Kuvat: Esteettisestä meluaidasta tuli lintujen surmanloukku Keilaniemessä – "Parasta, että suoria lasiseiniä ei käytettäisi"

Tämä lintu menetti henkensä törmättyään Itärannan kohdalla olevaan lasiseen meluesteeseen. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Kehä I:n lasiset meluesteet Itärannan ja Keilaniemen kohdalla ovat osoittautuneet lintujen surmanloukuksi.

Tapiolan Killan Facebookissa olleen päivityksen mukaan suuren lasisen "ikkunan" kohdalla on nähty kuollut lintu lähes päivittäin.

Keskustelijat ehdottavat ongelman ratkaisuksi merikotkan tai haukan kuvaa.

– Ikkunoissa on paikoitellen kiinni höyheniä ja yhdessä on niin sanottu "paniikkiväistötyhjennys" ja muita jälkiä, jotka sopisivat törmäyksiin. Yksi uusi pulu löytyi ylempää, alueella liikkuva Tomi Siivonen raportoi Länsiväylälle.

– Mikä järki oli tehdä kehän meluesteisiin ikkunan muodossa olevia ansoja linnuille, hän ihmettelee.

Hiljattain alueelta on löytynyt neljä kuollutta lintua: kaksi niistä saman ikkunan edessä ja toiset kaksi eri ikkunoiden kohdilla.

Lomalta tavoitettu rakennuspäällikkö Hannu Lehtikankare Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta ei ole ennen kuullut ongelmasta.

– Jos asiasta tulee isompi ongelma, niin siinä tapauksessa pitää miettiä jonkinlaisten kuvioiden liimaamista laseihin, Lehtikankare kommentoi.

Lasiset meluesteet valmistuivat runsas vuosi sitten. Niihin päädyttiin Lehtikankareen mukaan muutamissa kohdissa sen vuoksi, että ne ovat esteettinen ratkaisu.

– Lasiset seinät luovat alueella kulkeville ihmisille avaruutta ja mahdollisuuden nähdä maisemia.

Tringa ry:n puheenjohtaja Jukka Hintikka ei ole kuullut Kehä I:n ongelmasta, mutta hän muistaa muutaman vuoden takaa, että lintujen kuolemat nousivat esiin Kehä II:n lasisen meluesteen yhteydessä.

– Se on yleisesti tiedossa, että lasiset meluesteet ovat loukkuja, ja se pitäisi ottaa suunnittelussa huomioon, Hintikka sanoo.

– Paras ratkaisu olisi, että suoria lasiseiniä ei käytettäisi. Tarjolla on paljon muitakin vaihtoehtoja kuin lasi ja perinteinen betoninen melueste.

Helpoimmin ongelman saisi korjattua ruudukolla tai haukan kuvilla,

– Liikenne tappaa Suomessa joka vuosi noin viisi miljoonaa lintua ilman näitä lasisia meluesteitäkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.