Veneily: Vesillä liikkuu aiempaa enemmän kokemattomia veneilijöitä.
Espoon Meripelastajat ry:n meripelastus- ja avustustehtävät ovat tällä kaudella lisääntyneet. Vapaaehtoiset meripelastajat ovat tehneet 20 prosenttia enemmän tehtäviä kuin aikaisemmalla viidellä kaudella keskimäärin.
Myös Suomenlahden merivartioston meripelastus- ja avustustehtävät ovat lisääntyneet. Tehtäviä on tänä vuonna ollut enemmän kuin aikaisempina kymmenenä vuotena.
Espoon Meripelastajien tiedottaja ja yhdistyksen ensimmäinen naispäällikkö Anni Muukkonen on ollut yhdistyksen toiminnassa mukana 10 vuotta eikä muista yhtä kiireistä kevättä ja alkukesää kuin tänä vuonna. Tehtävien kasvu on maanlaajuinen ilmiö, mutta Espoossa kasvua on Muukkosen mukaan ollut eniten.
– Koronan vuoksi ihmiset eivät ole päässeet matkustelemaan, joten veneilyn suosio on kasvanut. Myös lämpimät säät vaikuttivat siihen, että veneilykausi alkoi aiemmin kuin tavallisesti, Muukkonen toteaa.
Vuokraveneilyn suosio on kasvanut ja ihmiset ovat myös ostaneet uusia veneitä. Muukkosen mukaan huomaa, että vesillä on nyt selvästi enemmän kokemattomia veneilijöitä.
– Merimiestaidot ovat vähentyneet, hän toteaa.
Merimiestaidot ovat vähentyneet.
Myös Suomenlahden merivartiostossa on pistetty merkille vilkastunut huviveneliikenne, kasvanut veneiden ja vesiskootterien myynti sekä kokemattomat vesillä liikkujat. Merivartiosto muistuttaa hyvästä varustautumista vesille lähtiessä, huolellisesta reittivalmistelusta, hyvän merimiestavan noudattamisesta ja muiden vesilläliikkujien huomioimista.
Muukkosen mukaan meripelastustehtävistä noin kolmanneksen hoitaa merivartiosto, kolmanneksen pelastuslaitos ja kolmanneksen vapaaehtoiset. Myös venepoliisi osallistuu työhön.
– Merivartiosto hälyttää lähimmän yksikön paikalle, oli se sitten viranomainen tai vapaaehtoinen. Usein merivartiosto tai pelastuslaitos ovat nopeammin paikalla kuin me.
Espoon Meripelastajien tyypillisimmät tehtävät liittyvät konerikkoihin sekä perusmerimiestaidollisiin virheisiin, kuten siihen, että ajetaan kiville, köysi sotkeentuu potkuriin, bensa loppuu tai akku tyhjenee sillä välin, kun ollaan saaressa.
Ihmishenkien pelastustehtäviä ei Espoon Meripelastajilla tänä vuonna ole ollut, yleensä niitä on yksi tai kaksi vuodessa.
– Kaksi alusta olemme pelastaneet varmalta uppoamiselta, mutta henkilöt saatiin turvaan ilman meitäkin.
Vapaaehtoiset meripelastajat hoitavat paljon myös kiireettömiä tehtäviä, kuten tuovat rikkonaisen veneen turvaan.
– Tänä vuonna meillä on ollut noin 90 tehtävää, joista noin puolet ovat olleet kiireellisiä ja puolet kiireettömiä, Muukkonen kertoo.
Vesille lähtijöille Muukkosella on muutama neuvo, joista tärkein on pelastusliivi.
– Joskus näkee, että lapsilla on pelastusliivit, mutta aikuisilla ei. Uimataitokaan ei välttämättä auta, kun merivesi on 10–15-asteista, hän muistuttaa.
Lisäksi kannattaa huolehtia siitä, että vene on kunnossa ja huollot tehty.
– Toivoisin myös, että veneilijät katsoisivat säätiedotusta. Sää voi muuttua nopeastikin.
Muukkonen muistuttaa myös siitä, että vesillä ei ole oikeuksia, on vaan velvollisuuksia.
– Esimerkiksi väistämisvelvollisuus. Ja kaikki ovat velvoitettuja tähystämään.
Vesiliikennelaki muuttui 1. kesäkuuta, samaan aikaan kuin tieliikennelakikin.
– Jokaisella veneellä pitää olla päällikkö, joka vastaa siitä, mitä siellä tapahtuu.
Vapaaehtoista meripelastusta on harjoitettu Suomessa jo yli sata vuotta. Espoon Meripelastajat on toiminut vuodesta 1966 asti läntisen Suur-Helsingin ja Porkkalan välisellä saaristo- ja merialueella. Erilaisten meripelastus- ja avustustehtävien lisäksi yhdistyksen toimintaan kuuluvat palontorjunta, sairaankuljetukset ja veneilyturvallisuuden kouluttaminen. Espoon Meripelastajat suorittaa vuosittain yli sata erilaista tehtävää.
Yhdistyksessä on 2 000 jäsentä, joista 60 toimii aktiivisesti miehistössä. Yhdistyksen tukikohta sijaitsee Haukilahdessa, jossa sillä on kolme pelastusalusta.
– Toimimme jäsenmaksu- ja sponsorirahoilla ja elämme kroonisessa rahapulassa. Moni puhuu harrastuksesta, mutta sanoisin, että tämä on enemmänkin elämäntapa, sanoo Muukkonen.