Näin paljon asp-lainalla ostettava asunto saa maksaa Espoossa – yksiöiden lisäksi hintakaton alittaa 15 kaksiota ja pari kolmiota

Kodit: Ensiasunnon ostajat katselevat isompia asuntoja kuin aikaisemmin, toteaa Sp-Kodin toimitusjohtaja.

Valtion tukema asp-lainajärjestelmä helpottaa ensiasunnon hankintaa. Se miten paljon asp-lainaa voi saada vaihtelee kunnittain.

Asp-lainan enimmäismäärä on Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla 145 000 euroa. Helsingissä enimmäismäärä on 180 000 euroa ja muissa kunnissa 115 000 euroa.

Lainan saamisen ehtona on, että asp-tilille on säästettynä vähintään 10 prosenttia ostettavan asunnon arvosta. Espoosta on siis mahdollista ostaa asp-lainalla 145 000 euron asunto. Silloin asp-tilillä on oltava säästettynä 14 500 euroa. 10 prosentin omarahoitusosuutta ei voi kattaa velkarahalla.

Mihin 145 000 euron raja Espoossa riittää?

Vilkaisu suosituille asuntojen myynti-ilmoituksia julkaiseville Oikotie.fi- ja Etuovi.com-sivustoille osoittaa, että Espoossa on korkeintaan 145 000 euron hintaan tarjolla yksiöiden lisäksi viitisentoista kaksiota.

Kolmioita hintarajan alle mahtuu Espoossa myynnissä olevista asunnoista pari-kolme.

Samaan aikaan Vantaalta löytyy hintarajan alittavia kaksioita noin 90 ja kolmioitakin yli 30.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen tietää asp-lainojen enimmäismäärän tällä hetkellä mahdollistavan niin Helsingissä kuin Vantaalla paitsi yksiön myös kaksion ostamisen.

Koronakriisi on Rantasen mukaan osaltaan muuttanut tilannetta pääkaupunkiseudunkin asuntomarkkinoilla. Hintojen nousu on ainakin toiseksi ollut maltillisempaa kuin ennen kriisiä.

– Sijoittajia on vähemmän liikkeellä, mikä tarjoaa ensiasunnon ostajille ja asp-säästäjille paremmat mahdollisuudet onnistua tekemään hyvät kaupat. Ensiasunnon ostajat myös katselevat isompia asuntoja kuin aikaisemmin.

Rantanen kehuu asp-järjestelmää, mutta muistuttaa, ettei asp-lainan saaminen ole automaatio.

– Omarahoitusosuuden lisäksi maksukyvyn tulee olla kunnossa. Asp-tili ei poista pankin tekemää maksukykyvalvontaa.

Lainaa voi olla vaikea saada esimerkiksi tilanteessa, jossa lainanhakijalla on määräaikainen työsuhde, joka on juuri päättymässä.

Monissa uudiskohteissa asuntojen myyntihinta on huomattavasti velatonta hintaa alhaisempi. Myyntihinnan jälkeen maksettavaksi jää iso tukku taloyhtiölainaa.

Rantanen korostaa, että korkohyödyn saadakseen asp-säästäjän kannattaa maksaa taloyhtiölaina pois heti, kun se on mahdollista.

– On hyvä muistaa, ettei asp-lainaa ei tarvitse nostaa kerralla. Ensin voi nostaa myyntihinnan verran ja loput siinä vaiheessa, kun taloyhtiölaina on mahdollista maksaa pois.

Kaikkiaan Rantanen pitää valtion tapaa tukea ensiasuntojen ostajia asp-järjestelmän kautta hyvänä.

– Se tuo säästämiseen tavoitteellisuutta ja oma asunto on hyvä ja suomalaisille tyypillinen säästökohde.

Asp-laina

Asp-säästäjäksi voivat ryhtyä 15–39-vuotiaat, mutta lainan voi nostaa vaikka säästäjä olisi jo täyttänyt 40 vuotta.

Lainan saadakseen asp-tilille säästettävä vähintään 10 prosenttia ostettavan asunnon arvosta.

Espoossa asp-lainalla on mahdollista ostaa 145 000 euron asunto.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut