Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metallia etsineet kokivat yllätyksen Porkkalassa – kiven alta paljastui rahakätkö

Löytö: Malminetsijät kokivat iloisen yllätyksen Porkkalassa. Kiven alla oli jotain hyvin vanhaa, jonka joku on kätkenyt ja jostain syystä kätkö on jäänyt noutamatta.

Mikael Salonen ja Petri Ahlroth tekivät toukokuun puolivälissä metallinetsintää vanhalla kansakoululla lähellä Porkkalanniemen kärkeä

Kookkaan kiven alta tuli kiintoisa signaali. Kun kivi oli vieritetty paikalta, näkyviin tuli kasa vanhoja, Ruotsin vallan aikaisia rahoja.

Länsi-Uudenmaan museon arkeologi Niko Anttiroiko kävi tarkastamassa löydön ja toteutti kätkön arkeologiset tutkimukset yhteistyössä löytäjien kanssa. Vastauksia löytyi nopeasti.

Kiven alle piilotettu kätkö sisälsi yhteensä 294 yhden ja kahden äyrin kuparirahaa vuosilta 1731–1768.

Ennen kätkemistä rahat on ilmeisesti kääritty kankaaseen, jota on säilynyt siihen kosketuksissa olleiden rahojen pinnoilla.

Löydöstä kertoi ensimmäisenä MTV.

– Täytyy myöntää, että se oli hämmentävä hetki, kun käänsi sen kiven. Voi herran tähden - mitä täällä onkaan. Siinä äkkiä todettiin, että tähän ei kosketa. On museon heiniä jatkaa tästä eteenpäin, Petri Ahlroth kertoi tapahtumista MTV:lle.

Porkkalasta on löytynyt rahakätkö aiemminkin. Yli sata vuotta sitten (1912) Alvar Rosenvall oli Sundsin tilalla nostamassa turvetta maanviljelytarkoitukseen, kun hän yllättäen löysi suohon haudatun rahakätkön.

Löytö oli varsin arvokas, sillä se sisälsi peräti 356 hopeista riikintaaleria, jotka oli haudattu puurasiassa. Rahat ajoittuivat iältään vuosien 1776 ja 1803 välille.

Yliopisto lunasti aikoinaan osan hopearahoista, mutta loppujen rahojen nykyinen sijainti ei ole tiedossa. Ilmeisesti rahalöytö on tällä hetkellä hajallaan eri omistuksissa.

Kysymys herää tietysti, miksi nyt löydetyt rahat olivat vielä lähes 300 vuoden jälkeen kätkössä.

Suomesta tunnetaan melko runsaasti 1700-luvun rahakätköjä, joista monet ovat todennäköisesti olleet tavallisten ihmisten säästöjä.

Monet kätköt ovat kuitenkin jääneet noutamatta esimerkiksi sotien, kuten iso- ja pikkuvihan (1713–1721 ja 1742–1743) johdosta.

Nyt tehdyn löydön todennäköiseen kätkemisajankohtaan ei kuitenkaan liity ilmeisiä ulkoisia konflikteja, joten syytä kätkön noutamatta jäämiseen on etsittävä muualta.

Dokumentoinnin jälkeen löytö palautuu takaisin Porkkalaan, sillä se on Porkkalan paikallishistorian kannalta merkittävää aineistoa.

Kokoelmaa säilytetään Porkkalan vanhalla kansakoululla Borearctia Oy:n tiloissa.

Borearctia Oy järjestää muun muassa pienimuotoista luontomatkailua. Yrityksen järjestämien tilaisuuksien osallistujilla ja yrityksen luontomatkailuasiakkailla on mahdollisuus tutustua löytöön.

Tarvittaessa myös historian tutkijoille tai asiaan vihkiytyneille harrastajille voidaan järjestää pääsy aarteen äärelle.

Kirkkonummen kunnan kulttuuritoimi on myös ehdottanut, että löytö olisi esillä Kirkkonummen uuden kirjaston avajaisissa syksyllä.