Asukkaat haluavat säilyttää ruusut Leppävaaranraitilla – "Ruusutarha on kaunein osa ja edustaa oman aikansa kaupunkimiljöötä"

Leppävaaranraitti on heinäkuussa kauneimmillaan, kun sadat ruusut kukkivat punaisen eri sävyissä raitin pohjoispäässä Muukalaispuistossa.

Keskeisen jalankulkuyhteyden uudistamiseksi on tehty suunnitelmia, ja se voi uhata ruusutarhan tulevaisuutta.

– Leppävaaranraitista halutaan tehdä pääjalankulkuyhteys Leppävaaran asemalta urheilupuistoon, Leppävaaraseuran puheenjohtaja Arja Salmi kertoo.

LOCI maisema-arkkitehtien tekemässä Leppävaaranraitin tarveselvityksessä on kartoitettu muutostarpeita sekä esitetty alustavia ideoita ja vaihtoehtoja jatkosuunnittelua varten.

Leppävaaranraitin tarveselvitys kattaa itse raitin lisäksi Veräjäpellonreitin, Rinkelipuiston, Muukalaispuiston, Veräjäpellon puiston ja Läkkitorin, jotka liittyvät raittiin.

Selvityksen mukaan sekä kunnallistekniikka että pintamateriaalit ovat tulleet elinkaarensa päähän.

Asukkaiden toiveita on Salmen mukaan kiitettävästi kartoitettu suunnittelun pohjaksi. Raitin vehreyttä arvostetaan ja se halutaan säilyttää, mutta silti asukkaita kalvaa huoli ruusuistutusten kohtalosta.

– Ruusutarha on Leppävaaranraitin kaunein osa ja se pitäisi ehdottomasti säilyttää. Raitti on rakennettu 80-luvulla ja ruusutarha edustaa oman aikansa kaupunkimiljöötä, Arja Salmi sanoo.

Hän arveleekin, että muutossuunnitelmien taustalla on raha: Ruusutarhan hoitaminen on työlästä ja kallista.

Leppävaara-seura onkin tarjoutunut ottamaan vastuun ruusutarhan hoitamisesta, mutta kummipuistosopimusta ei ole vielä tehty. Asiaan palataan syksyn kuluessa. Sopimus ei kuitenkaan takaa ruusuistutusten säilymistä.

Asukkaat toivovat alueen kehittämistä kokonaisuutena. Toiveissa oli lisää levähdyspaikkoja, julkisia vessoja, roskiksia, ravintolapalveluita sekä parempi valaistus ja paremmat opasteet.

Kyselyjen mukaan Muukalaispuiston ruusuistutukset ovat asukkaiden suosikkipaikka raitilla. Asukkaat toivovat ruusuistutusten säilyvän, mutta he toivovat alueelle myös piknik-nurmia, taidetta, petankkikenttää ja puistoshakkia.

Leppävaaranraitin pohjoispäässä sijaitseva Muukalaispuisto jakautuu kahteen osaan. Pohjoisosassa on nyt kivituhkakenttä, leikkikenttä ja pieni puukatsomo. Eteläpäässä on betonisilla tukimuureilla terassoitu ruusupuisto.

Nykyisiä ruusuistutuksia rajaavat betonimuurit ovat huonokuntoisia ja alustavien suunnitelmien mukaan istutukset korvataan oleskelunurmella, jonka läpi on mahdollista tehdä polku.

– Kun suunnitelmia esiteltiin talvella asukkaille, heidän kantansa oli selvä. He haluavat säilyttää ruusuistutukset osana alueen alkuperäistä ilmettä, Arja Salmi toteaa.

Alustavan suunnitelman mukaan ruusut voidaan istuttaa eri paikkaan ja niitä olisi ehkä vähemmän.

Tarveselvityksen jälkeen tehdään vielä yleissuunnitelma ja sitten puistosuunnitelma. Uudistukset tehtäneen pala palalta eikä niitä ole luvasssa aivan heti.

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut