Masalan ekoälykylä on nyt kuntapäättäjien käsissä – idean isä toivoo ripeitä ratkaisuja, muuten hanke ei toteudu sellaisenaan

Kari Savolainen haluaisi toteuttaa ideoimansa yhteisöllisen asuinalueen oman talonsa takamaastoon Masalassa. Paavo Rantalainen

Paavo Rantalainen

Masalaan suunniteltua hiilineutraalia uutta asuinaluetta on suunniteltu pitkälle, ja hankkeen tulevaisuus ratkaistaan seuraavaksi Kirkkonummen kunnan päätöksenteon rattaissa.

Ekoälykylä kulkee kaavoituksessa Mustikkarinteen nimellä. Ensimmäisiä virallisia kommentteja kerätään kaavahankkeesta parhaillaan, kun kaava-aineisto on nähtävillä vielä perjantaihin 3. heinäkuuta saakka.

Oma talonsa takamaastoon, Masalan laitamille kylää suunnitteleva Kari Savolainen on edelleen täynnä intoa ja vakuuttunut, että ekoälykylästä tulee jotain ainutlaatuista jopa maailman mittakaavassa.

Lähtökohtana Savolaisella on luoda noin 1 000 asukkaan yhteisö, jossa asuminen ja liikkuminen on päästötöntä, talot puusta ja sähköä tuotetaan omasta 6–7 hehtaarin aurinkopuistosta. Ekoälykylästä on avattu juuri uudet nettisivut.

Savolainen on luvannut lahjoittaa kylän hyväksi miljoona euroa, jolla rakennettaisiin yhteinen kokoontumistila eli kylätalo, robotisoiva sähköbussi ja yhteiskäyttöön sähköautoja.

Savolainen kertoo laittaneensa noin 0,5 miljoonaa euroa jo hankkeen suunnitteluun, lähinnä kaavoituksen valmisteluun ja moniin selvityksiin.

Kunta on teetättänyt Savolaisella itse asiassa kahdet kaavasuunnitelmat, pienemmän ja suuremman vaihtoehdon pohjalta. Toinen on laskettu 460 asukkaan mitoituksella ja toinen 830:n.

Seuravaksi kunnan pitää ratkaista, kummalla mitoituksella varsinaista asemakaavaehdotusta tehdään.

Älyekokylähankkeessa Savolainen on koko ajan lähtenyt siitä, että kylän asukasluku pitää olla noin 1 000. Muuten hanke ei ole taloudellisesti järkevä.

Infra maksaa pienemmässä vaihtoehdossa Savolaisen laskelmien mukaan 9 000 euroa ja isommassa 4 500 euroa asukasta kohti eli kaavatalous on isommassa vaihtoehdossa merkittävästi parempi.

Suunnitelman mukaista energiajärjestelmää ei kannata pienemmässä vaihtoehdossa tehdä, Savolainen toteaa.

− Jos hanke pitää toteuttaa pienemmällä vaihtoehdolla, silloin syntyy vain ekologinen asuinalue, mutta ei varsinaista yhteisöllistä ekoälykylää, Savolainen sanoo.

Myös aikataulu mietityttää Savolaista, joka on jo vuosia sitten ensimmäisen kerran käynyt esittelemässä ideaansa Kirkkonummen kunnalle.

Koko Masalan kaavoitustilanne on auki, sillä käsittelyssä on taajama-alueen käsittävä osayleiskaava, joka kattaa alueet Espoonlahden rannalta Hvitträskiin saakka.

Osayleiskaava pitäisi saada ensi hyväksytyksi ja lainvoimaiseksi ennen kuin Mustikkarinteen asemakaavasta voidaan tehdä päätöksiä. Joissakin tapauksissa asemakaavoja on voitu toisin hyväksyä, jos yleiskaavassa ei ole niitä koskettavia kiistoja.

Masalassa yksi puhututtanut asia on uusi kokoojakatu, joka kiertäisi Masalan pohjoisosan kautta. Kaavasuunnittelijat ovat pitäneet uutta katuyhteyttä pitkän päälle välttämättömänä, jos pohjoisosiin tulee paljon uutta asutusta, jolle pitää järjestää bussiyhteydet.

Kunta on alustavasti aikatauluttanut ekokylähanketta ja varautunut katujen ja kunnallistekniikan rakentamiseen vuosina 2023 ja 2024.

Investointiohjelmassa on varattu tarkoitukseen runsaat 3 miljoonaa euroa.

Savolainen aikoo tarjota kunnalle nopeamman väylän ja on valmis itse toteuttamaan infran. Käytäntö on harvinainen, mutta kunnan kannalta mahdollinen.

Asemakaava-alueiden infrat ovat lähes poikkeuksetta kuntien omistuksessa ja hoidossa.

Savolainen on kehitellyt ekoälykylää varten mallia, jossa koko alue olisi yksi kiinteistöyhtiö.

Ajatuksessa on taustalla muun muassa oman sähkön tuottaminen ja sen kannattavuus.

Jos sähköä tuotetaan yhdelle kiinteistölle, ei jatkossa tarvitsisi maksaa sähkönsiirrosta ja siihen liittyviä veroja.

Lakia ollaan parhaillaan muuttamassa ja sallimassa energiayhteisöt.

− Tällöin Mustikkarinteen aurinkopuisto voisi tuottaa päästötöntä sähköä hyvin edullisesti ekoälykylälle ja myös muille lähikiinteistöille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 2. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 3. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 4. Espoo kertoi koronalähteitä – joka neljäs viime viikkojen tartunnoista saatu matkalta
 5. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 6. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 7. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 8. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 9. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 10. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 11. Lisää rakentamista Otaniemeen: Biologin ja Meritekniikan alueista suunnittelukilpailu
 12. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 13. Helsingin legendaariseen Primulan kulmaan aukeaa tanskalainen irkkuravintola
 14. Raidejokerin rakentaminen tuo jälleen isoja liikennejärjestelyjä moneen paikkaan syksyn aikana
 15. Espoonlahden asiointipiste avautuu kuukausien tauon jälkeen – "Flunssa- tai vatsaoireita potevana ei saa tulla"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 2. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 3. Espoo kertoi koronalähteitä – joka neljäs viime viikkojen tartunnoista saatu matkalta
 4. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 5. Kirstinharju muuttaa muotoaan 2020-luvun kortteliksi – "Meidän historian isoin hanke niin kooltaan, euromäärältään kuin kestoltaankin"
 6. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 7. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 8. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 9. Espoon kaupungintalon purkaminen ei ala loppukesästä – taloa koskeva valituskierre jatkuu
 10. Leppävaaraan on tulossa puutarhakylä – lähes 70 mökkiä, yhteistiloja ja viljelypalstoja
 11. Kivenlahden uimarannalla ulosteen aiheuttamaa saastumista – uimista vältettävä toistaiseksi
 12. Raidejokerin rakentaminen tuo jälleen isoja liikennejärjestelyjä moneen paikkaan syksyn aikana
 13. Hänninen 5.8.
 14. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 15. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.