Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omatoimiajat palaavat pian käyttöön useissa kirjastoissa Espoossa

Useissa Espoon kirjastoissa voi ensi viikosta lähtien asioida jälleen myös omatoimisesti, kun henkilökuntaa ei ole paikalla.

Omatoimiset aukioloajat palaavat rajoitetusti käyttöön Haukilahden, Kalajärven, Kauklahden, Laajalahden, Laaksolahden Nöykkiön, Saunalahden, Suurpellon ja Viherlaakson kirjastoissa maanantaina 6. heinäkuuta alkaen. Tällä haavaa kyseiset kirjastot ovat auki arkisin henkilökunnan ollessa paikalla kello 11–18.

Omatoimiajat ovat ensi viikosta alkaen käytössä arkisin kello 7–11 ja kello 18–20 lukuun ottamatta Kalajärven kirjastoa, jossa voi aluksi asioida omatoimisesti vain aamuisin kello 7–11. Kalajärven kirjaston omatoiminen aukiolo arkisin kello 18–20 tulee käyttöön elokuun alussa.

Viikonloppuisin omatoimista aukioloa ei kirjastoissa kuitenkaan ole, koska tilojen siivousta ei Espoon kaupungin mukaan ole taloudellisista syistä mahdollista järjestää.

Vielä toukokuun lopussa kirjastojen omatoimiaikojen oli määrä pysyä kesän ajan pois käytöstä (LV 30.–31.5). Espoon kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni kertoo, että asiakaspalautetta kirjastojen tavanomaista suppeammista aukioloista ehti tulla melko paljon.

Ihmetystä herätti Tyrnin mukaan esimeriksi uimahallien saunojen avaaminen ja kirjastojen aukioloaikojen pysyminen silti normaalia suppeampina. Päiväsaikaan töissä olevat taas ovat saattaneet käydä kirjastossa lähinnä kello 16:n ja 18:n välillä, kun kirjastot ovat olleet auki kello 11–18.

– Se aiheutti turhaan sitä, että ihmisiä oli siihen aikaan enemmän paikalla, Tyrni kertoo.

Omatoimiajat päädyttiin Tyrnin mukaan lopulta ottamaan rajoitetusti käyttöön koronaepidemiatilanteen, kirjastojen käyttölukujen, asiakkaiden vastuullisuuden arvioimisen sekä Etelä-Suomen aluehallintovirastolta saadun viestin perusteella.

– Saimme viime perjantaina Etelä-Suomen aluehallintovirastolta uuden viestin, jossa sanotaan, että kunta tekee ratkaisut ja muun muassa omatoimiaikoja voidaan ottaa harkitusti käyttöön, Tyrni kertoo.

Karhusuon ja Otaniemen kirjastot pysyvät vielä suljettuina ja avautuvat vasta elokuussa.