Juuri päällystetty tie sortui Kirkkonummella, korjaus voi kestää ensi kevääseen – ”Vastaavaa ei missään muualla”

Kesäkuun lopulla tapahtuneen sortuneen tien kunnostaminen Evitskogissa on osoittautunut ennakoitua vaikeammaksi, ja korjaus saattaa venyä ensi kevääseen.

Tie on tällä hetkellä poikki ja liikenne ohjataan noin 2,5 kilometrin kiertotielle.

Maantiellä 1130 Lapinkylän ja Lohjan Virkkalan välillä on tänä kesänä tehty uusi päällyste ja pehmeimpiä paikkoja on korjattu.

Näin tehtiin myös Evitskogissa peltoaukealla, jossa tulvavesi on vuosikymmenet uhannut nousta tielle.

Kun kyseinen noin 100 metrin pituinen kohta oli korjattu ja päällystetty, tiessä tapahtui sortuma ja juuri päällystetty tienpätkä vajosi ja liikahti runsaan metrin sivuun.

Sortumakohdalla on tehty geologisia tutkimuksia ja ne jatkuvat edelleen. Ely-keskuksella ei ole vielä tarkkaa suunnitelmaa, miten tie korjataan.

Kunnossapitopäällikkö Tuomas Vasama Ely-keskuksesta kertoo, että pahimmassa tapauksessa korjaustyöt saadaan tehtyä vasta ensi keväänä.

Vasama kertoo, että geologisten tutkimusten perusteella yhtä pehmeää kohtaa niin sanotusti kuivalla maalla ei ole tullut vastaan missään muualla.

Tarpeen vaatiessa tien sortumakohta joudutaan jopa paaluttamaan. Ensin kuitenkin mietitään, pystytäänkö tie saamaan kuntoon kevyemmillä toimilla ja tie auki syyskuun aikana.

Jos urakka venyy ensi kevääseen, sortumakohdalle pyritään saamaan väliaikainen kulkuyhteys ainakin traktoreille ja maatalouskoneille.

Moni on ihmetellyt, miten tie on kestänyt sortumatta vuosikymmenet ja heti korjauksen jälkeen "romahtaa".

Kyseinen kohta on todella pehmeä, eikä ennakkoon tehdyillä tutkimuksilla osattu Vasaman mukaan varautua näin heikkoon tienpohjaan.

– Joskus raskaat työkoneet kunnostuksen yhteydessä voivat tärisyttää pohjaa niin, että maanpohjaa voi lähteä liikkeelle.

Vasama korostaa, että urakoitsija on toteuttanut työn niin kuin oli suunniteltu, eli urakassa ei ole mennyt mikään vikaan.

Yli 30 kilometrin kunnostus- ja päällystystyö alkaa olla valmis lukuun ottamatta sortumakohtaa.

Jos sortuman kunnostamisessa joudutaan järeämpiin toimiin ensi keväänä, voi Ely-keskukselle tulla useiden satojen tuhansien eurojen lisäkustannukset.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut