Länsimetron jatke etenee aikataulussa – koronan vaikutukset työmailla jääneet pieniksi

Soukan metroaseman Yläkartanontien sisäänkäynnillä tehdään julkisivu- ja vesikattotöitä sekä teknisiä asennuksia. Toinen sisäänkäynti tulee Soukantorille. Johanna Halava
Johanna Halava

Johanna Halava

Länsimetron jatkeen rakentaminen etenee Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Ville Saksin mukaan aikataulussa, eli jatke voitaisiin luovuttaa liikennöinnistä vastaavalle HKL:lle vuonna 2023.

– Aikataulu on edelleen realistinen, Saksi toteaa.

Koronaepidemian alussa heräsi huoli aikataulussa pysymisestä.

– Koronan alkuvaiheessa se aiheutti ison riskin. Kaikki urakoitsijat ilmoittivat, että saattaa tulla merkittäviä aikatauluviivästyksiä, Saksi kertoo.

Monissa maissa rakennustyömaat pysäytettiinkin, mutta Suomessa ei. Länsimetron työmailla merkittävä osa työvoimasta on ulkomaalaisia, Saksin mukaan tällä hetkellä noin puolet.

– Nyt tehtävissä taloteknisissä töissä ulkomaalaisten osuus on hieman pienempi. Suurimmillaan ulkomaisen työvoiman osuus oli lähes 60 prosenttia, hän toteaa.

Tiettyjä komponentteja on tilattu Kiinasta ja Espanjasta. Niiden saamisessa tuli jonkun viikon viivästys.

Työntekijät edustavat pariakymmentä eri kansallisuutta. Suurimpia ryhmiä ovat virolaiset, latvialaiset, liettualaiset, ukrainalaiset ja puolalaiset.

Työvoima kuitenkin pysyi Suomessa ja koronan vaikutukset ovat jääneet länsimetron työmailla pieniksi.

– Tiettyjä komponentteja on tilattu Kiinasta ja Espanjasta. Niiden saamisessa tuli jonkun viikon viivästys. Kokonaisuudessaan koronavaikutus on ollut ihan marginaalinen, voidaan puhua päivien viivästyksistä. Eli vaikutukset ovat olleet hyvin pienet suhteessa siihen, mitä pelättiin, Saksi toteaa.

Rungon osalta rakennusurakoiden työt ovat loppusuoralla. Kaikilla viidellä uudella asemalla työt ovat melko samassa vaiheessa.

– Sisäänkäynneillä tehdään julkisivu- ja vesikattotöitä. Työt painottuvat talotekniikkaan ja automaatioasennuksiin, Saksi kertoo.

Loppuvuodesta alkaa järjestelmien testaaminen asemilla.

–Urakoitsijat testaavat ensin ja me testaamme sen jälkeen, että järjestelmät ovat keskenään yhteensopivia.

Erilaisia järjestelmiä on länsimetrossa 52. Testauksilla varmistetaan metron turvallisuus ja kaikkien eri järjestelmien toimiminen yhdessä.

Asemista valmistuu arvioiden mukaan ensimmäisenä Kaitaa. Kriittisin asema on Espoonlahti, jonka yhteyteen Citycon rakennuttaa kauppakeskus Lippulaivan.

Kauppakeskuksen rakentamisen aloitus viivästyi, kun sille ei löytynyt pääurakoitsijaa. Espoonlahden metroasema integroituu kauppakeskukseen ja molemmat sisäänkäynnit ovat kauppakeskuksessa, joten kauppakeskuksen myöhästyminen vaikuttaisi länsimetron aikatauluun.

– Citycon on ilmoittanut, että kauppakeskuksen rakentaminen etenee hyvässä vauhdissa, Saksi sanoo.

– Kun kauppakeskus on valmis, meidän työmme saadaan valmiiksi, hän lisää.

Sammalvuoren maanalainen varikko valmistuu tämän vuoden aikana.

– Siellä on viimeiset käyttöönottovaiheet menossa. Sen jälkeen varikko odottaa muun metron valmistumista.

Kakkosvaihe

Viisi uutta asemaa Espooseen

Kakkosvaiheessa rakennetaan viisi uutta asemaa Matinkylästä Kivenlahteen.

Uudet asemat ovat Finnoo, Kaitaa, Soukka, Espoonlahti ja Kivenlahti.

Uutta metrorataa tulee seitsemän kilometriä.

Tämän vuoden aikana valmistuu myös varikko Sammalvuoreen.

Jatke on määrä luovuttaa HKL:lle vuonna 2023.

Länsimetro Oy rakentaa, omistaa, ylläpitää ja kehittää länsimetron metrojärjestelmää, rataa ja asemia Ruoholahdesta länteen.

HKL (Helsingin kaupungin liikennelaitos) vastaa radan ja asemien ylläpidon sekä huollon lisäksi metroliikenteestä ja omistaa metrojunakaluston.

HSL (Helsingin seudun liikenne) suunnittelee ja hankkii toiminta-alueensa joukkoliikenteen, hyväksyy lippujen hinnat ja vastaa joukkoliikenteen markkinoinnista.

Lähde: www.lansimetro.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut