Veneilyn suosio kasvaa, samalla lisääntyvät pelastustehtävät – "Merimiestaidot ovat vähentyneet"

Veneily: Vesillä liikkuu aiempaa enemmän kokemattomia veneilijöitä.

Vantaan Myyrmäessä asuva Anni Muukkonen on ollut kymmenen vuotta mukana Espoon Meripelastajien toiminnassa. Johanna Halava
Johanna Halava

Johanna Halava

Espoon Meripelastajat ry:n meripelastus- ja avustustehtävät ovat tällä kaudella lisääntyneet. Vapaaehtoiset meripelastajat ovat tehneet 20 prosenttia enemmän tehtäviä kuin aikaisemmalla viidellä kaudella keskimäärin.

Myös Suomenlahden merivartioston meripelastus- ja avustustehtävät ovat lisääntyneet. Tehtäviä on tänä vuonna ollut enemmän kuin aikaisempina kymmenenä vuotena.

Espoon Meripelastajien tiedottaja ja yhdistyksen ensimmäinen naispäällikkö Anni Muukkonen on ollut yhdistyksen toiminnassa mukana 10 vuotta eikä muista yhtä kiireistä kevättä ja alkukesää kuin tänä vuonna. Tehtävien kasvu on maanlaajuinen ilmiö, mutta Espoossa kasvua on Muukkosen mukaan ollut eniten.

– Koronan vuoksi ihmiset eivät ole päässeet matkustelemaan, joten veneilyn suosio on kasvanut. Myös lämpimät säät vaikuttivat siihen, että veneilykausi alkoi aiemmin kuin tavallisesti, Muukkonen toteaa.

Vuokraveneilyn suosio on kasvanut ja ihmiset ovat myös ostaneet uusia veneitä. Muukkosen mukaan huomaa, että vesillä on nyt selvästi enemmän kokemattomia veneilijöitä.

– Merimiestaidot ovat vähentyneet, hän toteaa.

 Merimiestaidot ovat vähentyneet.

Myös Suomenlahden merivartiostossa on pistetty merkille vilkastunut huviveneliikenne, kasvanut veneiden ja vesiskootterien myynti sekä kokemattomat vesillä liikkujat. Merivartiosto muistuttaa hyvästä varustautumista vesille lähtiessä, huolellisesta reittivalmistelusta, hyvän merimiestavan noudattamisesta ja muiden vesilläliikkujien huomioimista.

Muukkosen mukaan meripelastustehtävistä noin kolmanneksen hoitaa merivartiosto, kolmanneksen pelastuslaitos ja kolmanneksen vapaaehtoiset. Myös venepoliisi osallistuu työhön.

– Merivartiosto hälyttää lähimmän yksikön paikalle, oli se sitten viranomainen tai vapaaehtoinen. Usein merivartiosto tai pelastuslaitos ovat nopeammin paikalla kuin me.

Espoon Meripelastajien tyypillisimmät tehtävät liittyvät konerikkoihin sekä perusmerimiestaidollisiin virheisiin, kuten siihen, että ajetaan kiville, köysi sotkeentuu potkuriin, bensa loppuu tai akku tyhjenee sillä välin, kun ollaan saaressa.

Ihmishenkien pelastustehtäviä ei Espoon Meripelastajilla tänä vuonna ole ollut, yleensä niitä on yksi tai kaksi vuodessa.

– Kaksi alusta olemme pelastaneet varmalta uppoamiselta, mutta henkilöt saatiin turvaan ilman meitäkin.

Vapaaehtoiset meripelastajat hoitavat paljon myös kiireettömiä tehtäviä, kuten tuovat rikkonaisen veneen turvaan.

– Tänä vuonna meillä on ollut noin 90 tehtävää, joista noin puolet ovat olleet kiireellisiä ja puolet kiireettömiä, Muukkonen kertoo.

Vesille lähtijöille Muukkosella on muutama neuvo, joista tärkein on pelastusliivi.

– Joskus näkee, että lapsilla on pelastusliivit, mutta aikuisilla ei. Uimataitokaan ei välttämättä auta, kun merivesi on 10–15-asteista, hän muistuttaa.

Lisäksi kannattaa huolehtia siitä, että vene on kunnossa ja huollot tehty.

– Toivoisin myös, että veneilijät katsoisivat säätiedotusta. Sää voi muuttua nopeastikin.

Muukkonen muistuttaa myös siitä, että vesillä ei ole oikeuksia, on vaan velvollisuuksia.

– Esimerkiksi väistämisvelvollisuus. Ja kaikki ovat velvoitettuja tähystämään.

Vesiliikennelaki muuttui 1. kesäkuuta, samaan aikaan kuin tieliikennelakikin.

– Jokaisella veneellä pitää olla päällikkö, joka vastaa siitä, mitä siellä tapahtuu.

Vapaaehtoista meripelastusta on harjoitettu Suomessa jo yli sata vuotta. Espoon Meripelastajat on toiminut vuodesta 1966 asti läntisen Suur-Helsingin ja Porkkalan välisellä saaristo- ja merialueella. Erilaisten meripelastus- ja avustustehtävien lisäksi yhdistyksen toimintaan kuuluvat palontorjunta, sairaankuljetukset ja veneilyturvallisuuden kouluttaminen. Espoon Meripelastajat suorittaa vuosittain yli sata erilaista tehtävää.

Yhdistyksessä on 2 000 jäsentä, joista 60 toimii aktiivisesti miehistössä. Yhdistyksen tukikohta sijaitsee Haukilahdessa, jossa sillä on kolme pelastusalusta.

– Toimimme jäsenmaksu- ja sponsorirahoilla ja elämme kroonisessa rahapulassa. Moni puhuu harrastuksesta, mutta sanoisin, että tämä on enemmänkin elämäntapa, sanoo Muukkonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espoon terveysasemien puhelinpalvelussa yhä ruuhkaa – kaupunki lupaa keskiviikosta lähtien lähetteen koronatestiin nopeammin
 2. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 3. Tyhjentyneen lapsikylän tilalle voi rakentaa kerrostalokorttelin – kaupunginhallitus hyväksyi Pohjois-Tapiolaa koskevan kaavamuutoksen
 4. Poliisi valvoo tehostetusti koulujen lähistöllä Espoossa – tarkkailun alla erityisesti kaksi asiaa
 5. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 6. 12 kautta Bluesissa pelanneen "Lada" Laatikaisen, 40, ura jatkuu Kiekko-Espoossa – "Symbolisoi ehkä kaikkein parhaiten espoolaista kiekkoa juuri nyt"
 7. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 8. Kansainvälisiä taiteilijoita Veikkolan kylägalleriassa
 9. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 10. USU: Taloyhtiön yhtiökokous voi olla koronalinko – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"
 11. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
 12. Alaikäiset pojat tehtailivat useita miljoonia tietomurtoja – hyödyt jäivät vähäisiksi, mutta seuraukset voivat olla kovat
 13. Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 14. Talomuseo Glimsissä kuullaan puhetta vihapuheesta
 15. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 2. Tyhjentyneen lapsikylän tilalle voi rakentaa kerrostalokorttelin – kaupunginhallitus hyväksyi Pohjois-Tapiolaa koskevan kaavamuutoksen
 3. Kirkkonummella jälleen koronatartunta päiväkodissa – yli 20 henkilöä karanteeniin
 4. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 5. Poliisi valvoo tehostetusti koulujen lähistöllä Espoossa – tarkkailun alla erityisesti kaksi asiaa
 6. 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta
 7. 12 kautta Bluesissa pelanneen "Lada" Laatikaisen, 40, ura jatkuu Kiekko-Espoossa – "Symbolisoi ehkä kaikkein parhaiten espoolaista kiekkoa juuri nyt"
 8. Kerassa ja Kilossa käyttöön sähköpotkulautoja – pilottihankkeessa yritetään parantaa lautojen pysäköintiä
 9. Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Terveysasemien asiakkaiden takaisinsoittoa odottaneita puheluja nollattu
 10. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 11. Alaikäiset pojat tehtailivat useita miljoonia tietomurtoja – hyödyt jäivät vähäisiksi, mutta seuraukset voivat olla kovat
 12. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 13. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
 14. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 15. Espoon terveysasemien puhelinpalvelussa yhä ruuhkaa – kaupunki lupaa keskiviikosta lähtien lähetteen koronatestiin nopeammin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.