Espoon kaupungintalon purkaminen voi alkaa jo loppukesästä, jos valituskierre päättyy

Espoon kaupungintalon purkaminen voi alkaa loppukesästä, jos taloa koskeva pitkä valituskierre päättyy.

– Meillä on suunnitelma valmiina ja purku-urakoitsija on kilpailutettu. Työmaata aletaan perustaa siihen heti lainvoimaisen päätöksen jälkeen ja purku lähtee liikkeelle, sanoo Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo.

Espoon keskuksessa sijaitsevan kaupungintalon purkaminen kestäisi Isotalon mukaan arviolta useamman kuukauden.

Espoon kaupungintalo nousi viime viikolla jälleen otsikoihin.

Ympäristöministeriö hylkäsi hiljattain valituksen, joka koski Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ely) hylkäävää päätöstä taloa koskeneesta suojeluesityksestä.

Uudenmaan ely-keskus hylkäsi suojeluesityksen toukokuussa 2019, minkä jälkeen Pro Espoo ry valitti ely-keskuksen päätöksestä ympäristöministeriölle.

Koska ympäristöministeriön ratkaisusta voi valittaa hallinto-oikeuteen, kaupungintaloa koskeva valituskierre ei välttämättä pääty vielä tähän.

Kaupungintaloa koskevan valituskierteen jatkuminen venyttäisi tyhjillään olevan rakennuksen purkutöiden aloittamista pidemmälle tulevaisuuteen.

Olli Isotalo huomauttaa, että päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen enää vain laillisuusperusteella. Korkein hallinto-oikeus päätti jo marraskuussa 2019, että se ei myönnä valituslupaa kaupungintalon purkamislupaan.

Kaupungintaloa koskevan valituskierteen loppuminen puolestaan tarkoittaisi Isotalon mukaan talon purkamisen lisäksi myös sitä, että kaupungintalon korttelin kehittäminen pääsisi vauhtiin.

– Nykyinen kaava perustuu toimistokäyttöön, mutta puistoon rajautuvalla alueella asuminen tuntuisi luontevalta ratkaisulta. Nyt on hyvä ottaa suunnitelmissa huomioon koko Espoon keskuksen kehittäminen, jota vauhdittaa myös (maankäytön, asumisen ja liikenteen) mal-sopimuksissa eteenpäin liikahtanut kaupunkirata, Isotalo sanoo.

Espoon kaupungintalon kohtalosta on väännetty kättä jo vuosia.

Talon purkamista vastustaneet ovat vedonneet esimerkiksi sen kulttuurihistorialliseen ja arkkitehtoniseen arvoon.

Vuonna 1971 valmistunut kaupungintalo on ollut tyhjillään yli kymmenen vuotta. Se tyhjennettiin työntekijöistä muun muassa sisäilmaongelmien takia vuonna 2008.

Tyhjillään olleen rakennuksen ylläpito ja valvonta ovat Espoon kaupungin mukaan maksaneet noin 100 000 euroa vuodessa (LV verkko 8.2.2019).

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut