Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen

Kesän hittituotteen SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta, tiedottaa Finnwatch. Finnwatch vertailee tänään julkaisemassaan selvityksessä 11:tä SUP-lautabrändiä niiden sosiaalisen ja ekologisen vastuullisuuden perusteella.

SUP-laudat valmistetaan usein maissa, joissa on kohonnut riski työntekijöiden oikeuksien loukkauksiin. Finnwatchin selvityksestä ilmenee kuitenkin, että monet SUP-lautojen jakelijat ja maahantuojat eivät ole selvittäneet, miten vastuullisesti niiden myymät tuotteet on tuotettu.

Vain Bestwayn, Aqua Marinan ja Starboardin kiinalaisten tuotantolaitosten vastuullisuutta valvoo kolmas osapuoli. Niidenkin tehtailla oli auditointiraportin mukaan ollut ongelmia, esimerkiksi liiallisia ylitöitä.

– Ongelmien esiin tuleminen on hyvä asia, sillä vain silloin ongelmiin voidaan puuttua. Isolla osalla SUP-lautojen maahantuojista uskottavaa kolmannen osapuolen valvontaa ei kuitenkaan ole. Niissä riskimaiden työolot ovat hämärän peitossa, Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti toteaa tiedotteessa.

Selvityksessä mukana olleista laudoista Pelican-merkkiset tuotetaan maahantuojan mukaan Kanadassa, jota ei lueta työelämän oikeuksien riskimaaksi.

Ilmastovastuullisuudessa kärkeen nousi niin ikään Starboard-brändi, joka oli laskenut sekä koko yrityksen että yksittäisten esimerkkituotteiden hiilijalanjälkiä.

Yrityksen ekologisimman tuotteen tuotanto aiheuttaa lähes 100 kiloa hiilidioksidipäästöjä – saman verran kuin 550 kilometrin ajo bensa-autolla. Yritys on Finnwatchin mukaan ilmoittanut tekevänsä toimenpiteitä hiilijalanjälkensä pienentämiseksi sekä kompensoivansa päästöjään.

– Starboardin laatimista hiilijalanjälkilaskelmista nähdään, että noin puolet SUP-laudan hiilidioksipäästöistä muodostuu valmistusvaiheen energiankulutuksesta. Tästä huolimatta lautoja valmistavien tuotantolaitosten energian lähde ei ollut suurimmalla osalla vastaajista tiedossa, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér sanoo tiedotteessa.

Moni SUP-lauta valmistetaan Finnwatchin selvityksen mukaan paikallisella sähköllä. Se on Aasian maissa pääosin tuotettu fossiilisilla polttoaineilla kuten kivihiilellä.

– SUP-laudat on tänä kesänä viety käsistä ja ala on kasvanut nopeasti marginaalista valtavirtaan. Lautoja markkinoivien yritysten on aika päivittää myös vastuuvalvonta tähän päivään. Kotitöitä on paljon niin sosiaalisen kuin ilmastovastuun saralla, jotta kuluttaja pääsevät jatkossa lautailemaan hyvällä mielellä, Finér toteaa tiedotteessa.

Kuluttajia Finnwatch suosittelee vaatimaan aktiivisesti tietoja ostamiensa tuotteiden taustoista. Vähäpäästöisempi vaihtoehto suppailuun on laudan vuokraaminen.