Pääkirjoitus Luontokin vaatii jo poliisin

Korona-aika on lisännyt liikkumista luonnossa. Samalla kun väkimäärät luontokohteissa ovat kasvaneet, ovat myös lieveilmiöt lisääntyneet.

Luontoon ovat tiensä löytäneet myös monet sellaiset, jotka eivät aiemmin siellä ole juuri liikkuneet. Kansallispuistoja hoitavan Metsähallituksen viestintäpäällikkö iloitsi viime viikolla Ilta-Sanomissa uusista luonnon löytäneistä, mutta samaan hengenvetoon totesi myös, että ” ikävä kyllä kasvaneet kävijämäärät ovat vaikuttaneet huonolla tavalla myös käyttäytymiseen”. Luontokohteissa ongelmia aiheuttavat muun muassa roskaaminen, luvaton tulenteko ja yleinen möykkä. Näistä on kärsitty myös Nuuksion kansallispuistossa.

Meno luontokohteissa on paikoin yltynyt sellaiseksi, että asiaan on puuttunut poliisikin. Ensin asian kanssa tuli julkisuuteen poliisihallitus, ja viime viikon lopulla Länsi-Uudenmaan poliisi kertoi jalkautuvansa Nuuksion kansallispuistoon järjestyshäiriöiden takia. Nuuksiossa poliisi joutui heti ensipartioilla poistamaan luvattomaan paikkaan leiriytyneen ja yön äänekkäästi juhlineen seurueen.

Luonnonrauhasta nauttiville poliisin järjestyksenpito kansallispuistossa on tervetullut asia. Samaan aikaan kuitenkin soisi, että poliisi voisi käyttää resurssejaan muuhun kuin luonnossa örveltävien paimentamiseen.

Osataan sitä sotkea silti omissakin nurkissa. Espoossa ekopisteiden väärinkäyttö on jatkuva ongelma, kun keräyspisteille kärrätään sohvia, kodinkoneita ja muuta sinne kuulumatonta. Paikoitellen ongelmat ovat olleet lähes päivittäisiä. Espoossa eniten ongelmia aiheuttavia paikkoja on ollut ekopisteitä hoitavan Rinki Oy:n tehotarkkailussa, ja siivouslaskujakin on lähetetty, kun roskaaja on saatu selville.

Jos meno ei muutu, on seuraava askel ekopisteen sulkeminen. Vantaalla näin tehtiin jo yhden pisteen osalta viime viikolla. Tässäkin menettävät kaikki joidenkin välinpitämättömyyden takia.

Mikko Heino

vastaava päätoimittaja

mikko.heino@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut