Espoosta löydetyllä kanilla todettiin uusi tappava tauti – eläinlääkäriketju kehottaa pitämään lemmikkikanit sisällä alueilla, joilla elää villikaneja

Lemmikkikanit on toistaiseksi syytä pitää sisällä alueilla, joilla elää villikaniineja. Kanit kannattaa myös suojata hyttysiltä ja välttää tuoreruuan tuontia ulkoa myksomatoosi-nimisen taudin tarttumisen estämiseksi, ohjeistaa eläinlääkäriketju Evidensia tiedotteessaan.

Espoosta kuolleena löydetystä villikaniinista todettiin aiemmin heinäkuussa myksomatoosia ensimmäistä kertaa Suomessa. Tauti todettiin Etelä-Laajalahdesta löytyneestä kanista, joka toimitettiin Ruokavirastoon 5. heinäkuuta.

– Toistaiseksi tautia on todettu vain yhdestä kanista, mutta todennäköisesti sitä tulee löytymään enemmänkin, Ruokaviraston erikoistutkija Minna Nylund arvioi Länsiväylän haastattelussa aikaisemmin tällä viikolla.

Myksomatoosi on kaniinien myksoomaviruksen aiheuttama tauti, jota esiintyy ympäri maailmaa, muun muassa Euroopassa ja Amerikoissa.

Ruokaviraston mukaan virus aiheuttaa niin villeissä kuin kesyissäkin kaniineissa vakavaa sairautta, joka ilmenee muun muassa silmäluomien märkivänä tulehduksena, pään turvotuksena ja nahkaan muodostuvina patteina.

Ihmisille tai muille eläimille tauti ei ole vaarallinen. Kaniineille tauti sen sijaan on usein tappava.

– Tautiin voi kuolla muutamassa päivässä. Poikasilla saattaa esiintyä myös äkkikuolemia ilman näkyviä oireita. Ne ovat myös herkempiä sairastumaan myksoomavirukseen, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Johanna Mäkitaipale Eläinsairaala Evidensia Tammistosta kertoo eläinlääkäriketjun tiedotteessa.

Myksomatoosi leviää kanien välisissä kontakteissa ja kesäaikaan hyönteisten, erityisesti sääskien, mukana.

Tautiin on olemassa rokote lemmikkikaneille, mutta sitä ei Ruokaviraston mukaan ole vielä tällä hetkellä saatavilla Suomessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut