Espooseen roimasti enemmän valkohäntäpeurojen kaatolupia – "Läntiselle Uudellemaalle on aikoinaan istutettu peuroja ja kasvatettu kantaa tietoisesti"

Metsästys: Uudellemaalle myönnettiin viime vuotta vähemmän hirven pyyntilupia. Espoossa valkohäntäpeurojen kaatolupien määrä kasvoi roimasti.

Espoon-Kauniaisten alueelle on syksyn metsästyskaudelle myönnetty 80 prosenttia enemmän valkohäntäpeuran kaatolupia viime vuoteen verrattuna. Arkisto/Jussi Murtosaari

Ulla Yliherne

Uudellemaalle myönnettiin syksyn metsästyskaudelle jälleen ennätysmäärä valkohäntäpeuran kaatolupia, yli 10 800 kappaletta. Määrä on noin kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

– Uudenmaan peurakanta painottuu vahvasti läntiselle Uudellemaalle, jonne myös valtaosa pyyntiluvista on myönnetty. Itä-Uudellamaalla peurakanta on monin paikoin edelleen harva aivan rannikkoa lukuun ottamatta, Uudenmaan riistakeskuksen riistapäällikkö Visa Eronen sanoo.

Espoon-Kauniaisten alueelle Suomen riistakeskus myönsi valkohäntäpeuran kaatolupia 230 kappaletta. Määrä on 80 prosenttia edellisvuotta suurempi.

Riistapäällikkö Erosen mukaan itäisen ja läntisen Uudenmaan eroavaisuudet peurojen määrässä selittyvät osittain historiallisella taustalla.

– Läntiselle Uudellemaalle on aikoinaan istutettu peuroja ja kasvatettu kantaa tietoisesti. Itä-Uudellemaalle valkohäntäpeura on levinnyt hitaammin. Vaikka kanta on kasvanut idässäkin, se ei ole yltänyt samoihin mittoihin kuin lännessä, riistapäällikkö toteaa.

– Harvempi kanta on helpompi saada kehittymään haluttuun suuntaan. Itäisellä Uudellamaalla valkohäntäpeurojen kannan kasvu on saatu tyrehtymään nopeammin kuin lännessä, Eronen sanoo.

Harvempi kanta on helpompi saada kehittymään haluttuun suuntaan.

Hirviä kaadetaan syksyn metsästyskaudella Uudellamaalla selvästi aikaisempia vuosia vähemmän. Suomen riistakeskus on myöntänyt Uudellemaalle tulevalle syksylle yhteensä 1 787 hirven pyyntilupaa. Se on noin 27 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna, jolloin hirven pyyntilupia myönnettiin 2 460 kappaletta.

Yhdellä pyyntiluvalla saa pääsääntöisesti kaataa yhden aikuisen eläimen tai kaksi vasaa.

Espoon-Kauniaisten alueelle hirvenkaatolupia myönnettiin viime vuoden tapaan 25 kappaletta.

Uudenmaan riistakeskuksen riistapäällikkö Visa Erosen mukaan syynä kaatolupien tavallista pienemmälle määrälle on hirvikannan pienentyminen.

– Uudellamaalla yhteenlaskettu hirvikannan tavoitekoko on noin 4 100 hirveä. Kannan koko on kehittynyt viime vuosina enimmäkseen tavoitteita kohden. Kantaa on tiputettu viimeisen neljän vuoden ajan. Nyt se on kahdella hirvitalousalueella jo tavoitehaarukan alapuolella, kahdella tavoitehaarukassa ja yhdellä vielä vähän sen yläpuolella, Eronen kertoo.

Hirvien ja valkohäntäpeurojen lisäksi riistakeskus on myöntänyt Uudellemaalle yhteensä 233 kuusipeuran kaatolupaa.

Suurin lupamäärä myönnettiin Länsi-Uudenmaan riistanhoitoyhdistyksen alueelle, jolle myönnettiin 118 lupaa.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut