Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus-pomolta kylmäävä laskelma: Tällä vauhdilla koronan toinen aalto iskee jo 2 viikon päästä

Koronan toinen aalto saattaa olla pääkaupunkiseudulla todellisuutta jo parin viikon päästä, jos tartuntojen määrää jatkaa kasvuaan nykyisellä tahdilla.

Näin tilannetta arvioi Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Helsingin Uutisille.

Husin heinäkuussa tekemät koronatestit osoittavat, että uusien tartuntojen määrät ovat kaksinkertaistuneet nyt jo kahden viikon ajan. Viime viikolla uusia tartuntoja oli 25, kun sitä edellisillä viikoilla määrät olivat 14 ja kuusi.

– Koronan toiselle aallolle ei ole kunnon määritelmää, mutta jos sama tahti jatkuu vielä parin viikon ajan, tilanne alkaa näyttää siltä. Pienempikin kasvu on huolestuttavaa, Lehtonen sanoo.

Koronan leviäminen hidastuu, kun tartuttavuusluku on alle yhden. Lehtonen sanoo, että kun uudet tartuntatapaukset kaksinkertaistuvat, luku on käytännössä kaksi.

– Tällä hetkellä se on Hus-alueella selkeästi yli yhden.

Lehtosen mielestä koronarajoituksia on purettu Suomessa liian nopeasti.

Koronarajoitusten purku jatkuu lauantaina, kun Suomessa saa järjestää jälleen yli 500 hengen tapahtumia myös sisällä. Esimerkiksi yökerhot ovat kuitenkin olleet jo aikaisemmin auki.

– Tämä ei kuulosta fiksulta. Suomessa ei ole tehty tartuntojen seurantaa. Tartuntojen määrän pitäisi vähentyä aina kahden viikon ajan, ennen kuin uusia rajoituksia voidaan poistaa, Lehtonen viittaa EU-komission antamiin ohjeistuksiin.