Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo rakennuttaa lähivuosina kolme uutta paloasemaa – kasvava Otaniemi saa omansa kerrostalon alakertaan

Tavoiteaika: Otaniemen perukoille ei aina ole päästy kuudessa minuutissa.

Lähivuosien aikana Espoon kaupunki rakennuttaa kolme uutta paloasemaa. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos (LUP) tulee niihin vuokralaiseksi.

– Espoonlahden ja Matinkylän paloasemat korvaavat nykyisiä asemia. Vain Otaniemeen on tulossa täysin uusi paloasema, pelastusjohtaja Veli-Pekka Ihamäki selvittää.

Espoonlahden nykyinen paloasema on kaupungin varikon yhteydessä. Ihamäen mukaan se on pussinperällä, asutuksen keskellä ja koulun vieressä.

– Uusi paloasema tulee Kivenlahden vesitornin juurelle. Paikka on liikenteellisesti parempi.

Matinkylän paloasema tulee Gräsanlaaksoon huoltoaseman viereen. Siitä pääsee nopeasti Matinkylään Ison Omenan suuntaan, Kehä II:lle ja Länsiväylälle.

Kun Matinkylän paloasema valmistuu, siirtyvät Niittykummun pelastus- ja ensihoitohenkilöstö sekä kalusto sinne.

Jos pienehkölle alueelle tulee 40 000 uutta asukasta, tarvitaan myös paloasemaa.

– Niittykummun sijainti on asutuskeskittymien välissä. Se ei ole Matinkylä-Olaria eikä Tapiola-Otaniemi-Keilaniemeäkään. Espoonlahden tavoin myös Niittykummussa on sisäilmaongelmia, joten sitä pitäisi peruskorjata rankasti. On kustannustehokkaampaa rakentaa uusi Matinkylään, pelastusjohtaja perustelee.

Ihamäki vakuuttaa, ettei espoolaisten tarvitse olla huolissaan, vaikka pelastushenkilöstö ei aina pääsekään paikalle tavoiteajassa. Otaniemen ja Keilaniemen suunta on pystytty hoitamaan tähänkin asti, vaikka Otaniemen perukoille ei aina olekaan päästy vaaditussa kuudessa minuutissa.

– Kun Otaniemen asukasmäärä ja siellä työskentelevien määrä kasvaa, tarvitaan Otaniemeen paloasema.

Paloasema tulee Miestentien ja Tekniikantien risteykseen lähelle Kehä I:n ylittävää siltaa. Erikoista on se, että osittain paloasema tulee opiskelijoille rakennettavan asuinkerrostalon kahteen ensimmäiseen kerrokseen.

Ihamäki sanoo pelastuslaitoksen tuottaman pelastustoimen ja ensihoidon olevan peruspalvelua, jonka tulee olla lähellä asukkaita. Jos ja kun Espoon asukasmäärä kasvaa, tarvitaan lisää paloasemia.

– Meidän on seurattava, mitä esimerkiksi Helsinki-Turku ratahankkeelle tapahtuu ja miten se vaikuttaa kaavoitukseen Jos pienehkölle alueelle tulee 40 000 uutta asukasta, tarvitaan myös paloasemaa.

Ihamäki huomauttaa, että pelastuslaitokset eivät toiminnassaan tunne kuntien ja kaupunkien rajoja.

– Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos hoitaa esimerkiksi ison osan Lauttasaaren tulipaloista. Se pelastusyksiköistä lähtee paikalle, joka on nopein ja tarkoituksenmukaisin.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella on yhteensä 12 paloasemaa. Paloautojen lisäksi niissä on yksi tai kaksi ambulanssia. Asemalla työskentelee myös yksi tai kaksi palotarkastajaa ja muuta henkilökuntaa, kuten jokaisen aseman oma palomestari.

– Matinkylään on tarve saada kaksi ambulanssia ympärivuorokautiseen valmiuteen.

Kullakin paloasemalla on töissä korkeintaan 30 henkilöä. Vuorotyön takia he eivät ole töissä samaan aikaan.

Vuoteen 2035 asti ulottuvassa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen suunnitelmassa arvioidaan, että ainakin Kirkkonummen Masalaan ja Veikkolaan tarvitaan uudet paloasemat.