Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona rajoittaa yhä hammashoidon toimintaa Espoossa – "Kaikkia toimenpiteitä ei ole tällä hetkellä mahdollista tehdä"

Hammashoito: Kaikkia toimenpiteitä ei koronan vuoksi pystytä tekemään.

Koronaviruksen vuoksi hammashoidon palveluja suljettiin laajasti maaliskuussa. Nyt kiireetöntä hoitoa, kuten hammastarkastuksia, on tarjolla Espoon hammashoitoloissa rajoitetusti.

Lasten ja nuorten määräaikaistarkastusten osalta tilanne on ylihammaslääkärin Annamari Nihtilän mukaan jo lähellä normaalia. Aikuisten kiireetöntä hoitoa käynnistetään enemmän elokuussa.

– Korona on vaikuttanut toimintaamme merkittävästi. Hammashoidon toimenpiteet tuottavat paljon aerosolia, jonka vuoksi kaikkia toimenpiteitä ei ole tällä hetkellä mahdollista tehdä, kertoo Nihtilä.

– Joudumme supistamaan aerosolityöskentelyä potilaiden ja työntekijöiden turvallisuuden takaamiseksi. Emme käytä esimerkiksi turbiiniporaa ja ultraäänilaitteita kuin poikkeustapauksissa ja asianmukaisten suojavarusteiden kanssa, hän selvittää.

Toiminta perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamiin ohjeisiin.

Hammashoidon palvelujen supistamiseen vaikuttivat aerosolityöskentelyn lisäksi huoli suojavarusteiden riittävyydestä, tarve vähentää kontakteja, joita hoitoloissa syntyy, sekä se, että henkilöstöä siirrettiin kriittisiin tehtäviin Espoon kaupungilla.

Toistaiseksi hoitotakuu toteutuu, mutta olemme aliresurssoituja.

– Käytännössä kaikki suuhygienistit siirtyivät muihin tehtäviin, kuten tartuntaketjujen jäljitykseen ja vanhustenhoitoon, kertoo Nihtilä.

Aikoja jouduttiin perumaan ja potilaat peruivat niitä paljon myös itse.

– Jouduimme perumaan kaikki lasten ja nuorten määräaikaistarkastukset sekä osittain myös oikomishoitoja.

Henkilöstöä on edelleen muissa tehtävissä ja lisäksi kesäaika aiheuttaa jokavuotiseen tapaan supistuksia hammashoidossa. Kesäaikana Espoon 12 hammashoitolasta seitsemän on avoinna.

– Tavoitteena on, että koko hammashoidon henkilöstö on taas meillä töissä elokuussa.

Suojavarusteiden osalta tilanne on Nihtilän mukaan tällä hetkellä oikein hyvä.

Aikuiset, joiden kiireetön aika jouduttiin koronan vuoksi perumaan, tulevat saamaan elokuun loppuun mennessä kehotuksen varata uuden ajan verkossa tai puhelimitse. Niille asiakkaille, joille on varattu syksyllä uusi aika peruutuksen yhteydessä, ei lähetetä kutsua.

Uusille potilaille annetaan ajanvarausoikeus marraskuulle.

– Tasa-arvoisuuden vuoksi ajanvarausoikeus tulee ensin niille, joilta aika jouduttiin perumaan.

Aikuisten kiireettömän hammashoidon jonot olivat Espoossa keväällä jo ennen koronaa 4–5 kuukauden mittaisia. Ei-kiireellinen hoito on tarjottava suun terveydenhuollossa viimeistään kuuden kuukauden sisällä. Poikkeusolojen aikana hoitotakuu ei ollut voimassa.

– Toistaiseksi hoitotakuu toteutuu, mutta olemme kyllä aliresurssoituja, toteaa Nihtilä.

– Toiveena on, että saamme vuokratyövoimasta ja palvelusetelistä lisäapua syksyllä, hän lisää.

Palveluseteliä on mahdollista käyttää tiettyihin hammashoidon palveluihin nimetyissä yksityisissä hammashoitoloissa Matinkylän alueella 3. elokuuta alkaen.

Hammashoidossa varaudutaan koronaepidemian mahdolliseen toiseen aaltoon siten, että Haukilahden ja Leppävaaran Ruusulinnan hammashoitoloissa hoidetaan syksyllä vain koronan riskiryhmiin kuuluvia potilaita. Kesän ajan riskiryhmäläisiä hoidetaan Haukilahdessa.

– Nyt kun rajoituksia on purettu, yli 70-vuotiaat voivat halutessaan hakeutua myös muualle hoitoon.

Espoon hammashoitoloissa hoidetaan vain hengitystieoireettomia. Nuhaisena tai muuten sairaana hoitoon ei voi tulla. Hengitystieoireisten kiireellinen hammashoito on keskitetty Husin yksikköön.

Kiireellinen hoito on toiminut normaalisti myös korona-aikana.

– Siellä on hoidettu myös niin sanottuja puolikiireellisiä tapauksia, kuten lohkeamia, Nihtilä kertoo.