Matka: Keskiaikaisen Suitian linnan hintapyyntö lähes viisi miljoonaa – kaupan olevaan linnaan voi tutustua yleisökierroksella

Opas Susanne Ekström vei vieraat aikamatkalle Siuntion historiaan. Maijaliisa Valkonen

Maijaliisa Valkonen

– Olin hieman pettynyt. Kuvittelin, että tämä paikka on suurempi ulkoapäin, mietti nummilainen Eira Leino keskiaikaisen Suitian linnan pihamaalla Siuntiossa, kun keskiviikon ensimmäinen yleisökierros oli juuri päättynyt.

Linnan koko olikin ainoa asia, joka tuotti Leinolle ja mukana olleelle ystävättärelle Eira Aarniolle lievän pettymyksen. Kaikilta muilta osin päiväretki Suitiaan oli onnistunut.

– Oikein hyvä opas oli, kantava ääni ja kivoja juttuja, rouvat hymyilivät.

– Emme ole aikaisemmin olleet täällä. Sen vuoksi tulimmekin, kun ei tiedä, mikä on seuraava tilanne, Aarnio totesi viitaten viime viikolla julki tulleeseen tietoon, että Suitian linna on myynnissä. Hintapyyntö on 4,8 miljoonaa euroa.

– Ei ole sitä lottovoittoa vielä tullut, naiset harmittelivat ja nauroivat päälle.

Itse linnan lisäksi rouvia kiinnosti myös puutarhan takana oleva hautausmaa, jonne on haudattu Wreden suvun jäseniä. August Wrede oli tilan viimeinen yksityisomistaja vuosina 1898–1934.

– Wreden suku löytyy vielä Porvoon suunnasta, ja jos joku heistä haluaa oman hautapaikan täältä, se on vielä mahdollista. Siellä on myös Rabbe Wreden hevonen haudattu omistajansa viereen, kertoi opas Susanne Ekström.

Suitian nykyiset omistajat, Gårdskullan kartanon veljekset Gustav ja Henrik Rehnberg ilmoittivat viime viikolla laittavansa Suitian linnan myyntiin. Myytävänä oleva linna näyttää kiinnostavan: kesän ensimmäiset yleisökierrokset tiistaina olivat täynnä väkeä, samoin keskiviikkona.

– Viime kesänä ei Suitiassa ollut opastuksia, silloin yleisökierroksia pidettiin Sjundbyn linnassa. Myynnin takia Suitiasta on kirjoitettu paljon. Yleisökierroksille on nyt tullut ihmisiä, jotka eivät ole edes tienneet, että Siuntiota on olemassakaan, opas Susanne Ekström virnisti.

Ekström vei vieraat mielenkiintoiselle aikamatkalle Siuntion historiaan. Suitian kartanolinnan rakensi Erik Fleming 1540-luvulla. Suitia oli tuolloin suuri, tilan maat ulottuivat Lohjalle ja toisessa suunnassa Pikkalanlahteen asti.

Nykyään Suitian tila käsittää 726 hehtaaria, ja tilan alueella on yli 60 rakennusta. Suitiassa on viime vuosikymmeninä ollut paljon erilaista toimintaa. Tilalla on ollut mm. Helsingin yliopiston tutkimustila, ja viime vuosina paikkaa on vuokrattu erilaisiin tilaisuuksiin.

Henrik Rehnberg ei kerro, onko linnasta tullut vielä tarjouksia.

– Niistä ei voi puhua. Mutta jos ostajaa ei löydy, jatkamme itse tässä, Rehnberg toteaa.

– Myynti on kokeilu. Mietimme, yritämmekö pitkittää myyntiä, mutta koska kevät oli niin omituinen, päätimme, että parempi laittaa nyt julkiseen myyntiin ja katsotaan, mitä tulee. Jos tarjouksia ei tule, otamme sen pois hetkeksi myynnistä. Luulisi kyllä, että paikka kiinnostaa. Ja kyllä suomalaisia kiinnostaakin tällaiset, mikä on tietysti hyvä, ettei paikka menisi ulkomaille.

Rehnberg kertoo, että Suitiaa vuokrataan edelleen erilaisiin tilaisuuksiin.

– Otamme varauksia vastaan toistaiseksi.

Yleisökierrokset ti, ke ja to klo 11.30 ja 12.45 6.8. asti. Lisätiedot seaction.com

Suitian linna

Erik Fleming rakensi 1540-luvulla Kirkkojoen laaksoon Suitian kivisen kartanolinnan päärakennukseksi tilalleen, josta tuli myöhemmin rälssitila. Tilan maat ulottuivat tuolloin Lohjanharjulta Pikkalanlahteen. Flemingin suku omisti tilan 1730-luvulle saakka, minkä jälkeen omistajia oli useita, kuten Reuterholmin suku ja August Wrede, joka oli tilan viimeinen yksityisomistaja vuosina 1898-1934.

Wreden jälkeen Suitian linnan on omistanut Suomen valtio. Helsingin yliopiston opetus- ja tutkimustilan toiminta alkoi Suitiassa vuonna 1975, ja yliopiston Länsi-Uudenmaan täydennyskoulutuslaitos perustettiin sinne vuonna 1988.

Helsingin yliopisto päätti 2005 luopua peltoviljelystä ja karjataloudesta Suitian opetus- ja tutkimustilalla.

Kartano on nykyisin yksityisomistuksessa.

Lähde: siuntio.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut