Masalan ekoälykylä on nyt kuntapäättäjien käsissä – idean isä toivoo ripeitä ratkaisuja, muuten hanke ei toteudu sellaisenaan

Kari Savolainen haluaisi toteuttaa ideoimansa yhteisöllisen asuinalueen oman talonsa takamaastoon Masalassa. Paavo Rantalainen

Paavo Rantalainen

Masalaan suunniteltua hiilineutraalia uutta asuinaluetta on suunniteltu pitkälle, ja hankkeen tulevaisuus ratkaistaan seuraavaksi Kirkkonummen kunnan päätöksenteon rattaissa.

Ekoälykylä kulkee kaavoituksessa Mustikkarinteen nimellä. Ensimmäisiä virallisia kommentteja kerätään kaavahankkeesta parhaillaan, kun kaava-aineisto on nähtävillä vielä perjantaihin 3. heinäkuuta saakka.

Oma talonsa takamaastoon, Masalan laitamille kylää suunnitteleva Kari Savolainen on edelleen täynnä intoa ja vakuuttunut, että ekoälykylästä tulee jotain ainutlaatuista jopa maailman mittakaavassa.

Lähtökohtana Savolaisella on luoda noin 1 000 asukkaan yhteisö, jossa asuminen ja liikkuminen on päästötöntä, talot puusta ja sähköä tuotetaan omasta 6–7 hehtaarin aurinkopuistosta. Ekoälykylästä on avattu juuri uudet nettisivut.

Savolainen on luvannut lahjoittaa kylän hyväksi miljoona euroa, jolla rakennettaisiin yhteinen kokoontumistila eli kylätalo, robotisoiva sähköbussi ja yhteiskäyttöön sähköautoja.

Savolainen kertoo laittaneensa noin 0,5 miljoonaa euroa jo hankkeen suunnitteluun, lähinnä kaavoituksen valmisteluun ja moniin selvityksiin.

Kunta on teetättänyt Savolaisella itse asiassa kahdet kaavasuunnitelmat, pienemmän ja suuremman vaihtoehdon pohjalta. Toinen on laskettu 460 asukkaan mitoituksella ja toinen 830:n.

Seuravaksi kunnan pitää ratkaista, kummalla mitoituksella varsinaista asemakaavaehdotusta tehdään.

Älyekokylähankkeessa Savolainen on koko ajan lähtenyt siitä, että kylän asukasluku pitää olla noin 1 000. Muuten hanke ei ole taloudellisesti järkevä.

Infra maksaa pienemmässä vaihtoehdossa Savolaisen laskelmien mukaan 9 000 euroa ja isommassa 4 500 euroa asukasta kohti eli kaavatalous on isommassa vaihtoehdossa merkittävästi parempi.

Suunnitelman mukaista energiajärjestelmää ei kannata pienemmässä vaihtoehdossa tehdä, Savolainen toteaa.

− Jos hanke pitää toteuttaa pienemmällä vaihtoehdolla, silloin syntyy vain ekologinen asuinalue, mutta ei varsinaista yhteisöllistä ekoälykylää, Savolainen sanoo.

Myös aikataulu mietityttää Savolaista, joka on jo vuosia sitten ensimmäisen kerran käynyt esittelemässä ideaansa Kirkkonummen kunnalle.

Koko Masalan kaavoitustilanne on auki, sillä käsittelyssä on taajama-alueen käsittävä osayleiskaava, joka kattaa alueet Espoonlahden rannalta Hvitträskiin saakka.

Osayleiskaava pitäisi saada ensi hyväksytyksi ja lainvoimaiseksi ennen kuin Mustikkarinteen asemakaavasta voidaan tehdä päätöksiä. Joissakin tapauksissa asemakaavoja on voitu toisin hyväksyä, jos yleiskaavassa ei ole niitä koskettavia kiistoja.

Masalassa yksi puhututtanut asia on uusi kokoojakatu, joka kiertäisi Masalan pohjoisosan kautta. Kaavasuunnittelijat ovat pitäneet uutta katuyhteyttä pitkän päälle välttämättömänä, jos pohjoisosiin tulee paljon uutta asutusta, jolle pitää järjestää bussiyhteydet.

Kunta on alustavasti aikatauluttanut ekokylähanketta ja varautunut katujen ja kunnallistekniikan rakentamiseen vuosina 2023 ja 2024.

Investointiohjelmassa on varattu tarkoitukseen runsaat 3 miljoonaa euroa.

Savolainen aikoo tarjota kunnalle nopeamman väylän ja on valmis itse toteuttamaan infran. Käytäntö on harvinainen, mutta kunnan kannalta mahdollinen.

Asemakaava-alueiden infrat ovat lähes poikkeuksetta kuntien omistuksessa ja hoidossa.

Savolainen on kehitellyt ekoälykylää varten mallia, jossa koko alue olisi yksi kiinteistöyhtiö.

Ajatuksessa on taustalla muun muassa oman sähkön tuottaminen ja sen kannattavuus.

Jos sähköä tuotetaan yhdelle kiinteistölle, ei jatkossa tarvitsisi maksaa sähkönsiirrosta ja siihen liittyviä veroja.

Lakia ollaan parhaillaan muuttamassa ja sallimassa energiayhteisöt.

− Tällöin Mustikkarinteen aurinkopuisto voisi tuottaa päästötöntä sähköä hyvin edullisesti ekoälykylälle ja myös muille lähikiinteistöille.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut