Raidejokerin työt seisovat helsinkiläismetsässä Espoon rajan tuntumassa – "Ellei lupaa tule ely-keskukselta loppukesästä, se alkaa jo vaikuttaa kokonaisaikatauluun"

Raidejokeri: Jos ely-keskukselta ei heru poikkeuslupaa, Espoon ja Helsingin yhdistävä pikaraitiotieprojekti tulee myöhästymään jopa vuosilla.

Patterimäen metsässä on rukseilla merkitty puita, jotka on ajateltu kaataa. Projektinjohtaja Juha Saarikosken mukaan merkit eivät välttämättä ole ajan tasalla ja ne tullaan vielä tarkistamaan Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Työkoneiden äänet kantautuvat tiheään Patterimäen metsään. Raidejokeria rakennetaan hiki hatussa, mutta yhdessä kohtaa työt seisovat.

Yhtään puuta ei Pajamäen viheralueelta Patterimäestä ole kaadettu. Viimeisimpänä käänteenä Uudenmaan ely-keskus hyväksyi Pajamäki-seura ry:n ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen vaatimukset ja kielsi toukokuussa aloittamasta puunkaatoa alueella. Päätös johtui uusimmasta tiedosta liito-oravien levähdys- ja pesäpaikoista.

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala on hakenut ely-keskukselta lupaa poiketa luonnonsuojelulain mukaisesta liito-oravan suojelusta Patterimäen puistossa.

TILAAJAN projektinjohtaja Juha Saarikoski arvelee, että poikkeamisluvan saaminen vie noin kuukauden.

– Nyt ollaan kokonaisaikataulussa nippa nappa. Voi sanoa, että ellei lupaa tule ely-keskukselta loppukesästä, se alkaa jo vaikuttaa kokonaisaikatauluun.

Raidejokerin pitäisi valmistua kesällä 2024.

Saarikoski toteaa, että jos poikkeamislupaa ei Patterimäessä saada, uuden linjauksen laatiminen tarkoittaa kaavatyön aloittamista alusta, joka vie vuosia. Vaihtoehtoisia suunnitelmia ei ole.

PAJAMÄESSÄ ON toivottu pikaratikan linjauksen siirtämistä kulkemaan Takkatien kautta.

– Sieltä jouduttaisiin muun muassa lunastamaan ja purkamaan rakennuksia, kertoo Saarikoski, jonka mukaan kaikki vaihtoehdot on jo olemassaolevaa linjausta suunnitellessa tutkittu perusteellisesti.

Hän sanoo, että valitusten tekeminen nyt, kun raidejokerille on Patterimäkeen olemassa vahvistettu kaava ja alueelle puistosuunnitelma, on ”erinomaisen hankala asia toteuttajaorganisaation näkökulmasta”.

– Jo nyt on tullut kustannusvaikutuksia.

Saarikosken mukaan kustannuksia koituu muun muassa työvaiheiden järjestämisestä uusiksi. Lisäksi tunnelin louheen jatkosijoitus tulee maksamaan, kun alunperin sitä oli tarkoitus hyödyntää hankkeessa. Tunnelia kaivetaan parhaillaan Arinatien suunnasta.

Jos satojen miljoonien raidejokeri myöhästyy aikataulusta, tuo se puolestaan omat kustannuksensa ja kerrannaisvaikutuksensa.

RAIDEJOKERI kulkee Patterimäen läpi tunnelissa ja länsipuolella aivan teollisuusalueen reunassa, jotta alueen luontoa säilyy mahdollisimman paljon. Rakentamisen myötä Patterimäen alueen lisääntymis- ja levähdyspaikkojen pinta-alasta häviää noin 11 prosenttia. Liito-oravakanta on vahvistunut Helsingissä viime vuosina nopeasti.

Pajamäessä ollaan huolissaan paitsi raidejokerin vuoksi, myös siksi, että Patterimäen itälaidalle on kaavoitettu useita kerrostaloja: kaupunki haluaa rakentaa uusia asuntoja pikaratikan pysäkkien yhteyteen.

Raidejokeri korvaa valmistuessaan runkobussin 550.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 2. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 3. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 4. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 5. Espoo kertoi koronalähteitä – joka neljäs viime viikkojen tartunnoista saatu matkalta
 6. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 7. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 8. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 9. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 10. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 11. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 12. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 13. Lisää rakentamista Otaniemeen: Biologin ja Meritekniikan alueista suunnittelukilpailu
 14. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 15. Helsingin legendaariseen Primulan kulmaan aukeaa tanskalainen irkkuravintola

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 2. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 3. Espoo kertoi koronalähteitä – joka neljäs viime viikkojen tartunnoista saatu matkalta
 4. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 5. Kirstinharju muuttaa muotoaan 2020-luvun kortteliksi – "Meidän historian isoin hanke niin kooltaan, euromäärältään kuin kestoltaankin"
 6. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 7. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 8. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 9. Espoon kaupungintalon purkaminen ei ala loppukesästä – taloa koskeva valituskierre jatkuu
 10. Leppävaaraan on tulossa puutarhakylä – lähes 70 mökkiä, yhteistiloja ja viljelypalstoja
 11. Kivenlahden uimarannalla ulosteen aiheuttamaa saastumista – uimista vältettävä toistaiseksi
 12. Raidejokerin rakentaminen tuo jälleen isoja liikennejärjestelyjä moneen paikkaan syksyn aikana
 13. Hänninen 5.8.
 14. Kuntoportaiden suosio ei laannu – Soukka sai omansa, seuraavatkin jo suunnitteilla, olarilaisille luvassa pettymys
 15. Espoonlahden asiointipiste avautuu kuukausien tauon jälkeen – "Flunssa- tai vatsaoireita potevana ei saa tulla"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.