Yhä useampi talo suitsii tupakointia – Espoossa tupakointikiellon saanut 33 taloyhtiötä

Taloyhtiöt ovat voineet muutaman vuoden ajan hakea kunnalta tupakointikieltoa muun muassa asukkaiden kotien parvekkeille. Johanna Erjonsalo

Sirkku Aalto

Pääkaupunkiseudulla on jo noin 150 taloyhtiötä tai muuta asuinyhteisöä, jotka ovat hakeneet ja saaneet kaupungilta tupakointikiellon asukkaidensa kotitiloihin.

Määrä on kasvanut, sillä parisen vuotta sitten Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla kaupungilta tupakointikieltoa hakeneita asuintaloja oli vasta noin puolet tästä (LV 4.–5.8.2018).

Asuintalot ovat voineet hakea kunnalta tupakointikieltoa huoneistoihin, huoneistojen parvekkeille tai huoneistojen pihoille vuodesta 2017 lähtien. Espoossa tupakointikiellon oli tämän vuoden heinäkuuhun mennessä saanut 33, Vantaalla 22 ja Helsingissä noin sata kieltoa hakenutta taloyhtiötä tai muuta asuntoyhteisöä.

Kirkkonummella tupakointikiellon saaneita asuntoyhteisöjä oli viisi ja Kauniaisissa ei yhtään.

Tupakointikieltoja ovat pääkaupunkiseudulla hakeneet pääasiassa asunto-osakeyhtiöt, mutta hakijoiden joukossa on ollut myös asumisoikeus- ja osaomistusasuntoja tarjoavia yhtiöitä sekä vuokrataloyhtiöitä.

Pääkaupunkiseudulla asuintalot ovat hakeneet tupakointikieltoja useimmiten asuntojen ulkopuolisiin tiloihin, kuten huoneistojen parvekkeille tai niiden pihoille.

Valtaosa hakemuksista koskee huoneistoparvekkeita.

– Kaikki päätökset on tehty parvekkeille ja pihoille haetuista tupakointikielloista. Sisätiloihin tulleita puutteellisia hakemuksia on tullut muutama. Lisätietoja pyydettäessä hakemukset on tältä osin peruutettu, kertoo johtava terveystarkastaja Tuula Savolainen Espoon seudun ympäristöterveydestä.

Tilanne on samankaltainen Helsingissä ja Vantaalla.

– Valtaosa hakemuksista koskee huoneistoparvekkeita. Myös huoneistoihin kuuluville terasseille, pihoille ja poikkeuksellisesti myös eräille muille huoneistoihin kuuluville ulkotiloille haetaan tupakointikieltoja, kertoo vs. ympäristötarkastaja Jaana Pennanen Helsingin kaupungilta.

– Sen sijaan huoneistojen sisätiloihin haetaan kieltoja huomattavasti vähemmän, Pennanen jatkaa.

Koronaepidemia ajoi keväällä ihmisiä koteihinsa. Voisikin kuvitella, että naapurista leijaileva tupakansavu olisi alkanut häiritä aiempaa useampia.

Pääkaupunkiseudulla korona-aika ei kuitenkaan toistaiseksi ole näkynyt asuintaloilta tulleiden tupakointikieltohakemusten määrissä. Jos vaikutusta onkin, se näkyy todennäköisesti vasta myöhemmin, arvioi ympäristöterveydenhuollon esimies Kirsi Hiltunen Vantaan kaupungilta.

– Varsinaisesti hakemuksissa koronavaikutus ei ole näkynyt, mutta asiakaspalveluun on tullut yhteydenottoja tupakansavuaistimuksista, kertoo puolestaan Tuula Savolainen Espoosta.

Helsingin kaupungilta kerrotaan, että taloyhtiöiden tupakointikieltohakemuksia on vuoden alkupuoliskolla tullut saman verran kuin vastaavana aikana esimerkiksi viime vuonna.

– Jos tupakointikieltopäätökset tehdään koronaepidemiasta johtuen asunto-osakeyhtiöissä vasta syksyyn siirtyvien yhtiökokousten yhteydessä, tarkoittaa se myös, että vastaavasti osa tupakointikieltohakemuksista siirtyy myöhemmäksi, Jaana Pennanen Helsingin kaupungilta toteaa.

Tupakointi

Valvonta nojaa valituksiin

Taloyhtiöiden tupakointikieltojen noudattamista valvotaan valitusten perusteella.

– Valituksia ei ole tullut vielä montaa, ja ne on pyritty hoitamaan ohjauksella ja neuvonnalla, kertoo johtava terveystarkastaja Tuula Savolainen Espoon seudun ympäristöterveydestä.

Helsinkikin aloittaa valvontatoimet, kun yhtiö ilmoittaa kieltoa rikottavan.

– Tarkastuksista ei ilmoiteta etukäteen, kertoo vs. ympäristötarkastaja Jaana Pennanen.

Tarkastusta on tosin vaikea ajoittaa, jos tupakointi on epäsäännöllistä, sanoo ympäristöterveydenhuollon esimies Kirsi Hiltunen Vantaan kaupungilta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut