Veikkolan raitilla on avattu poikkeuksellisella tavalla toimiva nykytaiteen galleria – "Haluamme auttaa köyhimpiä taiteilijoita"

Pauliina Pesonen iloitsee siitä, että taiteen äärellä on käyty pitkiä ja hyviä keskusteluja. Seinillä on Joel Slotten maalauksia. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Veikkolan kylänraitille on avattu pieni, nykytaidetta esittelevä galleria.

Galleria Etsivätoimiston tapa toimia on erilainen. Se on taiteilijalle ilmainen.

Idean takana ovat kuvataiteilija Pauliina Pesonen ja metalliartesaani Sami Männistö.

– Haluamme auttaa köyhimpiä taiteilijoita, koska he ovat koronan takia joutuneet muusikoita ja näyttelijöitäkin hankalampaan asemaan, koska heillä ei ole säännöllisiä tuloja eikä turvaa. Meille tämä on kallis harrastus, Pauliina Pesonen sanoo.

Suomen järjestelmä on Pesosen mielestä älytön, koska taiteilija maksaa kaikesta. Gallerioiden vuokrat ovat korkeita, ja lisäksi galleria ottaa osan myynnistä.

– Tämä systeemi johtaa siihen, että taiteilijat tekevät taidetta, joka varmasti myy. Se ei ole taiteen tehtävä, Pesonen kritisoi.

Galleria Etsivätoimiston ensimmäiset näyttelyt olivat kutsunäyttelyjä. Taiteilijat löytyivät helposti galleristien omien verkostojen avulla. Taiteilijoita tulee veikkolalaisgalleriaan eri puolilta Suomea ja kesä huipentuu ulkomaalaistaiteilijoiden näyttelyyn.

– Tärkein kriteeri on taiteen kiinnostavuus. Haluamme esitellä sellaista taidetta, joka jää askarruttamaan katsojaa, Pauliina Pesonen sanoo.

– Sekin on tietysti tärkeää, että taiteilija hallitsee oman välineensä ja on teknisesti taitava.

Galleria Etsivätoimistossa on riittänyt kävijöitä, ja jotkut ovat käyneet katsomassa saman näyttelyn useaan kertaan. Pesonen iloitsee myös siitä, että taiteen äärellä on käyty pitkiä ja hyviä keskusteluja.

– Täällä on käynyt myös ihmisiä, jotka eivät koskaan ennen ole käyneet taidegalleriassa. Se on upea juttu.

Galleria sijaitsee vapaapalokunnan ja baarin välissä talossa, joka ei näytä tyypilliseltä suomalaistalolta.

Ensin Pesonen löysi Veikkolasta työhuoneen. Myöhemmin kylästä löytyi myös koti.

– Eräässä illanvietossa vitsailimme, että perustetaan etsivätoimisto, koska meidän mielestämme tämä talo näyttää juuri sellaiselta. Pari viikkoa sitten kävimme kyläbaarissa pizzalla ja huomasimme, että nyt tämä tila on tyhjillään, Pauliina Pesonen kertaa.

Sitten kaikki tapahtuikin nopeasti.

– Soitimme omistajalle ja vuorokauden kuluttua meillä oli vuokrasopimus ja avaimet. Neljän päivän kuluttua avattiin ensimmäinen näyttely.

Näillä näkymin Galleria Etsivätoimisto toimii elokuun loppuun asti. Pesosen mukaan kyläläiset ovat jo toivoneet gallerian jatkavan.

– Meillä ei ole mahdollisuutta rahoittaa galleriaa omasta pussista pidempään, mutta jos rahoitus järjestyy, jatko on mahdollinen.

Galleria Etsivätoimisto avattiin Marja Patrikaisen ja Aura Hakurin teoksia esittelevällä näyttelyllä. Toisen näyttelyn taiteilijat olivat Panos Balomenos ja Joel Slotte.

Taidegalleria

Helppoa tutustua taiteeseen

Taidegalleria Etsivätoimisto toimii Kirkkonummen Veikkolassa, Turuntie 561.

Näyttely on avoinna päivittäin kello 13–19.

Näyttelyjen avajaiset ovat aina lauantaisin kello 17 alkaen. Tilaisuus on kaikille avoin.

Teoksia voidaan myydä ja ne saa maksua vastaan mukaansa take away -periaatteella.

Helsingistä bussi numero 280 pysähtyy lähes taidegallerian eteen. Pysäkin nimi Palopolku.

Bussi takaisin Kamppiin lähtee Etsivätoimiston edessä olevalta pysäkiltä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut