Bussiyhtiöllä oli oikeus purkaa väkivaltaisesti käyttäytyneen kuljettajan työsopimus, vaikka tämä oli sairauslomalla. Näin päätti Helsingin käräjäoikeus maaliskuussa ja tänään Helsingin hovioikeus päätti olla antamatta tapaukselle jatkokäsittelylupaa.
Asian vei oikeuteen bussikuski, jonka mielestä työnantajalla ei ollut oikeutta purkaa työsopimusta hänen sairauslomansa aikana.
Riitautettuun työsuhdepurkuun johtivat kaksi erillistä tapausta, joissa mies oli poistanut bussistaan matkustajan väkivaltaa käyttäen. Tapaukset sattuivat 24. ja 27. kesäkuuta 2017. Molemmista tapauksista on olemassa valvontakameran kuvaa.
Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.
Ensimmäisessä tapauksessa matkustajan matkakortti ei ollut toiminut, joten matkustaja oli käynyt kysymässä kuljettajalta toimintaohjeita.
Kuljettaja oli kertonut, että matkustajan pitäisi mennä palvelupisteeseen selvittämään asiaa. Kuljettaja oli ollut kiihtynyt ja hän oli poistanut matkustajan ja tämän seurassa olleen lapsen bussista väkivaltaa käyttäen, vaikka matkustaja ei ollut käyttäytynyt uhkaavasti.
Kuljettaja on kiistänyt käyttäneensä väkivaltaa ja nähnyt, että hänellä oli oikeus poistaa häiriötä aiheuttanut matkustaja kulkuvälineestä.
Toisessa tapauksessa englantia puhunut matkustaja oli ostanut lipun 20 euron setelillä, mutta huomannut pian saaneensa väärän lipun.
Kun matkustaja oli mennyt kuljettajan luo ja pyytänyt tätä vaihtamaan lipun, kuljettaja oli hermostunut ja bussiyhtiön mukaan käyttänyt rankkaa, jopa loukkaavaa kieltä.
Sanaharkan jälkeen kuljettaja oli pysäyttänyt bussin, noussut paikaltaan, ottanut matkustajaa kiinni ainakin käsivarresta ja heittänyt tämän ulos väkivaltaa käyttäen. Bussiyhtiön mukaan kuljettaja oli myös töninyt matkustajaa bussin ulkopuolella.
Kuljettajan mukaan matkustajan olisi itse pitänyt kertoa, minkä lipun haluaa. Kuljettajalla oli oman näkemyksensä mukaan oikeus käyttää "tarpeellisia voimatoimia" häiriötä aiheuttaneen matkustajan poistamiseen bussista. Kuljettaja on kiistänyt käyttäneensä väkivaltaa ja sanonut matkustajan häirinneen hänen ajoaan ja vaarantaneen näin liikenneturvallisuutta.
Kuljettaja on saanut tilanteesta pahoinpitelytuomion, joka on lainvoimainen.
Bussiyhtiön mukaan sillä on olemassa kuljettajille toimintaohjeet niiden tilanteiden varalle, joissa matkakortti ei toimi tai matkustaja saa väärän lipun. Kumpaankaan ohjeeseen ei sisälly matkustajan poistamista kulkuvälineestä.
Yhtiön mukaan kuljettaja oli myös saanut koulutusta haastavien asiakastilanteiden varalle.
Hän oli myös jo ennestään kokenut työntekijä, vaikka olikin aloittanut yhtiössä vasta saman vuoden alussa.
Kuljettaja jäi pian toisen tapauksen jälkeen sairauslomalle. Bussiyhtiö purki hänen työsuhteensa sairausloman aikana 30. kesäkuuta 2017.
Bussikuski piti työsuhteen purkua perusteettomana. Hän mainitsi myös, että purku sairauslomalla osoitti "työnantajan epälojaalia käyttäytymistä".
Mies vaati entiseltä työnantajaltaan kahdeksan kuukauden palkkaa vastaavaa korvausta eli noin 22 000:ta euroa korkoineen.
Sekä käräjäoikeus että nyt hovioikeus kuitenkin näkivät, että työnantajalla oli erityisen painavat syyt purkaa työsuhde. Työsuhdelain mukaan työsuhteen voi purkaa irtisanomisajoista huolimatta välittömästi, jos työntekijä rikkoo työsuhteeseen liittyviä velvoitteita niin vakavasti, ettei työnantajalta voi edellyttää työsuhteen jatkamista edes irtisanomisajan keston verran.
Korvauksia vaatinut entinen työntekijä joutuikin käräjäoikeuden päätöksellä maksumieheksi. Hänen on korvattava entiselle työnantajalleen tämän oikeudenkäyntikulut 4 600 euroa.
Miehellä on oikeus anoa tuomiolleen valituslupaa korkeimmalta oikeudelta 4. syyskuuta mennessä.