Keraaminen eläin kertoo ihmisyydestä – Emman näyttely esittelee kahden suomalaistaiteilijan eläinveistoksia

Kulttuuri: Emman näyttely esittelee kahden suomalaistaiteilijan eläinveistoksia.

Betonipylväs tuntuu muuttuvan puuksi, ja siihen ripustetut keraamiset oravat näyttävät siltä kuin ne lähtisivät kohta ajamaan toisiaan takaa.

Michael Schilkin feat. Lotta Mattila -näyttelyssä Näyttelykeskus Weegeellä on nähtävillä molempien taiteilijoiden ilmeikkäitä keraamisia eläinveistoksia.

Näyttelyn on kuratoinut ja sen miljöön on luonut Lotta Mattila.

Michael Schilkin (1900-1962) oli tuottelias taiteilija, ja hän on yksi Suomen arvostetuimpia eläinaiheisten veistosten tekijöitä. Schilkin käsitteli eläinaiheita läpi uransa.

Schilkin syntyi Venäjällä ja muutti 21-vuotiaana Suomeen. Hänen töitään oli ensimmäistä kertaa esillä näyttelyssä vuonna 1933. Vuodesta 1933 lähtien hän työskenteli Arabian tehtaalla aina kuolemansa asti.

Nykytaiteilija Lotta Mattila (s. 1986 Kuopio) on uransa alusta asti työskennellyt eläinaiheiden kanssa.

Aina näyttelyn yhteydessä joku tulee sanomaan, että tämä on minulle tärkeä eläin.

– Tutustuin vasta tämän näyttelyn ja kuratoinnin myötä syvällisemmin Schilkinin tuotantoon.

– Schilkinin keramiikkaveistokset kertovat minulle tarinaa työhuoneellaan savea muovaavasta, työstään nauttivasta taiteilijasta.

Eläinaiheet kiehtovat Lotta Mattilaa sen vuoksi, että eläin kommunikoi puhtaasti eleillään ja asennoillaan. Eläinaiheet saavat pohtimaan myös eläimen ja ihmisen välisiä suhteita, minkä lisäksi ne kertovat tarinoita ihmisyydestä.

Kaikissa kulttuureissa tunnetaan faabeleita eli tarinoita, joissa eläimet ovat saaneet inhimillisiä piirteitä ja ne sisältävät jonkinlaisen opetuksen. Kaikki tuntevat tarinoita viekkaasta ketusta ja laumana johtajaa seuraavista lampaista.

– Sekin on ollut mielenkiintoista huomata, että mikä tahansa eläin, olkoonpa se sitten hiiri, lammas tai karhu, on aina jollekin ihmiselle toteemieläin. Aina näyttelyn yhteydessä joku tulee sanomaan, että tämä on minulle tärkeä eläin.

Omaksi toteemieläimekseen Lotta Mattila nimeää jäniksen.

Omien teosten tekemisen ja näyttelyn kuratoinnin yhdistäminen oli Mattilan mielestä haasteellista.

– Mikael Schilkinin teoksia oli näyttelyissä maailmalla, joten pääsin näkemään osan niistä aika myöhään.

Mattilan omista teoksista karhuveljekset ja uusimpina oravat ovat syntyneet Weegeen näyttelyä varten.

Lotta Mattila on suunnitellut näyttely-ympäristön, jossa Michael Schilkinin eläimet asustavat. Mattilan luomat eläinhahmot ovat asettuneet lattiatasolle. Ne tuntuvat katselevan ja tarkkailevan Schilkinin teoksia yhdessä näyttelyssä käyvien lasten ja aikuisten kanssa.

Näyttely

Ilmeikkäitä eläimiä

Michael Schilkin feat. Lotta Mattila -näyttely on nähtävillä Näyttelykeskus Weegeellä (osoitteessa Ahertajantie 5, Tapiola) Bryk & Wirkkala -katseluvarastossa.

Näyttely perustuu pääosin kauppaneuvoksen ja keräilijän Kyösti Kakkosen kokoelmaan ja Helsingin Designmuseon kokoelmaan.

Näyttely jatkuu 28.2.2021 asti.

Michael Schilkin (1900–1962) on tunnettu myös suurista, julkisivuihin toteutetuista teoksista.

Schilkinin seinäreliefejä on mm. Helsingissä Arabian tehtaan ja Helsingin Kauppakorkeakoulun entisen päärakennuksen julkisivuissa.

Eläinaiheita Schilkin käsitteli läpi uransa. Hän vangitsi veistoksissaan hienosti eläimen liikkeen ja luonteen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut