Uinti on hyvää liikuntaa koirallekin – Espoo etsii paikkaa toiselle koirien uimarannalle

Pirkko Bellaoui sanoo, ettei olisi heitellyt Arranille ja Indylle leluja veteen, jos Toppelundin koirauimarannalla olisi ollut muita koiria. Sirpa Repo
Sirpa Repo

Sirpa Repo

Helteillä koirien virallisilla ja epävirallisilla uimarannoilla riittää hännänheiluttajia. Helsingin seudun kennelpiirin puheenjohtaja Pirkko Bellaouin partacolliet eivät hätkähdä viileätä ja tuulistakaan säätä.

– Indy ja Arran ovat uineet aina. Ne osasivat sen taidon ilman opettamista, Bellaoui kertoo.

Hän sanoo, että kaikki koirat eivät välttämättä osaa heti uida. Osa saattaa alkaa uimaan vasta ensimmäisen vuoden täytettyään. Joitain koiria innostaa veteen heitetty houkutin, mutta kaikkia sekään ei vedä veteen.

– Kannattaa mennä matalaan veteen ja katsoa lähteekö koira uimaan. Kun koira ui, sen tekniikka kehittyy. Koiria varten on myös halleja, joissa yrittäjä katsoo koiran uintitekniikkaa ja opettaa uimaan.

Espoon ainoa virallinen koirauintipaikka on Toppelundissa Haukilahdessa. Ennen sellainen oli myös Laajalahdessa, mutta koska ranta on mutainen ja lähellä luonnonsuojelualuetta, siitä luovuttiin.

Arranin ja Indyn espoolainen omistaja tuumii, ettei hyvälle koirien uintipaikalle ole hirmuisesti vaatimuksia.

Jos vedessä on sinilevää, koiraa ei saa päästää uimaan.

– Hiekkaranta on hyvä. Ranta ei saa olla äkkisyvä, jotta se on turvallinen. Tilaa pitää olla sen verran, että koirat pääsevät juoksemaan. Varjopaikkoja tarvitaan erityisesti helteisellä säällä, Bellaoui luettelee.

Omistajia varten on hyvä olla penkkejä. Koska jokaisen tulee kerätä koiransa jätökset, roskis on välttämätön.

– Jos vedessä on sinilevää, koiraa ei pidä päästää uimaan eikä juomaan vettä. Osa sinilevistä on myrkyllisiä.

Muuten Bellaoui innostaa omistajia uittamaan koiriaan, mutta koiraa ei pidä pakottaa uimaan. Uinti on hyvää liikuntaa, käy myös kuntoutuksesta ja viilentää helteellä.

– Uimistakin kohtuudella. Koiran turkin on kuivuttava välillä kunnolla. Tarvittaessa sitä on kuivattava.

Jos koira ui tottumatta paljon kylmässä vedessä, voi sille kehittyä vesihäntä. Toinen mahdollinen vaiva on hot spot, jos karvapeite ei pääse kunnolla kuivumaan uintien välillä.

– Ennen kuin Arran ja Indy pääsevät rannalle, teemme aina kävelylenkin. Teemme lenkin myös aina rannalta kotiin päin lähdettäessä, jotta turkki kuivuu.

Helsingissä on neljä virallista koirien uimapaikkaa. Suurin niistä on Rajasaari, jossa puolet saaresta on varattu koirille.

Vantaalla on yksi virallinen koiraranta.

Koirille korvamerkittyjen paikkojen lisäksi koirien omistajat käyvät uittamassa lemmikkejään monissa muissakin paikoissa.

Bellaoui muistuttaa, ettei yleiselle uimarannalle pidä mennä koiran kanssa.

– Maanomistajan luvalla koiraa saa uittaa missä vaan, jos se ei ole ihmisten uimaranta, ympäristösuunnittelija Heli Enberg Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta toteaa.

Enberg jatkaa, että esimerkiksi Rantaraitin varrella koiraa saa uittaa muualla kuin yleisellä uimarannalla, mutta koiran pitää olla kytkettynä.

Bellaoui uskoo, että ystävällisyys puolin ja toisin auttaa joka paikassa. Toppelundissa hankaluutena on se, ettei koirarantaa ole aidattu. Vilkas kevyen liikenteen raitti on aivan sen vieressä.

– Aitauksen tekeminen alkaa syksyllä. Koska siitä ei tule umpiaitaus, täytyy koirat pitää kytkettyinä, Enberg sanoo.

Hän kertoo, että Espooseen on mietitty toistakin koirarantaa.

– Pohjois-Espooseen on kovasti toivottu koirarantaa jonkun järven rantaan. Oittaa on ollut yksi vaihtoehto. Tällä hetkellä näyttää sitä, ettei paikka tule olemaan Oittaalla. Paikkaa yhä etsitään.

Koirauimaranta

Viralliset

Toppelundin aitaamaton koirauimaranta, Hietaniemenkuja 5, Espoo.

Rajasaaren koira-aitaus Töölössä, Rajasaarenpenger 9, Helsinki.

Veijarivuoren puiston koira-aitaus Lauttasaaressa, Purjeentekijänkuja 1, Helsinki.

Tervasaaren koira-aitaus Kruununhaassa, Tervasaarenkannas 3, Helsinki.

Tuorinniemen koira-aitaus Herttoniemessä, Linnanrakentajantie 16, Helsinki.

Vetokannaksen koirauimaranta Vantaanjoessa Silvolassa, Kahluuniityntie 23, Vantaa.

Kauniaisissa ja Kirkkonummella ei virallista koirauimarantaa.

Esimerkiksi Tassut kartalla -sivustolla on virallisten paikkojen lisäksi tietoa ja kokemuksia koiraystävällisistä uimapaikoista.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut