Metallia etsineet kokivat yllätyksen Porkkalassa – kiven alta paljastui rahakätkö

Löytö: Malminetsijät kokivat iloisen yllätyksen Porkkalassa. Kiven alla oli jotain hyvin vanhaa, jonka joku on kätkenyt ja jostain syystä kätkö on jäänyt noutamatta.

Kiven alta läheltä Porkkalanniemen kärkeä löytyi lähes 300 kuparirahaa, jotka ovat peräisin 1700-luvulta. Länsiväylä/arkisto

Paavo Rantalainen

Mikael Salonen ja Petri Ahlroth tekivät toukokuun puolivälissä metallinetsintää vanhalla kansakoululla lähellä Porkkalanniemen kärkeä

Kookkaan kiven alta tuli kiintoisa signaali. Kun kivi oli vieritetty paikalta, näkyviin tuli kasa vanhoja, Ruotsin vallan aikaisia rahoja.

Länsi-Uudenmaan museon arkeologi Niko Anttiroiko kävi tarkastamassa löydön ja toteutti kätkön arkeologiset tutkimukset yhteistyössä löytäjien kanssa. Vastauksia löytyi nopeasti.

Kiven alle piilotettu kätkö sisälsi yhteensä 294 yhden ja kahden äyrin kuparirahaa vuosilta 1731–1768.

Ennen kätkemistä rahat on ilmeisesti kääritty kankaaseen, jota on säilynyt siihen kosketuksissa olleiden rahojen pinnoilla.

Löydöstä kertoi ensimmäisenä MTV.

– Täytyy myöntää, että se oli hämmentävä hetki, kun käänsi sen kiven. Voi herran tähden - mitä täällä onkaan. Siinä äkkiä todettiin, että tähän ei kosketa. On museon heiniä jatkaa tästä eteenpäin, Petri Ahlroth kertoi tapahtumista MTV:lle.

Porkkalasta on löytynyt rahakätkö aiemminkin. Yli sata vuotta sitten (1912) Alvar Rosenvall oli Sundsin tilalla nostamassa turvetta maanviljelytarkoitukseen, kun hän yllättäen löysi suohon haudatun rahakätkön.

Löytö oli varsin arvokas, sillä se sisälsi peräti 356 hopeista riikintaaleria, jotka oli haudattu puurasiassa. Rahat ajoittuivat iältään vuosien 1776 ja 1803 välille.

Yliopisto lunasti aikoinaan osan hopearahoista, mutta loppujen rahojen nykyinen sijainti ei ole tiedossa. Ilmeisesti rahalöytö on tällä hetkellä hajallaan eri omistuksissa.

Kysymys herää tietysti, miksi nyt löydetyt rahat olivat vielä lähes 300 vuoden jälkeen kätkössä.

Suomesta tunnetaan melko runsaasti 1700-luvun rahakätköjä, joista monet ovat todennäköisesti olleet tavallisten ihmisten säästöjä.

Monet kätköt ovat kuitenkin jääneet noutamatta esimerkiksi sotien, kuten iso- ja pikkuvihan (1713–1721 ja 1742–1743) johdosta.

Nyt tehdyn löydön todennäköiseen kätkemisajankohtaan ei kuitenkaan liity ilmeisiä ulkoisia konflikteja, joten syytä kätkön noutamatta jäämiseen on etsittävä muualta.

Dokumentoinnin jälkeen löytö palautuu takaisin Porkkalaan, sillä se on Porkkalan paikallishistorian kannalta merkittävää aineistoa.

Kokoelmaa säilytetään Porkkalan vanhalla kansakoululla Borearctia Oy:n tiloissa.

Borearctia Oy järjestää muun muassa pienimuotoista luontomatkailua. Yrityksen järjestämien tilaisuuksien osallistujilla ja yrityksen luontomatkailuasiakkailla on mahdollisuus tutustua löytöön.

Tarvittaessa myös historian tutkijoille tai asiaan vihkiytyneille harrastajille voidaan järjestää pääsy aarteen äärelle.

Kirkkonummen kunnan kulttuuritoimi on myös ehdottanut, että löytö olisi esillä Kirkkonummen uuden kirjaston avajaisissa syksyllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kakkuja, pullaa, piirakoita, hapanjuurileipää... – korona nostatti leivontabuumin
 2. Leppävaaran uimahallissa ja maauimalassa viikonloppuna olleella henkilöllä todettu koronavirustartunta
 3. Maskisuositus tuli: Espoo pohtii nyt, missä ja milloin kasvomaskeja aletaan jakaa vähävaraisille
 4. Espoossa todettu 981 koronatartuntaa – viikon aikana 30 uutta tapausta
 5. Myös Espoon hammashoidon ajanvarauksessa ruuhkaa – takaisinsoitoissa päivien viive
 6. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 7. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 8. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 9. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 10. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 11. Näyttely Galleria Aarnissa – Heikki Pasanen on taiteilijana oman tiensä kulkija
 12. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 13. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa
 14. Espoon rannoilla rauhallinen kesä – "Paljon sadepäiviä ja kylmyyttä"
 15. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa todettu 981 koronatartuntaa – viikon aikana 30 uutta tapausta
 2. Maskisuositus tuli: Espoo pohtii nyt, missä ja milloin kasvomaskeja aletaan jakaa vähävaraisille
 3. Leppävaaran uimahallissa ja maauimalassa viikonloppuna olleella henkilöllä todettu koronavirustartunta
 4. Nuuksion naapurista kaupataan taas lomatontteja – Kirkkonummi haluaa eroon kiinteistöistään Siikajärvellä
 5. IS: Kirkkonummen kunta selvittää taas Kimi Räikkösen rakennushankkeita Porkkalassa – nyt vuorossa rantatörmän uima-allas ja tulisija
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Keski-ikäinen mies julkaisi salaisessa FB-ryhmässä espoolaisnaisen vähäpukeisen kuvan ja kommentoi seksielämää – oikeus tuomitsi sakkoihin
 8. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 9. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 10. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 11. Myös Espoon hammashoidon ajanvarauksessa ruuhkaa – takaisinsoitoissa päivien viive
 12. Espoon rannoilla rauhallinen kesä – "Paljon sadepäiviä ja kylmyyttä"
 13. Hänninen 12.8.
 14. Espoon terveysasemien puhelinpalvelussa yhä ruuhkaa – kaupunki lupaa keskiviikosta lähtien lähetteen koronatestiin nopeammin
 15. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.