Espoon uimavesien laatu on nyt hyvä – vesi on jopa jopa 5 astetta viileämpää kuin kesäkuussa

Karhusaaren uimaranta on lähellä Tapiolaa, mutta katseilta piilossa. Arkisto/Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Vain yhdellä espoolaisella järviuimarannalla on viimeisimmässä näytteenotossa havaittu vähän sinilevää. Tämä uimaranta on Laaksolahden uimaranta.

Sinilevätilanne on päivitetty tänään maanantaina aamulla.

Odilammen, Lippajärven, Oittaan, Sorvalammen ja Kattilajärven sekä Myllyjärven eteläisellä ja pohjoisella uimapaikalla ei ollut merkkejä sinilevästä.

Meren rannalla olevista uimarannoista vain Haukilahden uimarannalla ei ollut sinilevää. Muilla rannoilla sinilevää on havaittu vähäisiä määriä.

Uimaveden mikrobiologinen laatu on kaikkialla hyvä.

– Tämä on tyypillinen heinäkuun tilanne, vs. terveystarkastaja Mari Louhi sanoo.

Espoon liikuntatoimen sivuilla olevasta ulkoliikunta.fi-palvelusta selviää Espoon uimarantavesien sinilevätilanne ja lämpötilat. Vihreä väri kertoo, että sinilevää ei ole. Keltainen tarkoittaa, että sinilevää on vähän.

– Levämäärästä ei pysty päättelemään sinilevän myrkyllisyyttä. Jos sinilevää on vähänkin, pieniä lapsia ja eläimiä ei kannata päästää uimaan, Louhi sanoo.

Poikkeuksellisesti uimavedet ovat nyt paljon viileämpiä kuin kesäkuussa.

– Vesi oli heinäkuun puolivälissä jopa viisi astetta viileämpää kuin kesäkuun lopulla. Tähän aikaan vuodesta se on raju lasku, Mari Louhi huomauttaa.

Kesäkuussa mitattiin 23 asteen lämpötiloja ja tänä aamuna esimerkiksi Kivenlahden uimarannalla veden lämpötilaksi ilmoitettiin 17–19 astetta.

Viileä vesi on hillinnyt myös sinilevän kasvua.

– Jos sää lämpenee ja uimavedetkin lämpiävät vielä kunnolla, sinilevätkin runsastuvat.

Näytteet otetaan vilkkailta uimarannoilta neljä kertaa ja pieniltä rannoilta kolme kertaa uimakaudessa. Seuraavan kerran näytteitä otetaan elokuussa. Tilannetta seurataan kuitenkin tarkasti.

– Vesinäytteitä haemme, mikäli rannalla epäillään mikrobiologista saastumista ja sinilevätilannetta seurataan aistinvaraisesti. Sinilevätilanne rannoilla voi muuttua nopeasti.

Tietoja ulkoliikunta.fi-palveluun tuottavat muun muassa rantojen uinninvalvojat sekä terveystarkastajat.

Jos uimarantatarkastuksilla havaitaan sinilevää, siitä tiedotetaan kyseisen rannan ilmoitustaululla.

Luokituksen mukaan levää on runsaasti, jos levä muodostaa laajoja levälauttoja tai sitä on ajautunut rannalle paksuiksi kasaumiksi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut