta Espoon johtajaksi – 60 vuotta täyttävä Jukka Mäkelä on varttunut yhdessä kasvavan Espoon kanssa

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä täyttää 60 vuotta tiistaina 7. heinäkuuta. Mäkelän isän tapa puhua käsiä liikuttaen on Mäkelän kahden siskon mukaan siirtynyt hänelle. – Kun minulla on mikä tahansa puhetilaisuus, jossa siskot sattuvat olemaan paikalla, niin he nauravat vedet silmissä, Mäkelä kertoo Gumbölen kartanon edustalla. Johanna Erjonsalo

Sirkku Aalto

Kun Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä syntyi vuonna 1960, Espoossa oli reilut 50 000 asukasta. Nykyisin asukkaita on jo noin 290 000.

Pian 60 vuotta täyttävä Mäkelä on varttunut yhdessä kasvavan Espoon kanssa. Lapsuutensa hän vietti Tapiolassa, jossa asui tuolloin paljon lapsia.

– Silloin Tapiolassa oli perheessä usein kolme lasta. Ehkä siksi minullakin on kolme lasta, sanoo itsekin kolmilapsisessa perheessä kasvanut Mäkelä.

Tapiolalla on pian kymmenen vuotta kaupunginjohtajana toimineelle Mäkelälle iso merkitys. Hän pitää lapsuutensa Tapiolaa monin tavoin esimerkkinä siitä, millaiseksi Espoota on myös nykyisin tarkoitus kehittää: taloudellisesti, ekologisesti, kulttuurisesti ja sosiaalisesti kestäväksi kaupungiksi.

– Espoolla ei ollut silloin rahaa, joten Tapiolan piti maksaa itse itsensä. Se oli ekologinen perustuessaan solurakenteeseen, jossa autoa ei tarvittaisi lainkaan, Mäkelä luettelee.

Mökkimatkoja lukuun ottamatta asiat hoituivatkin jalan tai pyörällä. Tapiola oli Mäkelän mielestä myös jokalapsen paikka.

Monet ovat kysyneet, onko minulla vain yksi solmio.

– Olimme vertaisia. Meillä ei ollut kuin yksi yhteinen auktoriteetti ja se oli talonmies, Mäkelä kertoo Naavakalliontiellä sijainneen kotipihapiirinsä hengestä.

Myös koulunsa Mäkelä on käynyt pitkälti Tapiolassa. Hän valmistui ylioppilaaksi Etelä-Tapiolan lukiosta vuonna 1980, minkä jälkeen opinnot jatkuivat Otaniemessä Teknillisessä korkeakoulussa TKK:ssa.

Siellä Mäkelä sai ensikosketuksensa politiikkaan, kun hänestä tuli TKK:n ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja 1980-luvun lopulla.

– En ollut silloin mukana puoluepolitiikassa, mutta tietenkin ylioppilaskunnat ja -liike ovat siinä lähellä. Kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin tuli sitä kautta, kokoomuksen riveissä myöhemmin vaikuttanut Mäkelä sanoo.

Poliitikkona hän halusi vaikuttaa etenkin koulutus-, tutkimus- ja innovaatiopolitiikkaan, koska katsoo Suomen kaltaisen pienen maan voivan pärjätä kansainvälisessä kilpailussa etenkin niiden avulla.

Mäkelän kuntapoliittinen ura alkoi Helsingissä varavaltuutettuna 1992. Perheellistyttyään Mäkelä muutti takaisin Espooseen, missä hänestä tuli kaupunginvaltuutettu 1997.

Kansanedustaja Mäkelästä tuli vuonna 2007. Kansanedustajuus jäi vuonna 2011 alkaneen kaupunginjohtajuuden myötä.

– Kun ryhdyin katselemaan kaupunginjohtajan tehtävää, niin katse kiinnittyi syntymä- ja kotikuntaan. Ei ollut kahta sanaa, ettenkö hakisi.

Kaupunginjohtajuus vei Mäkelän perheineen Tontunmäestä Gumbölen kartanoon asumaan. Mäkelä muistaa, miten hän katseli kartanoa parikymppisenä läheiseltä voimalinjatyömaalta ollessaan siellä kesätöissä.

Nyt kartanon isäntänä Mäkelä on pukeutunut tuttuun kaupunginjohtajan univormuunsa – pukuun ja siniseen solmioon.

– Monet ovat kysyneet, onko minulla vain yksi solmio, mutta voi kun tietäisitte. Solmioita on tosi paljon, ne ovat vain kovin samanlaisia!

Mäkelä pitää asuaan univormuna ja haarniskana, jonka riisuminen työviikon päätteeksi tarkoittaa työroolista vapautumista.

– Itse ajattelen, että olen edelleenkin ihan normaali ihminen ja parhaiden ystävien mukaan parhaimmillani myös hauska.

Mäkelä täyttää 60 vuotta tiistaina 7. heinäkuuta. Ikäkriisi ei Mäkelää vaivaa: hän kertoo aina halunneensa olla sen ikäinen kuin on. Välillä on toki vaikea ymmärtää, ettei keho toimi samoin kuin nuorempana.

– Pitää kiiruhtaa hitaammin ja antaa aikaa palautumiseen, kertoo hiihtoa, golfia ja kuntosalilla käymistä harrastava Mäkelä.

Tulevaisuudelta hän toivoo sitä, että pystyisi säilyttämään kiitollisuuden ja palon tehdä asioita.

– Että pystyisi säilyttämään asenteen ja aitouden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 2. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 3. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 4. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 5. Espoo kertoi koronalähteitä – joka neljäs viime viikkojen tartunnoista saatu matkalta
 6. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 7. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 8. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 9. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 10. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 11. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 12. Lisää rakentamista Otaniemeen: Biologin ja Meritekniikan alueista suunnittelukilpailu
 13. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 14. Helsingin legendaariseen Primulan kulmaan aukeaa tanskalainen irkkuravintola
 15. Raidejokerin rakentaminen tuo jälleen isoja liikennejärjestelyjä moneen paikkaan syksyn aikana

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 2. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 3. Espoo kertoi koronalähteitä – joka neljäs viime viikkojen tartunnoista saatu matkalta
 4. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 5. Kirstinharju muuttaa muotoaan 2020-luvun kortteliksi – "Meidän historian isoin hanke niin kooltaan, euromäärältään kuin kestoltaankin"
 6. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 7. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 8. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 9. Espoon kaupungintalon purkaminen ei ala loppukesästä – taloa koskeva valituskierre jatkuu
 10. Leppävaaraan on tulossa puutarhakylä – lähes 70 mökkiä, yhteistiloja ja viljelypalstoja
 11. Kivenlahden uimarannalla ulosteen aiheuttamaa saastumista – uimista vältettävä toistaiseksi
 12. Raidejokerin rakentaminen tuo jälleen isoja liikennejärjestelyjä moneen paikkaan syksyn aikana
 13. Hänninen 5.8.
 14. Kuntoportaiden suosio ei laannu – Soukka sai omansa, seuraavatkin jo suunnitteilla, olarilaisille luvassa pettymys
 15. Espoonlahden asiointipiste avautuu kuukausien tauon jälkeen – "Flunssa- tai vatsaoireita potevana ei saa tulla"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.